סוכנויות הביון של ארה"ב בולשות אחרי מיליונים טלפונים ומחשבים

 סוכנויות הביון של ארה"ב בולשות אחרי מיליונים טלפונים ומחשבים של אזרחי ארה"ב, בריטניה, וייתכן מאוד, של מדינות נוספות. כך עולה מכתבות תחקיר שפורסמו בשבוע ב"גרדיאן" הבריטי וב"וושינגטון פוסט" האמריקאי. על פי ה"גרדיאן" סוכנות הביטחון הלאומית של ארה"ב (NSA) אוספת רישומי שיחות טלפון של מיליוני לקוחות של חברת התקשורת ורייזון (Verizon). כמה שעות לאחר הפרסום הודה גורם רשמי בממשל כי הדברים נכונים והסביר כי הנתונים "נועדו למאבק בטרור".

 

עוד עולה מהתחקיר, שהבילוש אחר הטלפונים נכלל במסמך פקודה שסווגה כ"סודית ביותר" שהוציא בית המשפט האמריקני לענייני מודיעין זר. הפקודה מורה למחלקות העסקים של ענקית התקשורת להעביר לשירותי המודיעין מידע אלקטרוני הכולל את כל רישומי השיחות על "בסיס מתמשך ויומיומי" עד לפקיעתה ב-19 ביולי 2013. הפקודה נחתמה על ידי השופט רוג'ר וינסון לבקשת סוכנות הביון הפדרלית (ה-FBI). היא כוללת העברת מספרי טלפון, מיקום ונתוני ניתוב, משך השיחות ותכיפותן, אך לא מורה להסגיר את תוכנן. הפקודה נחשפת בעיתוי רגיש לממשל אובמה. הממשל כבר נתון תחת אש בנושאים של פרטיות וחופש הביטוי בעקבות ציתותים לעיתונאי סוכנות ידיעות בינלאומית.

בנוסף לכך, טכנאי לשעבר בענק הטלפוניה האמריקאי TA&T, מרק קליין, סיפר שבמטה הראשי של החברה בסן פרנסיסקו היה חדר שהגישה אליו הוגבלה לאנשים שעברו בדיקות ביטחוניות של ה-NSA. לחדר הזה הועברו עותקים מכל רישומי השיחות.

כמו כן, הסוכנות לביטחון לאומי והבולשת הפדרלית חודרות ישירות לשרתיהן של תשע חברות אינטרנט אמריקאיות, מצותתות לצ'טים קוליים ומשודרים, ומחלצות תמונות, דואר אלקטרוני ומסמכים, כך דיווח אתמול (שישי) ה"וושינגטון פוסט". המידע שנאסף נועד לעקוב אחרי גופים זרים ולא אחרי אזרחי המדינה, כך עולה ממסמך סודי ביותר שהגיע לידי העיתון. לפי הדיווח, הסוכנות לביטחון לאומי התגאתה בגניבת סודות ופריצת קודים. על פי החשד, היא פועלת בשותפות עם ענקיות התוכנה והאינטרנט, שמסייעות לה להסיט את תנועת הנתונים או "לעקוף מחסומים" בדרך להשגת המידע. התכנית – קוד ששמו PRISM – עשויה להיות הראשונה מסוגה. התכנית, שאושרה על ידי בית המשפט בארה"ב, מתמקדת בתעבורת תקשורת זרה שלעיתים קרובות עוברת דרך השרתים של החברות הגדולות בארה"ב.

עוד עולה מהמסמך המסווג כי הסוכנות "כרתה" כל מידע שביקשה, ישירות מחברות מיקרוסופט, יאהו, גוגל, פייסבוק, סקייפ, יוטיוב, אפל, פאל-טוק ו-AOL. התכנית שהתרחבה מאוד במשך שש שנים גייסה בתחילה את חברת מיקרוסופט, באותו זמן שדיון סוער נגד החוקים מתחולל בסוגיית המעקבים ופרטיות הגולשים. בשנה שעברה, כשגברה הביקורת נגד החוקים, המחוקקים היחידים שידעו על התכנית היו תחת שבועה ונמנעו מלדווח עליה.

המידע שנאסף על ידי גופי המודיעין האמריקני כוון רק נגד אנשים שאינם אזרחי ארה"ב, שמתגוררים מחוץ למדינה, כך אמר הלילה גורם בכיר בממשל האמריקני. החוק שמאפשר איסוף מידע כחלק מתכנית PRISM לא מאפשר לרגל אחר אזרחי ארה"ב, או כל אדם בתחום ארה"ב. ב"גרדיאן" נכתב היום כי ממשלת בריטניה השמרנית הסכימה לבילוש אמריקאי אחר אזרחים באיים הבריטיים ואף סיפקה מידע רב אודותיהם.

לכתבות שפורסמו בסוף השבוע (באנגלית):

http://www.washingtonpost.com/investigations/us-intelligence-mining-data-from-nine-us-internet-companies-in-broad-secret-program/2013/06/06/3a0c0da8-cebf-11e2-8845-d970ccb04497_story.html?hpid=z1

ttp://www.guardian.co.uk/technology/2013/jun/07/uk-gathering-secret-intelligence-nsa-prism

http://www.guardian.co.uk/technology/2013/jun/07/prism-gchq-access-covert-operation