רבבות דיירים בדמי מפתח על הכוונת של כרישי הנדל"ן

אחת הירושות שהותיר המנדט הבריטי – הוא המושג דיור בדמי מפתח. דירה בדמי מפתח היא נכס ש-50 עד 66 אחוזים ממנו שייכים למי שמתגורר בו בפועל, והשאר – שייך לבעל הבית הפרטי.

לפי נתוני הארגון להגנת הדייר, בישראל ישנם כ-50,000 דיירים המתגוררים בסוגים שונים של דיור בדמי מפתח. מתוכם, 6,000 מתגוררים בדרום ת"א או ביפו. דיירים אלו הם, לרוב, מבוגרים ואפילו קשישים. אך ישנו גם דור צעיר של רוכשי דירות ודור ממשיך, דוגמת כותבי שורות אלה.

במשך השנים, היו 11 ניסיונות שונים של ח"כים ליברליים מהימין לבטל או לשנות את חוק הגנת הדייר. לדבריהם, החוק פוגע בבעלי הבתים הקטנים, בכך שהוא מבטיח זכויות והגנות לדיירים בדמי מפתח. האומנם?

לפי נתוני הארגון הארצי להגנת הדייר, בארץ נותרו כיום רק כמאה בעלי בתים פרטיים מהסוג הישן. בילדותנו, כל חודש הלכו ההורים לבעלת הבית, ועל כוס תה ועוגה שילמו את שכר הדירה וקיבלו קבלה קטנה ומקומטת. היום אין יותר תה ועוגה, ואין יותר פתקים מקומטים המשמשים כקבלה. כיום, למעלה מ-95% מבעלי הדירות בדמי מפתח הם כרישי נדל"ן, הממררים את חיי הדיירים הוותיקים.

ממקרים שהגיעו לאוזנינו, אנו יודעים על אזרחים מבוגרים אשר נאלצים לסבול מסכת של לחצים והפחדות, מכתבים אימתניים של עורכי דין ממולחים, איומים בתביעות בגובה מאות אלפי שקלים, הטרדה מתמשכת, ועוד. מטרת המטרידים ברורה: ללחוץ על הדיירים המבוגרים, כדי שאלה יעזבו, ואילו כרישי הנדל"ן יזכו בנכסים היקרים.

חוק דמי המפתח נותן לבעלי הבית 16 עילות שונות ומשונות לפנות דיירים בדמי מפתח מביתם. אך בה בעת המחוקק מילא פיו מים לגבי המקרים בהם בעלי הבתים מזניחים את הנכסים שברשותם. במקרים אלה, החוק לא מאפשר לדיירים בדמי מפתח אפשרות להפעיל סנקציות כלפי בעלי הבתים, גם כשאלה לא עומדים במחויבותם.

לארגון הארצי היציג להגנת הדייר יש ניסיון רב במאבק נגד פגיעה בדיירים המוגנים. למאבק זה יש להזרים כוחות חדשים: ארגוני החברה האזרחית, סטודנטים למשפטים ולעבודה סוציאלית, פעילים מהמחאה החברתית, ועוד.

יש לחשוב על דרכים בהן יכולות המועצות המקומיות והעיריות לתמרץ את בעלי הבתים בדמי מפתח לשפץ את הנכסים שברשותם, הן שיפוץ פנימי והן שיפוץ חיצוני. במקביל, יש להרחיב את מערך הסיוע המשפטי לדיירים, כדי לאפשר להם להתמודד עם ההתנכלויות של כרישי הנדל"ן, וכן לפעול למען חקיקה בכנסת, אשר תבסס את ההגנות החוקיות העומדות לזכות הדיירים בדמי מפתח.

חן שרעבי וליאור קייאבישי

 

המאמר פורסם בגיליון השבוע של "זו הדרך":

http://maki.org.il/he/http://maki.org.il/images/stories/zo/2011/zoohaderech.pdf