אלפי בני אדם השתתפו היום (שישי) במצעד זכויות האדם ברחובות תל-אביב, ביניהם קבוצה גדולה של פעילות ופעילי חד"ש ומק"י. המפגינים צעדו מכיכר הבימה, דרך הרחובות מרמורק ואבן גבירול, אל כיכר רבין, שם קיימו את "קונצרט זכויות האדם". קהל הצועדים כלל קבוצות שונות הפועלות לזכויות אדם בתחומים בהם זכויות נשים, דיור בר-השגה, היתרי עבודה למבקשי מקלט ועוד. השבוע יצוין בכל העולם יום זכויות האדם הבינלאומי.
בין הצועדים הרבים בצעד זכויות האדם שנערך היום: ח"כ דב חנין (חד"ש) שאמר: "מצעד זכויות האדם השנה מתרחש בצל איום כבד על המערכת הדמוקרטית. לא מדובר רק באיום חיצוני של אג'נדה ימנית קיצונית שמאיימת לפגוע קשות במרחב הדמוקרטי, אלא גם במשבר פנימי של קריסת המבנים המפלגתיים ואובדן אמון קיצוני בפוליטיקה בכלל. התשובה היחידה למשבר הפוליטיקה חייבת להיות המאמץ ליצור יחד פוליטיקה אחרת". יציין שבמהלך ההפגנה והעצרת שנערכה אחריה, הופצו מאות שבועוני "זו הדרך" של מק"י.
ח"כ חנין בעת ההפגנה שנערכה היום בתל-אביב: "ביחד נגן על המרחב הדמוקרטי" (צילום: חד"ש)
השנה החליטה האגודה לזכויות האזרח לשנות את אופי האירוע, ובמקום סדרה של נאומים וביניהם כמה הופעות, הוחלט רק נשיא האגודה, סמי מיכאל יישא דברים ויתר האירוע יוקדש להופעות. בין האמנים שנטלו חלק באירוע גם שלומי סרנגה ובום פם, נעם רותם, מרים טוקאן, הפקולטה למוזיקה מזרחית, אסתר רדא ולהקת בילאקה מקונגו. האירוע לווה בשיר "להיות אדם" של אביהו מדינה, שנבחר לשיר הרשמי של יום זכויות האדם בישראל.
"אנו מנהלים מאבקים הרואיים למען צדק חברתי, דמוקרטיה, הגנה על מולדת, חופש ביטוי, אך באותה עת אנו חיים בחברה שבה נשים נרצחות, נאנסות, מושפלות, מוטרדות ומופלות לרעה", אמר הסופר מיכאל בנאומו שהתמקד בנשים בישראל. "החברה חומסת את זכויות הנשים, ואין זה משנה אם יהודים, מוסלמים או נוצרים אנו, ישראלים או פלסטינים, מזרחים או אשכנזים, משכילים או בורים, ימנים מושבעים או שמאלנים מובהקים, חילונים נאורים או דתיים חרדים – החברה מדכאת את הנשים".
לדבריו, "חברה המזלזלת בנשים, פוגעת במעמדן, ומדירה אותן מהשיח הציבורי היא חברה מפגרת, חברה חולה, נחשלת וחשוכה, שלעולם לא תזכה לפריחה מלאה חומרית ורוחנית.מיליארדים מושקעים בביטחון המדינה, אך מעט מאוד למען ביטחון נשים החשופות מדי יום לדיכוי, להטרדה, לאלימות ולרצח. בחייהן, לעתים קרובות מדי הן חשופות להפליה, שמשמעותה – ויתור של החברה על תרומתן הענקית והמבורכת".
מיכאל הוסיף "כגבר, אני רואה בנשים שותפות מלאות, משוש חיים וידידות אמת. מי שפוגע בנשים ומקפח אותן הוא אויבי. אני מייחל ליום שבו נשים לא ייאלצו לחסות במקלטי הגנה, ושהגברים האלימים, הם שייאלצו לחפש מקלט מזעמו של הציבור ומהבוז של חברה הוגנת הרואה בשוויון בין המינים אחד מיסודות קיומה. כי גבר שמשעבד אישה לא יוכל להיות בן חורין. חברה בריאה וצודקת אינה יכולה להתקיים בין מנצל ומנוצל, כובש ונכבש, בין אדון ומשועבד. שוויון בין המינים הוא התקווה הגדולה לעתיד ראוי של האנושות כולה".