הפגינו מול שגרירות רוסיה בת"א נגד סתימת הפיות של פוטין

עשרות הפגינו אתמול (ששי) בשעות הצהריים מול שגרירות רוסיה בתל-אביב נגד סתימת הפיות של פוטין. בדומה להפגנות דומות שנערכו אתמול במוסקבה, לונדון, פאריס, רומא וערים אירופאיות נוספות, המפגינים מחו בעקבות פסק דין חמור שניתן אתמול ברוסיה. בית המשפט דן את שלוש בנות הלהקה "פוסי ריוט" בגין "חוליגניזם", שכלשון השופטים – הנובע מ"שנאה על רגע דתי", לשנתיים מאסר. חברות הלהקה נידונו למאסר באשמת הפגנה נגד הנשיא ולדימיר פוטין בכנסייה במהלך שהשופטת הגדירה "חילול קודש".

 

שוטר מרחיק מכניסת השגרירות הרוסית בתלאביב את המפגינים שדרשו את שחרורן של חברות הלהקה "פוסי ריוט" (צילום: אקטיבסטילס)

השופטים קיבלו את דרישת התביעה ושלחו את נדז'דה טולוקוניקובה בת ה-22, יקטרינה סמוטסביץ' בת ה-29 ומריה אלוחינה בת ה-24 לשנתיים מאסר. השופטת, מרינה סיירובה אמרה בעת ההרשעה כי פעולתן של הבנות "עירערה בגסות את הסדר החברתי והמוסרי". השלוש הואשמו ב"הסתה על רקע שנאה דתית", לאחר שפלשו לכנסייה ושרו למריה הקדושה תפילה ש"תיקח את פוטין". לטענתן הן עשו זאת במחאה על דיכוי החופש תחת שלטונו האנטי-דמוקרטי של פוטין.

משפטן עורר עניין רב ברחבי העולם ועורר ביקורת קשה על השלטונות הרוסיים. בשבוע שעבר הגיש ארגון אמנסטי לרשויות הרוסיות עצומה ובה עשרת אלפי חתימות לשחרור חברות הלהקה. אמנים מפורסמים רבים הביעו תמיכה בשלוש, ובהם מדונה, שהופיעה ברוסיה במסגרת סיבוב ההופעות העולמי שלה. אתמול הצטרף פול מקרטני לקול התומכים בחברות הלהקה וקרא להן "להיות חזקות". "אני ורבים כמוני, המאמינים בחופש הדיבור, נעשה הכל כדי לתמוך בכן וברעיון של חופש אמנותי", אמר מקרטני במכתב. "אני מקווה מאוד שהרשויות ברוסיה יתמכו בחופש הדיבור לכל אזרחי המדינה". פוטין עצמו אמר החודש כי אף שהשלוש "עשו דברים לא טובים", אין צורך להטיל עליהן עונש חמור. דברים ברוח דומה אמר גם ראש הממשלה דמיטרי מדבדב.

ארגון "אמנסטי" הבינלאומי מיהר להגיב ומסר כי בארגון מאמינים שמשפטן של הנאשמות מה"פוסי ריוט" "נבע ממניעים פוליטיים וכי הן הועמדו לדין שלא בצדק על פעולת מחאה לגיטימית – גם אם בעלת פוטנציאל פוגעני". הארגון רואה בשלושת הפעילות אסירות מצפון, שנכלאו אך ורק בגלל ביטוי לא אלים של אמונותיהן", אמרו. רשויות רוסיה צריכות לשחרר את חברות ה'פוסי ריוט' באופן מיידי וללא תנאים", אמר דויד דיאז ז'ואיקס, סגן מנהל מחלקת אירופה ומרכז אסיה באמנסטי אינטרנשיונל. "רבים יראו את חותמם של הקרמלין וכמה מאנשי הכנסייה האורתודוקסית על החלטה זו ויסיקו, כי יחדיו הם חנקו את חופש הביטוי ברוסיה". "מספר צעדים המגבילים את חופש הביטוי וההתאגדות הוכנסו בתגובה לגל המחאה, שליווה את הבחירות האחרונות לפרלמנט ולנשיאות. משפט זה הוא דוגמה נוספת לניסיונות הקרמלין לדכא ולפגוע בלגיטימיות של ההתנגדות. זה עלול להביא לתוצאה הפוכה".

 

קמפיין בינלאומי של אמנסטי למען חברות הלהקה (בעברית):

http://www.amnesty.org.il/?CategoryID=303&ArticleID=1276

 

להודעה לעיתונות של אמנסטי בעקבות פסק הדין (בעברית):

http://www.amnesty.org.il/?CategoryID=183&ArticleID=1279