"בעזה יש משבר הומניטרי, ובכל יום בו נמשכות פעולות האיבה, המחיר שמשלמת האוכלוסיה האזרחית בעזה מתעצם. רק הפסקת אש מיידית תוכל להתמודד עם המשבר ההומניטרי רחב ההיקף ועם המשבר הקשור להגנת אזרחים בהם נתונים תושבי עזה". כך מסרה דוברת המשרד לתאום עניינים הומניטריים בשטחים הפלסטינים של האומות המאוחדות.
המבצע הצבאי הישראלי נכנס לשבוע השלישי, מטוסי חיל האוויר הישראלים פיזרו אתמול עלונים מעל העיר עזה בהם פורסמו הזהרות מפני הסלמה. כוחות ישראל בים, באוויר וביבשה הוסיפו לכתר את האזורים המאוכלסים ברצועת עזה, והעיר עזה וצפון הרצועה נותרו מבודדות משאר השטח. המשבר ההומניטרי מעמיק, מניין ההרוגים האזרחים גדל, הנזק שנגרם לבתים, למבנים ציבוריים, מתעצם ורשתות הביוב והחשמל נמצאות בסכנה. חדרי החירום והיחידות לטיפול נמרץ נמצאים במצב של עומס יתר, הצוות הרפואי מותש, וקיים חשש כבד להשפעות הנפשיות ארוכות הטווח על העימות על אוכלוסיית הילדים, המהווים 56 אחוזים מתושבי עזה.
סוכנות אונר"א הכריזה אתמול (יום א') על הסרת המגבלות התנועה שהטיל על עובדיה, בעקבות קבלת "ערבויות אמינים לכך שביטחון עובדי האו"ם, מתקני הארגון ומבצעיו ההומניטרייים יכובדו במלואם", כמו כן כללו ההבטחות את שיפור התיאום מול האו"ם והתיאום הפנימי בצה"ל. הגבלות התנועה הוטלו ב-8 בינואר בשל מצב של היעדר ביטחון.
ועוד: הפגזות מן האוויר נמשכו במהלך היום, וכך גם נמשכו ההפגזות הארטילריות וההפגזות מן הים. הצבא הישראלי עדיין נוכח בצפון רצועת עזה, בגבול המזרחי, ובאזור רפיח. ב-10 בינואר, פגז ארטילריה ישראלי פגע בביתה של משפחת עבד רבו בג'באלייה, והרג שמונה אזרחים. בבוקר ה-11 בינואר כוחות קרקעיים וטנקים נכנסו לשכונת שייח' עיג'לין שליד העיר עזה ופרצו חילופי אש כבדים שבמהלכן דווח על מספר רב של נפגעים פלסטינים.
מספר העקורים המתגוררים אצל קרובי משפחה אינו ידוע, אך לפי הדיווחים סביר להניח שמספר זה עומד על עשרות אלפים. לפי נתוני מרכז אל מזאן לזכויות אדם, מספר משוער של 80-90 אלף תושבים נעקרו מבתיהם, מתוכם 50 אלף ילדים. סוכנות אונר"א פתחה ארבעה מקלטים חדשים ב-10 בינואר בתגובה לביקוש הגובר בעיר עזה, במחנה הפליטים ג'באליה, ובדיר אל באלח. סוכנות אונר"א מתפעלת כעת 31 מקלטים המספקים מחסה ל-25,696 פלסטינים, עליה של 4,000 חוסים מאז ה-9 בינואר. במקלטים שבג'באליה קיימת תפוסת יתר, ובאחד מבתי הספר שוהים יותר מ-1,700 אזרחים ובבית ספר אחר כ-1,900 חוסים. ואולם, לא ניתן לפתוח מלקטים נוספים בשל חוסר הביטחון. לכל המקלטים סופקו מי שתייה, לחם ובשר משומר. סוכנות אונר"א נאלצת להתמודד עם מחסור בשמיכות, מזרונים, ערכות היגיינה וגנרטורים עבור המקלטים.