האו"ם: המשבר ההומניטרי בעזה נמשך וקיים חשש רציני ביחס להגנת האזרחים

 

המבצע הצבאי הישראלי נכנס ליומו ה-14. כוחות צבא פועלים בים באוויר וביבשה, וממשיכים לכתר את האזורים המאוכלסים ברצועת עזה, העיר עזה וצפון הרצועה נותרו מבודדות משאר השטח. המשבר ההומניטרי נמשך, וקיים חשש רציני ביחס להגנת אזרחים בכלל והגנת ילדים בפרט. כך מסר הבוקר (שבת) המשרד לתאום עניינים הומניטריים בשטחים הפלסטינים של האומות המאוחדות.

 

סוכנות אונר"א  הכריזה על השעיה זמנית של תנועת הצוות ברצועת עזה, החלטה "שהתחייבה מתוקף הנסיבות בהן צוות אונר"א, שיירות של הסוכנות ומתקנים הותקפו". הצלב האדום הכריז שלא ישלח שיירות סיוע מטעמו אל מחוץ לעיר עזה ב-9 בינואר.  החלטת מועצת הביטחון של האו"ם מספר 1860, שאושרה ב-8 בינואר, קוראת 'לחלוקת סיוע הומניטרי, ובכלל זה מזון, דלק וטיפול רפואי בכל רחבי עזה, ללא הפרעה וללא תנאי'.

 

מעשי האיבה נמשכו במהלך הלילה ובמהלך ה-9 בינואר. צה"ל נוכח בצפון הרצועה, בגבולה המזרחי ובגבול רפיח. משרד הבריאות הפלסטיני דיווח על הרוגים ב-9 בינואר, בהם שתי משפחות שנהרגו בבית לאהייה ובמחנה דיר אל באלח. ב-8 בינואר, פגז טנק ישראלי פגע בבית בשיכון רופאים בשכונת זייתון שבעיר עזה, והרג אזרחית אוקראינית הנשואה לרופא פלסטיני ואת בנם, זהו המקרה הראשון בו דווח על הרג אזרחים זרים. נתוני משרד הבריאות הפלסטיני, נכון לשעה 17:00 ב-9 בינואר, מצביעים על 800 הרוגים ולפחות 3,300 פצועים מאז ה-27 בדצמבר. הסכנה הנשקפת לצוות הרפואי והקשיים שבחילוץ הפצועים מהריסות  הבתים מקשים על הערכת כמות הנפגעים. שלושה חיילי צה"ל נרגו ב-8 בינואר ומספר החיילים שנהרגו עד כה במבצע עומד על תשעה. חמושים פלסטינים המשיכו לירות טילים ופצצות מרגמה לעבר ישראל. הרשויות הישראליות הצהירו שבכוונתם לקיים שמדי יום הפסקת אש בכפוף לאישור שיינתן על בסיס יומי. ב-9 בינואר התקיימה הפסקת אש בין השעות 13:00-16:00.

 

על פי הדיווח של האו"ם, מספר רב של אנשים נמלטו מבתיהם בחיפוש אחר מקום מבטחים. נכון לערב ה-8 בינואר, אונר"א פתחה 27 מקלטים בעזה, בהם חוסים יותר מ-21,200 מבקשי מקלט, בהשוואה לכמה מאות מבקשי מקלט בשבוע שעבר. מקלטים אלה הם מבני בתי ספר של אונר"א ומבנים רגילים אחרים והם אינם ממוגנים. השבוע לא הוכנסו לרצועה מוצרים הומניטריים שאינם מוצרי מזון (NFI) שכן אונר"א קיבל היתר להכניס מזון ותרופות בלבד. אספקת מוצרי מזון אלה למקלטים איננה מספקת. הרשות הפלסטינית (רש"פ) פתחה במבצע בשם "המבצע הפלסטיני הלאומי לרווחת עזה". כחלק ממבצע זה התבקשו פלסטינים בגדה המערבית לתרום משכורת של יום אחד לפחות לרכישת סחורות הומניטריות עבור עזה. לפי עיריית רפיח, לפחות 600 בתים (שאכלסו כ-800 משפחות) מתרוקנים בלילה ותושביהם שוהים במקלטי החירום של אונר"א  או בבתי משפחה וחברים. חלק מהאנשים חוזרים במהלך היום, אך חוששים לשהות שם בלילה.

 

יצויין ש כל הקווי החשמל, למעט אחד צפונית מערבית לבית לאהייה, תוקנו לאחר תיאום מול הרשויות הישראליות ונכון להיום הם מתפקדים. ואולם, בשל נזקים מקומיים ואי תפקודה של תחנת הכוח של עזה, אזורים רבים ברצועת עזה נותרו ללא אספקת חשמל. תחנת הכוח של עזה לא תוכל לתפקד עד שיתוקן קו בעל הזנה כפולה ממערב לנצרים,  קו שתוקן חלקית אתמול. הערב, מתכננת חברת החשמל הפלסטינית לבדוק את המערכת כדי לזהות את האזורים שמקבלים אספקת חשמל.

 

במהלך הפסקת האש ב-7 בינואר, חברת הטלפוניה הפלסטינית "פלטל" הצליחה לתדלק את הגנרטורים שנועדו לגיבוי אספקת חשמל למרכזיות הקווים הנייחים ולתרנים סלולאריים מרכזיים. הדלק שהתקבל צפוי להספיק ל-6-7 ימים עבור המרכזייה הנייחת ול-2-4 עבור המערכת הסלולארית. הבעיות בהפעלת הטלפונים הניידים לא נפתרו בשל נזק שנגרם למערכת ומחסור בחלקי חילוף ורק 35 מתוך כ- 185 מגדלים מתפקדים כרגיל. נכון לעכשיו 80%-90% מרשתות הטלפונים הניידים קרסו, בנוסף לקווים נייחים רבים שאינם מתפקדים בשל נזק ישיר או בשל הפסקת אספקת החשמל. זאת ועוד, רק כבל אופטי אחד הממוקם בחאן יונס ומחבר את עזה לעולם החיצוני מתפקד. אם כבל זה יינזק, התקשורת עם העולם החיצוני ובין שירותי הטלפון השונים ברצועה תקטע , והדבר יפגע במאמצים הרפואיים וההומניטריים.

 

המצב הביטחוני מוסיף למנוע גישת צוותים רפואיים לבתי חולים ומרפאות. ארגון הבריאות העולמי מזהיר כי מערכת הבריאות עומדת על סף קריסה בשל העומס על המחלקות לטיפול נמרץ, העומס הקיצוני על הצוות הרפואי (חלק מהצוות עובד במשמרות של 24 שעות) תחת תנאים קשים, והמחסור בחשמל ודלק. רק ניתוחים דחופים מבוצעים בבתי החולים וכל מרפאות החוץ סגורות, למעט המרפאות המטפלות במקרי חירום.

 

קיים חשש לנוכח העובדה שחולים כרוניים, התלויים בטיפול שוטף בבתי חולים ברצועה ומחוצה לה, אינם יכולים להגיע לטיפולים שונים כמו טיפולי סרטן או דיאליזה לחולי כליות. בית החולים שיפא הינו בית החולים היחיד ברצועת עזה שבו מחלקה המתמחה בטיפול בחולי כליות. חולי כליות במרכז הרצועה ובדרומה מסתכנים בהרעלת דם חמורה, שכן אין ביכולתם לגשת לבית החולים שיפא. ארגון הבריאות העולמי מדווח ש-34 מתוך 56 מרכזי הרפואה שלו פועלים, אך נרשמה ירידה של 90% בביקורים. כמו כן קיים חשש לבריאות הציבור עקב סיכון להתפרצויות מגפות בשל הפסקת מערך החיסונים, איכות מי השתייה והתנאים הסביבתיים.

 

עוד נמסר כי בארות מים רבות ומשאבות ביוב רבות  עדיין אינן מתפקדות בשל הפסקת אספקת החשמל, מלאי דלק מצומצם שלא מאפשר את פעולת הגנרטורים שנועדו לגיבוי, מחסור בחלקי חילוף. בשל סכנת התנועה והמחסור בדלק, מצטברת אשפה מוצקה ברחובות עזה. האשפה המוצקה שמצטברת בבתי החולים מהווה מקור לחשש ומוסיפה סיכון תברואתי למצב הבלתי יציב והקשה. הגישה בין צפון הרצועה ושאר חלקיה אפשרית רק באמצעות כביש החוף, ממערב למקום בו שכנה ההתנחלות נצרים, וגישה לכביש זה מוגבלת לסיוע הומניטרי (הכולל אמבולנסים) לאחר תיאום עם הרשויות הישראליות.