עצרת ההסתדרות בת"א: העם דורש שביתה כללית

יותר מ-10 אלף עובדות ועובדים השתתפו אמש (חמישי) בעצרת המחאה שנערכה במדשאה של בית הוועד הפועל של ההסתדרות בתל אביב, תחת הכותרת "עובדים עם המחאה". פעילי תנועת הנוער העובד והלומד וכן עובדים מארגונים כמו חברת החשמל, התעשייה הביטחונית, נעמת, תנובה, שירותי הכבאות, הבנקים השונים, עובדי רכבת ישראל ורשות שדות התעופה ועובדי עירייה הגיעו כדי להביע תמיכה במחאה החברתית המתפשטת. המשתתפים הניפו שלטים עליהם נכתב, בין היתר "תומכים במחאה החברתית", "העובדים דורשים צדק חברתי" ו"עובדים עם המחאה". עוד קראו קבוצות גדולות של עובדים הסיסמא "העם דורש שביתה כללית", גרסה חדשה לקריאה שבהפגנות בשבועות האחרונים: "העם דורש צדק חברתי".

 

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר בנאומו במהלך העצרת כי "איבדנו את החמלה והפכנו להיות מדינה קפיטליסטית. אבל לא סתם קפיטליסטית, אלא קפיטליסטית חזירית". לדבריו, "ממשלות ב-20-25 השנים האחרונות, בתהליך מגמתי, הלכו וחיסלו את הכוח המאורגן. אין קשר בין מה שקורה בכלכלה למה שקורה בכלכלה איתנו. מחירי הדיור שעלו בשנים האחרונות הם לא גזירה משמיים – זו תולדה של החלטות ממשלה לבנות פחות. וכשיש פחות דירות ויותר אנשים שרוצים לקנות דירות – המחירים עולים. ומי המרוויח העיקרי? הממשלה, לא אף אחד אחר".

 

 

הפגנת העובדים הסוציאליים בתחילת השנה (צילום ארכיון: אל אתיחאד)

 

עיני פנה לראש הממשלה ואמר: "נתניהו, תקשיב לעם, תשמע אותו. אין כאן אנשים ממפלגה מסוימת. יש כאן ציבור שאומר: 'תשמע אותנו'. הכאב יצא מהבטן לפני כשבועיים. הצעירים חשו שהם לא יכולים יותר". עיני הוסיף כי "העובדים מצטרפים למחאה בכל העוצמה. מיד כשאמרתי שהעובדים רוצים להצטרף, אני שומע שהעובדים הפכו להיות טייקונים. חברת החשמל הם טייקונים? סונול הם טייקונים? הם עם ישראל ובקושי גומרים את החודש". יחד עם זאת, ולאכזבת רבים מבין משתתפי העצרת, עיני לא התחייב לכל מחאה, לא התייחס כלל לדרישת סיעת חד"ש בהסתדרות להכריז על שביתה כללית ואף לא הזמין את העובדים להשתתף בהפגנת הענק שתתקיים מחר בתל-אביב.

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי, פנה אף הוא לראש הממשלה בעקבות אישור חוק הוד"לים ביום רביעי האחרון במליאת הכנסת. "אדוני ראש הממשלה, ביקשת ממני הידברות, על איזו הידברות אתה מדבר?", תהה שמולי, "זו כנות? זו אמינות? הגענו לשעת ההכרעה. אנחנו לא עצלנים ולא בטלנים. אנחנו נלחמים על כלכלה שפויה יותר, אנושית יותר, שלא דורסת. לכוח העובדים יש חלק מרכזי במאבק. אנחנו צריכים אתכם. אומרים שאנחנו סטלנים ושתיינים, אולי המדינה רוצה לוותר עלינו הצעירים – אבל אנו לא רוצים לוותר עליה. אנחנו רוצים כאן עתיד טוב ושפוי יותר". יו"ר ועד עובדות נעמת, פנינה קליין, אמרה כי "בושה שהמדינה הפקירה את ילדינו מגיע לעובדות נעמת ניצול? למה מגיע להן לקבל 3,800 שקלים בחודש? בושה לממשלה שמנצלת אותנו. גם לאימהות יש מנדט לזעוק. הגיע הזמן המדינה תיקח אחריות. אם לא יקרה דבר – ניפגש בקלפי. ביבי הביתה".

 

בעקבות העצרת שנערכה אמש, העיתון "גלובס" ראיין את ד"ר אפרים דוידי, לשעבר עיתונאי ב"דבר" וחבר הנהגת ההסתדרות מטעם חד"ש, וכיום מרצה באוניברסיטאות תל-אביב ובן גוריון, העוסק בחקר השלכות הגלובליזציה על החברה הישראלית. לדבריו: "עיני הגיע לתפקידו תחת הסיסמה 'הסתדרות ללא פוליטיקה'. איש איגוד מקצועי שאומר 'הסתדרות בלי פוליטיקה', זה כמו להגיד מפקד צבאי בלי נשק, או רב אתאיסט. זה לא הולך ביחד".

ש. אולי הוא בכלל לא מזדהה עם האג'נדה שהוא אמור לייצג.

"ההשקפה המאוד בסיסית של עיני היא של מערכת קפיטליסטית. חלק מהאחריות למשבר החברתי היום הוא על עיני".

ש. זו טענה קצת קיצונית. אתה יכול לפרט?

"ההסכמים הקיבוציים שעיני הביא בשנים האחרונות מאוד השפיעו על רמת החיים, כי הסכמים קיבוציים שמכילים עשרות אלפים ומאות אלפי אנשים מובילים לזה שסקטורים שלמים לא רק לא מקבלים תוספת, אלא ממש מפסידים. ההסכם שהיה במגזר הציבורי הוא שערורייתי. ההסכם של העובדים הסוציאליים שערורייתי. אני מתכוון שערורייתי במושגים של איגוד מקצועי". יותר מזה, אומר דוידי, עיני הוא אחד האדריכלים של הממשלה, "שמבחינה חברתית-כלכלית, היא הימנית ביותר שהייתה בישראל. וכאיש איגוד מקצועי הוא קטסטרופה".

ש. זה עניין אישי, או שיש כאן בעיה עם ההסתדרות כארגון?

"בהסתכלות היסטורית, ההסתדרות בהתמדה מאבדת כל רצון להשפיע על החברה הישראלית, ולא בקטע של החור בגרוש, אלא בקטע של עיצוב החברה. במובן זה היא שונה מהאיגודים המקצועיים בכל העולם. האיגודים בעולם, בעיקר ברגעי משבר, תופסים תפקיד מרכזי בניסיון להביא אלטרנטיבה".

ש. ועיני דווקא מסרב להשתתף בקריאה "ביבי הביתה".

"בדיוק. כשבא איגוד מקצועי ואומר שהמנהיגות הפוליטית לא נותנת מענה לבעיות, זו זכותם של העובדים לקרוא להחלפת השלטון. גם בישראל, לא פעם ולא פעמיים, האיגודים המקצועיים התקוממו נגד הנהגות פוליטיות. לעומת זאת, עיני אפילו אמר בחדשות ערוץ 2 שהדרישה לדיור בר השגה וחינוך חינם לכל היא מוגזמת. יותר מאשר עיני מייצג את העובדים מול המעסיקים, הוא מייצג את המעסיקים בקרב העובדים מבחינת השקפותיו. התהפכו היוצרות".