ח"כ דב חנין (חד"ש) הגיש הבוקר (שני) שתי הצעות חוק חדשות מבקשות להציל את ים המלח ולהסדיר את הפעילות התעשייתית של מפעלי ים המלח המופרטים שבבעלות האחים עופר. הצעות החוק מבקשות להגביל את שאיבת המים מחלקו הצפוני של ים המלח, מחייבות את המפעלים לשקם את הנזקים שגרמו, לכאורה, באזור ומבקשות להגדיל את גובה התמלוגים על השימוש באוצרות הטבע במקום.
עיתוי הגשת הצעות החוק אינו מפתיע – לאחרונה המליצו שרי התיירות והגנת הסביבה על קציר המלח כפתרון להצפות בדרום ים המלח. השרים ביקשו להטיל על מפעלי ים המלח לשאת בעלות קציר המלח (כשבעה מיליארד שקל). על פי הצעות החוק החדשות, המשרד להגנת הסביבה יקבע בכל שנה את היקף שאיבת המים מהאגן הצפוני, שכיום אינה מוגבלת. כמו כן מבקשות הצעות החוק להגביל את הגובה המקסימאלי של הסוללות באגן הדרומי וכן את מפלס המים בבריכה 5. בנוסף, הצעת החוק מחייבת את מפעלי ים המלח לבצע קציר מלח ולממן אותו. על פי הצעת חוק "מיסוי ריווחי תוצרים מים המלח", ישלמו מפעלי ים המלח עשרה אחוזים תמלוגים מעל ייצור של מיליון טון אשלג בשנה וכן, יוטל עליהם לשלם היטל ייעודי בגובה 80% מהרווחים.
"רמת ההכנסות הנוכחית נמוכה יותר אפילו מזו של קידוחי הגז לפני ועדת שישנסקי. ובעוד שחברות הגז יכלו לטעון שהם לוקחות על עצמן סיכונים בחיפוש הגז ובקידוחים, בים המלח לא קיימים סיכונים שהמפעלים לוקחים", מסר ח"כ חנין. לכן, לדבריו, יש מקום לקבוע שיעור גבוה יותר של הכנסות מדינה ממשאבי ים המלח מזה שנקבע לגבי קידוחי הגז. "הצעת חוק זו היא חלק חשוב במאבק להחזיר לציבור את ההכנסות ממשאבי הטבע שלנו. כי בסופו של דבר, הטבע ומשאביו שייכים לציבור", הוסיף חנין.