פעילי השמאל מצטרפים לעצרת מאהל הדיור במוצ"ש; מאהלים מקרית שמונה ועד אילת

מחאת הדיור הציבורית וההמונית נכנסה היום ליומה השביעי ונכון לשעות הערב, הוקמו מאהלים ברחבי ישראל מקרית שמונה בצפון ועד אילת בדרום. יחד עם מאהל המחאה הוותיק שהוקם ביום חמישי שעבר בשדרות רוטשילד בתל-אביב, הוקמו או נמצאים בשלבי הקמה מאהלים בקריית שמונה, הר מירון, טמרה, עפולה, חיפה, כפר סבא, הרצליה, יפו, חולון, רחובות, ירושלים, אשדוד, שדרות, באר-שבע ואילת.

 

המאהל בשדרות רוטשילד בתל-אביב (צילום: אקטיבסטילס)

אמש הכריז מטה מאבק הדיור על עליית שלב במאבק מול המדיניות המאכזבת של הממשלה, ועל קיום מצעד גדול במוצאי שבת, 23 ביולי. דובר קואליציית "הדמוקרטיה יוצאת לרחוב", בה פעילים אנשי חד"ש ומק"י, ושקראו להפגנה באותו ערב החליטו היום להצטרף אל מחאת הדיור.

דובר הקואליציה מסר "החלטנו להצטרף למחאת הדיור ולקיים מצעד גדול ומשותף, שיתחיל בשעה 21:00 וייצא לרחבת מוזיאון תל אביב. אנו קוראים וקוראות לכל מי שהתכוונו לצעוד אתנו, להגיע ישירות לנקודת היציאה בכיכר הבימה. תודה על ההיענות הגדולה ותודה גם על ההערות שסייעו לקבל החלטה זו. ניפגש בקרוב בפעילויות הבאות במאבק על דמותה של המדינה. כי כשהממשלה נגד העם – העם נגד הממשלה!". דובר חד"ש הוסיף כי פעילי החזית נפגשים בשעה 20:30 במאהל המחאה שבשדרות רוטשילד.

כאמור, מנהיגי מחאת האוהלים הודיעו אמש (ד') כי בכוונתם להחריף את המאבק נגד מצוקת הדיור ולקיים עצרת המונית בשבת הקרובה בתל אביב. "רוב העם משולל מזכויותיו הבסיסיות", אמרה דפנה ליף, יו"ר מטה המאבק. במאהל המחאה בבאר שבע הותקף הערב בקללות המתמודד על ראשות העבודה עמרם מצנע, שהגיע לשוחח עם הצעירים במקום.

מנהיגי המחאה בתל אביב כינסו מסיבת עיתונאים מאולתרת במתחם המאהל שהקימו בשדרות רוטשילד ואמרו כי הם צופים שהמונים יפקדו את כיכר הבימה במוצאי שבת, שם תיערך העצרת. "ממשלות ישראל ממשיכות לאכזב אותנו", אמרה ליף. "רוב העם משולל מזכויותיו הבסיסיות. אנו משועבדים וחלקנו כבר לא יכולים לשרוד וקורסים תחת הנטל. לפיכך, המאבק שלנו עולה לשלב הבא".

יצוין שהערב, סטודנטים מהמאהל שבירושלים חסמו את צומת אגרון בעיר מול מלון ממילא, במחאה על מחירי הדיור הגבוהים בירושלים ובארץ בכלל. כוחות משטרה פיזרו את המפגינים. מוקדם יותר נערכה גם פגישה בין ראש העיר, ניר ברקת, למארגני המחאה. על-פי גורמים בעירייה, דרש ראש העיר כי המפגינים יעבירו את מהאל המחאה המצוי מול חומות העיר העתיקה למקומות אחרים שהציע. נציגי המאבק בירושלים סירבו לדרישתו של ראש העיר. לאחר שהפגישה הסתיימה האריכה העירייה את הארכה שנתנה לקיומו של המאבק במיקומו הנוכחי עד ליום ראשון.

סגנית יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, יעל סיני, מסרה בתום הפגישה: "נמשיך את המאבק עד שנתניהו יפסיק לצחוק עלינו עם הפתרונות הביזיוניים שהוא מציע, פתרונות שמספקים רק את האינטרסים של בעלי ההון".  יו"ר אגודת הסטודנטים של "בצלאל", רונה אורנוב, סיפרה כי גם היא הביאה לצומת ולמאהל רהיטים מביתה: "הבאנו לכאן את הרהיטים שלנו כדי לומר לנתניהו שאנחנו עוברים לגור כאן עד שהוא יתעורר ויבין שמדובר בתחילתה של מהפכה חברתית". כמו כן, מפגינים ממאהל המחאה על מחירי הדיור חסמו הערב לסירוגין את התנועה לכיוון דרום ברחוב אבן גבירול פינת קרליבך בתל-אביב..

תושבי הגליל מתכוונים להקים הלילה (חמישי) מאהל מחאה על מחירי הדיור בצומת הר מירון. מדובר במחאה ייחודית שתשלב בין ערבים ליהודים חרדים מהגליל. דניאל נהוראי כהן, חרדי בן 47  ואב לחמישה ילדים תושב ספסופה, שיזם את המחאה סיפר כי "אני עזבתי את בני ברק בגלל עלויות גבוהות של שכירות. כאשר הגעתי לספסופה נאלצתי להצטופף בדירת חדר עם חמישה ילדים בעלות של 1,500 שקלים לחודש. נוצר מצב אבסורד שבו ממשלת ישראל נותנת יד לאותם בעלי הון לרכוש אדמות בגליל ולהפוך את עניין הדיור לביזנס בזמן שאנחנו אנשי המעמד הבינוני בחברה הישראלית יכולים רק לחלום על קנייה של בית. מדובר במצוקה לא רק בקרב העם היהודי אלא גם במגזר הערבי, בעניין הזה אין הבדלים של דת, כולנו מתגייסים למען מטרה משותפת כדי שממשלת ישראל תתעורר ותפשיר קרקעות לטובת חיזוק הגליל".

 

יצוין שהמחאה על מחירי הדיור לא נעצרת רק בצעירים וסטודנטים. קבוצה של כמאה איש, משפחות, תושבים ותיקים, עצמאים ושכירים הודיעו כי הם מתכוונים להקים מאהל מחאה נוסף במתחם יד לבנים בהרצליה, וזאת על רקע מצוקת הדיור.

מדובר במשפחות עם ילדים שההורים והילדים גדלו והתחנכו בהרצליה. המשפחות גרות בדירות שכורות קטנות בעלות גבוהה שאינן מותאמות לצרכיהם. כל הזוגות מתקיימים מהכנסה של שני בני הזוג אך לא מצליחים לרכוש דירה או לחסוך לצורך רכישה. המשפחות, דורשות אפשרות לרכישת דירה במחירי עלות או מימוש זכאות לדיור ציבורי הולם. גם באילת חבר מועצת העיר, יהודה מורדי, וסיימון בן דוד, שכמעט והצליח להיכנס למועצה, חברו יחדיו ביום רביעי בצהרים והקימו בשדרות התמרים, ליד בית פיליפ מוריי של ההסתדרות, את מאהל חסרי הדיור האילתי.