התפוצץ המו"מ עם האוצר: רופאים ומתמחים שבתו וחסמו רחובות

מתמחים ורופאים ותיקים מבתי חולים רבים בארץ נטשו את המחלקות כמחאה נגד ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית לאוצר והחלו במהלך לעזיבת הארגון האחראי עליהם. מהבוקר הפסיקו את עבודתם רופאים מתמחים במספר בתי חולים, לרבות מאיר, רמב"ם, בילינסון, שניידר, איכילוב, שיבא, אסף הרופא וברזילי, וכן בבתי החולים הפסיכיאטריים שלוותה, לב השרון-פרדסיה ואיתנים. הערב מתכננים הרופאים המתמחים להתכנס בבית החולים מאיר בכפר סבא ולגבש מסמך דרישות אותו יגישו בהמשך לראש הממשלה.

מבתי החולים במרכז הגיעו רבים להפגין מול בניין ההסתדרות הרפואית ברמת-גן. "פרץ מרד אזרחי והרופאים יצאו בספונטניות ובאו בצעדה רגלית למשרדי ההסתדרות", אמר ארדון רובינשטיין, יו"ר ועד הרופאים באיכילוב. הרופאים – שרבים מהם החליטו לנטוש לא רק את המחלקות אלא גם את ההסתדרות הרפואית ולהצטרף לארגון המתחרה מרש"ם – היפנו אצבע מאשימה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שמשמש גם כשרהבריאות. "יש שר בריאות, שמו ביבי, שלא יודע איפה משרד הבריאות. במשך ימי השביתה הוא לא הופיע לדבר איתנו, הוא נעלם", אמר רובינשטיין.

"המורדים" בהסתדרות הרפואית החתימו על הצטרפות לארגון מרש"ם, שנוסד במקור כדי לייצג רק את המתמחים, ואמרו כי חברים בו כבר 600 רופאים. על מנת שיוכר כאיגוד, הוא צריך לכלול 400 נוספים. הרופאים המתמחים מתכננים להפגין מחר מול הכנסת ולדרוש מנתניהו להתערב. בהמשך חסמו הרופאים את רחוב ז'בוטינסקי.

הרופאים החתימו על עצומה, המוחה על ההתנהלות המשא ומתן. "אנחנו קוראים להסתדרות לא לחתום על ההסכם הביזיוני הזה ולהתחיל לייצג נאמה את הציבור אותו היא אמורה לייצג", אמר ד"ר עופר צימרמן מאיכילוב. בעצומה, שהועלתה לרשת, נכתב כי "אנחנו מודיעים על הפסקה מיידית של חברותנו בהסתדרות הרפואית. אתם משולים לגנרל ללא חיילים ואין לכם סמכות להגיע להסכמות כלשהן בשם ציבור הרופאים בארץ".

מההסתדרות הרפואית נמסר בתגובה: "לצערנו הרב, המשא ומתן עם האוצר התפוצץ ואנו מחכים להכרעת בית הדין. חלפו 126 ימים מאז ההכרזה על סכסוך העבודה, מאבקנו בעיצומו. קיים כעס רב בקרב רופאים הנאבקים יום-יום על בריאות החולים והתגייסו להצלת מערכת הבריאות הציבורית. רק שינוי משמעותי במערכת הבריאות יאפשר להחזיר את חיי הרופאים למסלולם. נמשיך במאבק עד שנביא בשורה למערכת הבריאות הציבורית בישראל ולרופאיה".

ד"ר יונה וייסבוך, מראשי ארגון מרש"ם, טען כי הכוונה אינה לגרום לרופאים לעזוב את ההסתדרות, "אלא לחזק ולחשק אותם. אנחנו מתאגדים בכדי לצבור כוח, כדי שאם ההסתדרות לא תוכל לשבות בשל צווי מניעה, נשבות ונשאיר את הרופאים הבכירים בעבודה". על פי החוק, גם אם בית הדין לעבודה יאשר את הקמת הארגון ויגדיר אותו כארגון עובדים יציג, המבחן שלו יהיה ביכולת לחתום על הסכמים קיבוציים מטעם הרופאים. כדי לחתום על הסכם כללי לרופאים על הארגון לייצג את רוב הרופאים המאורגנים.

כמה עשרות רופאים מבית החולים רמב"ם בחיפה הפגינו מחוצה לו, וחסמו את רחוב העלייה השנייה הסמוך. בבית החולים וולפסון יצאו כ-50 מתמחים לכנס הסברה מחוץ לכתלי המבנה, כדי להביע הזדהות עם המוחים. ד"ר ערן וינר, מתמחה במחלקת נשים ויולדות, הדגיש: "ההסכם המתגבש הוא מחפיר. ההתארגנות אמנם עדיין לא מסודרת, וזו זעקה ספונטנית, אך גם המתמחים כאן מאוחדים". גם בבית החולים קפלן ברחובות נטשו המתמחים את המחלקות לזמן קצר, ואחר כך חזרו. לפי ההסכם המתגבש – שזוכה לביקורת חריפה מהרופאים – יזכו הרופאים להעלאת שכר של כ-4.5% בשנה, פי 2.5 מהסכמים קיבוציים אחרים עליהם חתם האוצר בתקופה האחרונה. בסך הכל, מדובר על תוספת שכר בגובה 36% על פני 8 שנים. רופא שעובד בפריפריה, רופא במקצוע במצוקה או רופא מומחה שיבצע תורנויות או יישאר לשעות נוספות – ירוויח יותר מרופא שעוזב את בית החולים בשעה 16:00.

http://maki.org.il/he/workers/125-news/11869-2011-07-19-15-25-43