ארה"ב ברכה את משאל העם במרוקו שתוצאותיו היו ידועות מראש

 

ארצות הברית בירכה הבוקר (שבת) על קיום משאל העם במרוקו, שבו הצביעו אזרחי המדינה בעד האצלת חלק קטן ביותר מסמכויות המלך מוחמד לידי הממשלה. דובר מחלקת המדינה האמריקאית, מרק טונר, אמר כי מדובר בצעד חשוב במאמציה של מרוקו לכונן דמוקרטיה". "אנו מברכים את אזרחי המדינה ואת הנהגתם על ההתנהלות השלווה במהלך המשאל", הוסיף.

 

אזרחי מרוקו אישרו אתמול ברוב סוחף, 98% על פי מקורות רשמיים, את הצעת המשטר המלוכני לשינויים בחוקת המדינה. ההצעה נועדה להרגיע את הרוחות בממלכה ולמנוע במחאות, כפי שהתחוללו במדינות העולם הערבי בדרישה לדמוקרטיה וצדק חברתי.

 

 

הפגנה למען הדמוקרטיה במרוקו (צילום: הומניטה)

ממשרד הפנים ברבאט נמסר כי בתום ספירת 94% מהקולות, עולה כי 98.5 אחוזים מהמצביעים תמכו , וכי רבים מהמצביעים היו צעירים שגילם נמוך מ-35. עוד נמסר מרבאט כי בקלפיות – שבהן נרשמו 73 אחוזי הצבעה מכלל בעלי זכות הבחירה – "נשמר שקט מופתי במהלך העמידה בתורים".

 

במשאל העם, שתוצאותיו היו ידועות מראש, נקבע כי המלך יישאר בתפקיד ראש הקבינט הרשמי ומפקד הצבא, והממונה הרשמי על בתי המשפט ובתי הדין הדתיים. עם זאת, נקבע כי השפות המדוברות בפיהן של בני המיעוט הברברי יוכרו כשפות רשמיות לצדה של הערבית, וכי יבוטלו כמה חוקים שהפלו נשים. כמו כן, התואר "המקודש" יוסר משמו של המלך במסמכים הממשלתיים, למרות שהוא ימשיך לשאת באופן מסורתי את הכינוי "שליט המאמינים". ה"רפורמות" רחוקות עד מאוד מאלה שדרש העם במחאות ובהפגנות המוניות.

 

מתנועת המחאה העממית "20 בפברואר", נמסר כי משאל העם נערך שלא בפיקוח, וכי ממשקיפים שהציבו בקלפיות, עולה כי מספר המצביעים האמיתי נמוך בהרבה מזה שעליו דווח. "עוד מלכתחילה, ידענו שתוצאות משאל העם יכריעו בעד הרפורמה – אך לא בהכרח מהסיבות הנכונות", אמרה וידאד מלחף, פעילה בתנועה לכתב "הומניטה". לדבריה, מה שדחף את העם להגיע לקלפיות, פרט לעוני שפשה ברחובות והבערות הרבה, היה בעיקר הפחד מהמלך. היא אמרה כי חרף אישור הרפורמות, ההפגנות השבועיות שמארגנת תנועתה ימשיכו להתקיים כרגיל, כבר מחר בערב.

 

פעילי ארגון השמאל "הנתיב הדמוקרטי", הלוקח חלק פעיל מאוד בהפגנות והמחאות מסרו "כי אין זה מפתיע שדוברי האימפריאליזם מתייצבים לימנו של המלך. כך היה תמיד וכך יהיה כל עוד המשטר המלוכני נותר על כנו".

 

לאתר התנועה "הנתיב הדמוקרטי" (בערבית):

http://www.annahjaddimocrati.org/index.htm