ראש הממשלה בנימין נתניהו הטיל על היועץ לביטחון לאומי, יעקב עמידרור, לבחון מחדש את דו"ח רפורמת קרקעות הבדואים בנגב שאותו הגיש לפני כמה שבועות מנכ"ל משרד ראש הממשלה איל גבאי. הסיבה לבחינה מחדש של הדו"ח היא ככל הנראה לחצים שהפעילו גורמי ימין על נתניהו בטענה כי ה"דו"ח מעביר אדמות מדינה רבות לידי הבדואים".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה וראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה אודי פראוור עבדו על הדו"ח במשך שנתיים. בתקופה זו לא הועלו כל השגות לגבי פעילותה. עם זאת, לאחר הגשת הדו"ח לראש הממשלה והתעוררות הביקורת בקרב מפלגות הימין, צצו לפתע השגות מצד ראש המטה לביטחון לאומי יעקב עמידרור. בעקבות כך, הטיל נתניהו על עמידרור לבחון מחדש של הדו"ח.
הפגנה בנגב (צילום: אקטיבסטילס)
לפי הדו"ח, הממשלה מתכננת לפנות ממקום מגוריהם קרוב ל-30 אלף מתושבי הפזורה הבדואית בנגב. התושבים יעברו להרחבות ביישובים הבדואים הקיימים כמו רהט, כסייפה וחורה. מדובר במעבר של כ-40% מ-71 אלף תושבי הפזורה הבדואית. על פי התוכנית יפוצו תושבי הפזורה בסכומי כסף ובאדמות חלופיות. התוכנית החדשה היא המתווה ליישום המלצות דו"ח גולדברג להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, ותועלה לאישור הממשלה בשבועות הקרובים. עלות המהלך נאמדת ב-6-8 מיליארד שקלים, מהם 1.2 מיליארד יוקצו לתוכנית כלכלית לפיתוח היישובים הבדואים המוכרים.
ד"ר תאבת אבו ראס, מנהל פרויקט הנגב של ארגון עדאלה, אמר בתגובה על מינויו של עמידרור כי "מדובר בהחלטה תמוהה ומקוממת שמעבירה את המסר הלא נכון לציבור האזרחים הבדואים החיים בנגב. פתרון סוגיית קרקעות הבדואים וההכרה בכפרים הלא מוכרים הן סוגיות אזרחיות ותכנוניות ואין להן כל קשר לשיקולי ביטחון לאומי. במקום לבחון מחדש את הדו"ח על ידי שיתוף והתייעצות עם התושבים הבדואים של הנגב, דבר שלא נעשה בעבר, ראש הממשלה מעביר את יישומו לידיו של אדם ששיקולים ביטחוניים נמצאים בראש מעייניו ואשר אינו בקיא בנושא התכנוני".
מיכל רותם, דוברת פורום דו-קיום בנגב, מסרה בתגובה כי "הניסיון להביא לסיום סוגיית הקרקעות בנגב נדחה היום שוב עד להודעה החדשה, ואין לדעת מה צופן העתיד בסוגיה זו. אנו קוראים לממשלת ישראל להתחשב ברצונה וצרכיה של האוכלוסייה ולהתחשב בהמלצות ועדות האו"ם השונות הקוראות לגיוון יישובי, הימנעות מהעברת אוכלוסיות ממקום יישובן בכפייה וקידום פתרון בדו-שיח עם מנהיגי הקהילה". לדבריה, "הנגב יהיה בית לכל תושביו רק כאשר תיטווה תוכנית ראויה, שמתבססת על עקרונות של שיתוף ציבור והכרה בבעלותם של הבדואים על קרקעותיהם".
עוד בנושא: ר' מאמרו של ד"ר תאבת אבו ראס, שפורסם היום באתר מק"י.