ח"כ חנין: עזרו לנו להעביר את חוק הנפט למניעת אסון אקולוגי בים התיכון

 

ח"כ חנין: עזרו לנו להעביר את חוק הנפט למניעת אסון אקולוגי בים התיכון

מי אמור לדאוג לכך שקטסטרופה סביבתית לא תתרחש בישראל? מי צריך להיות זה שמפקח ומתריע מפני זלזול בחיי אדם ובהשלכות הסביבתיות מהסוג שהמיט חורבן

על מפרץ מקסיקו באפריל של השנה שעברה? בישראל של היום התשובה היא פשוטה וחדה: אף אחד.

קידוחים לצורך חיפוש והפקת נפט בישראל פועלים מתוקף חוק הנפט. חוק הנפט הוא חוק מיושן שנחקק בשנת 1952 ומאז כמעט ולא עבר שינויים. מטרתו להסדיר את חיפושי והפקת הנפט במדינת ישראל. אלא שבתחילת שנות החמישים לא הטרידו את המחוקק נושאים כמו איכות חיי התושבים או שמירת טבע. לכן, חוק הנפט במתכונתו הנוכחית אינו מחויבת כלל בחינת ההיבטים הסביבתיים של קידוחים. קשה להאמין, אבל המילה "סביבה" אינה מופיעה כלל בחוק.

ההשפעות השליליות הפוטנציאליות השונות של תעשיית הנפט על הסביבה הינן מגוונות ועלולות להתקיים הן כדבר שבשגרה והן כתוצאה מתקלות, דליפות ותאונות. הבעיות הסביבתיות שיכולות להיגרם בקידוחים יבשתיים יכולות להתגלות, למשל, בכניסה של בוץ הקידוחים למי התהום, בנוכחות של כימיקליים שמקורם בבוץ ובנוזלי הקידוחים, בהרכב המים הנשאבים במהלך הקידוחים, התפרצות נפט עקב תקלות בראש הקידוח ועוד.

על הסיכונים בסביבה הימית כמעט ואין צורך להרחיב. מספיק שניזכר באסון שאירע במפרץ מקסיקו באפריל בשנה שעברה. אלא שאצלנו זה יהיה גרוע עוד יותר. הים התיכון הוא לא האוקיינוס האטלנטי. הוא קטן הרבה יותר וסגור, כך שלכל דליפה תשפיע עליו, ועל החופים הצמודים אליו, באופן חמור.

 

בשנים האחרונות חלה עליה דרמטית בפעילות במישור חיפושי הנפט והגז. התגליות האחרונות בתחום הגז בים התיכון יביאו באופן ודאי כמעט לעליה נוספת בהיקף פעילות זו.

 עליה משמעותית נוספת קיימת גם במודעות הסביבתית בישראל, המתבטאת בפעולותיהם של קבוצות אזרחים, ארגוני סביבה ומקבלי החלטות שונים.

אלא שבמצב החוקי הנוכחי, אין לאזרחים ולגופים סביבתיים ממשלתיים ושאינם ממשלתיים כל יכולת להשפיע על תעשיית הנפט, שפוטנציאל הנזק הסביבתי שבה, לאדם, לבעלי החיים, לצומח ולנוף, הוא עצום. בכדי לשנות את המצב, הצעת תיקון לחוק הנפט הונחה על שולחן הכנסת ביוזמת ח"כ דב חנין (חד"ש).

התיקון לחוק, אם יתקבל, יעמיד את ישראל בשורה אחת עם מדינות כמו בריטניה, נורווגיה וארצות הברית בהן התקין המחוקק רגולציה סביבתית בתחום הנפט וקבע כי יש להפעיל שיקולים סביבתיים בהליך קבלת ההחלטות ולהטמיע אמצעי ניטור ובקרה.

 

 

 

ח"כ חנין פרסם היום (ששי) קריאה בה נאמר "ביום ראשון הקרוב תעלנה להצבעה בוועדת השרים לחקיקה שלוש הצעות חוק סביבתיות חשובות שהגשתי: הצעת חוק לתיקון חוק הנפט, הצעת חוק סביבה חינוכית בריאה והצעת חוק מרשם לאומי לשחרור כימיקלים לסביבה. אני מקווה להעלות את שלושתן לקריאה ראשונה לקראת יום הסביבה שיתקיים בכנסת ב-21 ביוני.

"את ואתה יכולים לעזור לנו – עם כמה דקות של התגייסות – במאמצים להעביר את חוק הנפט, המציע פיקוח סביבתי על קידוחי וחיפושי הנפט בים התיכון למניעת אסונות אקולוגיים. להלן נוסח מכתב מוצע לשליחה לשר האנרגיה במטרה לשכנעו לתמוך בהצעת החוק. ניתן לשלוח אימייל או פקס, להשתמש בנוסח המוצע שלנו, לשנות אותו או לכתוב אחר. ספרו לנו בתגובות אחרי ששלחתם את המכתב".

הנדון: הצעת חוק הנפט (תיקון –הגנת הסביבה), התשע"א -2011

כבוד השר, אני פונה אליך כאזרח אשר חושש לגורלו של הים התיכון.
לאחרונה מדווח רבות על המאמצים השונים לחיפוש משאבי טבע בישראל. מדינת ישראל אינה ערוכה להתמודדות עם משבר אקולוגי נרחב. רק בשנה האחרונה, נוכחנו לדעת אודות ממדי האסון הכבד במפרץ מקסיקו ומה גדולה הסכנה בקידוחי נפט בים עמוק. הסכנה רק מחריפה, בים סגור כמו הים התיכון, כאשר אין פיקוח מספיק המסדיר היבטים סביבתיים, הגנות ומחויבות לטיפול.

ללא פיקוח סביבתי על חיפושי הנפט, אנו עלולים לקום בוקר אחד לאסון אקולוגי בקנה מידה שטרם הכרנו. דליפת נפט תגרום לאסונות הרסניים: בין היתר תפגע בעולם החי והצומח של הים, בסביבה החופית שלנו ושל שכנינו. מעבר לפגיעה בעולם החי, דליפת הנפט תפגע בכלכלת הדייגים ועולם התיירות בישראל. כידוע, לחופי ישראל מגיעים אלפי תיירים ואזרחים מידי קיץ. מספיק להביט בחופי הים המלאים בחודש זה על מנת להבין שזיהום הים, יוביל לפגיעה כלכלית חמורה מעין כמותה. מעבר לכך, פגיעה במימי הים התיכון תפגע קשות במפעל ההתפלה החשוב בארץ יבשה כמו ישראל. פגיעה כזאת תגרום לנזק כלכלי וסביבתי רחב היקף.

חוק הנפט אשר נחקק בשנת 1952 אינו מותאם לימינו. תיקון חשוב זה לחוק עשוי למנוע משבר אקולוגי חמור שמדינת ישראל לא תוכל לעמוד בו. אני קורא/ת לך לתמוך בתיקון לחוק למעננו ולמען הדורות הבאים.

על החתום…

לשליחת מכתב אל שר האנרגיה sar@mni.gov.il.

עוד על הצעת החוק לתיקון חוק הנפט

עוד על הצעת חוק סביבה חינוכית בריאה

עוד על הצעת חוק מרשם לאומי לשחרור כימיקלים לסביבה

לקריאת נייר העמדה של החברה להגנת הטבע בנושא התיקון לחוק הנפט לחצו כאן