דו"ח חדש מצביע על כך שההגבלות שמטילה ישראל מונעות סיוע לפלסטינים

הגבלות התנועה והגישה שמטילה ישראל על עבודה הומניטרית ועבודות פיתוח בשטח הפלסטיני הכבוש עולות למדינות התורמות ולמשלמי המיסים שלהן לפחות 4.5 מיליוני דולר בשנה, מגלה היום (ד') דו"ח חדש שפרסמה ההתאחדות הבינלאומית של סוכנויות פיתוח (AIDA), קואליציה של שמונים וארבע סוכנויות בינלאומיות לסיוע ולפיתוח.

בדו"ח בן 13 העמודים, "הגבלת הסיוע – האתגרים בפני מתן סיוע בשטחים הפלסטינים בכבושים", קוראות הסוכנויות לקהילה הבינלאומית להפציר בישראל להסיר את החסמים המונעים מעובדי סיוע ומהסחורות הנחוצות לעבודתם לנוע באופן חופשי אל ובין היישובים שאותם הם משרתים.

במצב שבו אחד מכל ארבעה פלסטינים חי מתחת לקו העוני, אומרות הסוכנויות, כי ההגבלות מחריפות את הנתק בין יישובים לבין הסיוע לו הם זקוקים נואשות – וגורמות דווקא לאנשים הפגיעים ביותר לשלם את המחיר הגבוה ביותר.

 

מעבר דרך המחסום בברטעה (צילום: מחסום וואצ')

"ההגבלות הללו גוזלות למעשה מבני אדם החיים בעזה כל סיכוי אמיתי להתאוששות. כמעט 80 אחוזים מהאוכלוסייה בעזה תלויים בסיוע הומניטרי והזמן והכסף שלנו מתבזבזים מפני שאיננו יכולים להכניס עובדים ואת החומרים הדרושים לנו אל תוך עזה או להוציאם ממנה", אמרה קתי ג'ובה, מנהלת התוכניות בעמותת סיוע רפואי לפלסטינים (MAP ).

אף שההגבלות על הגישה בעזה סוקרו בהרחבה, היעדר גישה, בנוסף על תוספת העלויות הנובעת מהגבלות הגישה, פוגעים גם בתוכניות סיוע קריטיות בכמה אזורים של הגדה המערבית. הסוכנויות מסרו כי מכשולי הגישה אל אנשים החיים במה שמכונה 'אזור התפר' (שטח צבאי סגור בין הקו הירוק לגדר) ולקהילות בדואים ורועים בבקעת הירדן ובדרום הר חברון עושות את הקהילות הללו פגיעות בדיוק כמו תושבי עזה. 79 אחוזים מבתי האב בקהילות בדואים ורועים בבקעת הירדן דיווחו כי אין להם די מזון לאכילה.

בכפר ברטעה, ש-5,400 תושביו מבודדים במובלעת בתוך אזור התפר ומוקפים בגדר אלקטרונית, לא הצליחו חברי ההתאחדות הבינלאומית של סוכנויות הפיתוח אפילו להשיג היתר להיכנס ליישוב לשעתיים, כדי לנסות ולאמוד את צורכי הקהילה. "ברטעה אינו מקרה מבודד", מסרה פולין נונו, המתאמת המקומית לתוכנית הליווי הכלכלי בפלסטין ובישראל. "יש דוגמאות רבות מדי שבהן אנשים אינם יכולים להגיע לשירותים שלהם הם זקוקים, וידה של הקהילה ההומניטרית קצרה מלסייע, מפני שההגבלות חלות גם עלינו".

דרישות לרישום בירוקרטי, הן מהרשות הפלסטינית והן מהחמאס, נזכרות גם הן כמכשולים בפני מתן סיוע יעיל, משום שהטיפול בהם גוזל יותר ויותר זמן מחברי ההתאחדות הבינלאומית של סוכנויות פיתוח.

לעותק של הדו"ח המלא: "הגבלת הסיוע – האתגרים בפני אספקת סיוע בשטחים הפלסטינים הכבושים":

http://www.aidajerusalem.org/einside.php?id=31