נתניהו: לא ניתן למנוע את הכרת המדינה הפלסטינית באו"ם

()

"אין בכוחו של איש לעצור את ההחלטה להכרה במדינה פלסטינית בספטמבר בעצרת הכללית של האו"ם", כך אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול (יום ב') בעת דיון בכנסת. על פי סוכנות הידיעות הפלסטינית "מעאן", הרשות הפלסטינית מתכוונת לפנות לאו"ם כבר בחודש יולי ולבקש ממועצת הביטחון להתחיל בתהליך לבחינת קבלתה של פלסטין כמדינה החברה באופן מלא באו"ם.

 

יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, נואם באו"ם (צילום: מעאן)

ביום רביעי שעבר התכנסה ההנהגה הפלסטינית ברמאללה לדיון בנאומיהם של נשיא ארה"ב ברק אובמה ושל נתניהו. במהלך הישיבה הציג ראש מחלקת המו"מ לשעבר, סאיב עריקאת, מסמך ובו תוכנית הפעולה של הרשות הפלסטינית עד חודש ספטמבר במסגרת הניסיון לזכות במעמד של מדינה חברה באו"ם. במסמך צוינו השלבים שעל הרשות הפלסטינית לעבור לפי תקנון האו"ם ולוחות הזמנים. העצרת הכללית של האו"ם תיפתח ב-15 בספטמבר בניו יורק. כדי להשלים את התהליך שמוביל להצבעה בעצרת הכללית, על הפלסטינים לפנות למזכ"ל האו"ם ולמועצת הביטחון באמצע חודש יולי לכל המאוחר.

לפי התוכנית הפלסטינית, באמצע חודש יולי תגיש פלסטין למזכ"ל האו"ם מכתב רשמי ובו תבקש לקבלה כחברה מלאה באו"ם בגבולות 1967. במכתב צפויים הפלסטינים להצהיר כי מדינת פלסטין מקבלת על עצמה את עקרונות אמנת האו"ם. מזכ"ל האו"ם יעביר את הבקשה לנשיאה התורנית של מועצת הביטחון. במהלך חודש יולי תהיה זו גרמניה.

כדי להתקבל כחברה מלאה באו"ם, על הרשות הפלסטינית לזכות בהכרה בכך שהיא עומדת בקריטריונים בינלאומיים, כגון טריטוריה, עם, ממשלה מוכרת ועוד. מי שמוסמך לקבל את פלסטין כחברה באו"ם היא העצרת הכללית, אולם היא יכולה לעשות זאת רק לאחר שקיבלה המלצה של מועצת הביטחון.

במסמך שחיבר עריקאת נכתב כי לאחר קבלת הבקשה הפלסטינית תכונס במועצת הביטחון של האו"ם ועדה מיוחדת שתדון בבקשה. על הוועדה להגיש דו"ח לחברות המועצה עד 35 יום לפני מועד כינוס העצרת הכללית, קרי עד 10 באוגוסט. לאור לוח הזמנים הזה, על הרשות הפלסטינית להגיש את הפנייה הראשונית למזכ"ל האו"ם כבר באמצע חודש יולי.

לאחר הגשת הדו"ח תיערך הצבעה שתקבע אם להמליץ לעצרת הכללית להצביע על קבלתה של פלסטין כמדינה או לדחות את הבקשה. אם המלצת מועצת הביטחון תהיה חיובית, יהיו זקוקים הפלסטינים לרוב של שני שלישים בעצרת הכללית, קרי 128 מדינות, כדי להתקבל כמדינה.