החלופה המועדפת לפתרון בעיית עליית מפלס ים המלח היא כריית המלח הנערם בקרקעית בריכה 5 של מפעלי ים המלח ומאיים להציף את בתי המלון שלחוף ים המלח – כך מסרה עמותת אדם טבע ודין במכתב שבו פירטה את ההיבטים הסביבתיים שיש להתייחס אליהם בבחירת הפתרון למניעת הצפה. זו העמדה שהציג ח"כ דב חנין (חד"ש) בישיבה מיוחדת שנערכה השבוע בכנסת לדיון בנושא.
לטענת העמותה, חלק משמעותי מהפעולה צריך להגיע ממפעלי ים המלח, שפעילותם גרמה לעליית המפלס. בנוסף, כדי לצמצם את המשך הפגיעה בסביבה, יש לצמצם את פעילות החברה באגן הצפוני של ים המלח. בשבוע הבא צפוי שר התיירות להמליץ לממשלה בדבר הפתרון הרצוי לעליית מפלס ים המלח.
בעמותה ממליצים על חלופה המבוססת על קציר מלא של המלח, שפוגעת בסביבה פחות מחלופות אחרות. "על מפעלי ים המלח להשתתף במימון חלופת הקציר באופן מהותי ", ציינה עו"ד נעמי הלר החתומה על המכתב לממשלה. "בשל העובדה כי גם לקציר השלכות סביבתיות, יש לבחון לצד יישום חלופה זו את צמצום שטח בריכה 5 ושינוי תהליכי ייצור האשלג על ידי המפעלים, כדי לצמצם את ההשפעה השלילית של הצטברות המלח באגן הדרומי על הסביבה".
בריכות ים המלח (צילום: ידידי כדור הארץ – המזרח התיכון)
העמותה הוסיפה כי על ממשלת ישראל לבחון צעדים לצמצום השפעת שאיבת המים מהאגן הצפוני של ים המלח לצורך תפעול בריכה 5, על נסיגת המפלס באגן הצפוני של ים המלח. לדבריה, בריכה 5, הנמצאת באגן הדרומי של ים המלח מתפקדת כבריכת אידוי מלאכותית המשמשת את מפעלי ים המלח לצרכיהם התעשייתיים. מי הבריכה נשאבים על ידי מפעלי ים המלח מהאגן הצפוני של הים ובכך תורמת הפעילות התעשייתית של המפעלים לנסיגתו.
לפי העמותה, אופן תפעולה של בריכה 5, כפי שהוא מתבצע על ידי מפעלי ים המלח זה שנים, הוא בעל משמעות סביבתית כבדת משקל לאזור, לאגן הצפוני של ים המלח ולאגן הדרומי. לכן, המלצת שר התיירות לממשלה צריכה לכלול כרכיב מרכזי היבטים שעניינם שיקום ושימור מאפייניו הסביבתיים הייחודיים של צפון ודרום ים המלח, כדי להגן על משאבי הטבע במדינה והסביבה ולמנוע פגיעה בתיירות באזור.
גם צוות מומחים מטעם החברה הממשלתית להגנת ים המלח קבע השבוע כי החלופה הטובה ביותר להגנת הסביבה היא איסוף המלח מבריכה 5. הצוות התבקש לבחון רק את ההשלכות הסביבתיות של החלופות לטיפול בבעיית ההצפה העתידית של בתי המלון כתוצאה מעליית המפלס בבריכה 5. לגישתו, חלופת הקציר עדיפה, כיוון שהיא מספקת פתרון יציב לאורך זמן. מנגד, חלופת הלגונה וחלופת הריסת בתי המלון ובנייתם במקום גבוה יותר יבטיחו פתרון לטווח של כ-20 שנה.
http://maki.org.il/he/environment/124-news/11220