דו"ח של מרכז אדוה: פיתוח כלכלי בלתי מאוזן

 

מרכז אדוה עומד לפרסם דו"ח חדש שנכתב על ידי ד"ר שלמה סבירסקי וספאא אגברייה העוסק בפיתוח הכלכלי הבלתי מאוזן. לקראת פרסום הדו"ח מחר (יום א') מסר ד"ר סבירסקי כי ישראל אינה ממצה את פוטנציאל הצמיחה שלה "מדוע? רבים מפנים אצבע מאשימה אל שיעור ההשתתפות הנמוך בכוח העבודה של גברים יהודיים חרדים ונשים ערביות. הדו"ח הנוכחי מצביע בכיוון אחר: חוסר האיזון בהשקעות בין מחוזות הארץ השונים ובין יישוביה השונים".

 

על פי הדו"ח ההשקעה בנכסים קבועים בישראל מצויה בירידה מתמשכת: בחמשת העשורים שלאחר הקמת המדינה, משקלה בתמ"ג עמד, בהתאמה, על 29%, 25%, 27%, 22% ו-19%; בעשור 2009-2000 היא ירדה ל-17% תמ"ג, בממוצע.

 

כאשר בוחנים את התחלות בנייה של מבני ציבור בעשור האחרון עולה  שיישובי "פורום ה-15" (15 רשויות המקומיות החזקות) זכו במרבית הבנייה החדשה של מבני בריאות: כמחצית מבתי החולים ומוסדות בריאות אחרים ושני שלישים מן המרפאות וחדרי החולים החדשים.  בנוגע למבני חינוך, היישובים הערביים קיבלו רק 31% ממבני גני הילדים החדשים, 34% ממבני בתי הספר היסודיים החדשים ו-34% ממבני בתי הספר התיכוניים החדשים, זאת חרף הפיגור בבניית מוסדות חינוך והמחסור בכיתות ובמבנים. כאשר עושים את החישוב לאלף נפשות, ההתנחלויות מובילות – במבני גנים, בתי ספר יסודיים וישיבות. יישובי "פורום ה-15" מובילים בבנייה של מוסדות השכלה גבוהה.   

 

לדברי ד"ר סבירסקי "לאור חוסר האיזון הבולט בין המחוזות ובין קבוצות היישוב השונות בכל הנוגע להשקעה עסקית, נראה שהמדינה צריכה להיות מעורבת הרבה יותר בעידוד ובהכוונה של השקעות למחוזות ולקבוצות היישוב הסובלים ממיעוט השקעות, ובראשם, ראשית, קבוצת היישובים הערביים בישראל שבתוך הקו הירוק ושנית, מחוז ירושלים, שבו ריכוזים גדולים של יהודים חרדים והאוכלוסייה הפלסטינית של מזרח ירושלים. אם ימשיך המגזר העסקי להוביל באופן כמעט בלעדי את מדיניות ההשקעה במסחר ובתעשייה, היא תמשיך להתרכז במחוזות מרכז ותל אביב".

 

 

לדו"ח המלא באתר מרכז אדוה: www.adva.org