יש דין: 90% מהחקירות בעבירות נגד פלסטינים נסגרות

 

ארגון זכויות האדם "יש דין" פרסם אתמול (יום ד') את נתוני המעקב אחר תיקי החקירה במשטרת מחוז ש"י בגין עבירות שבוצעו כלפי פלסטינים. על פי הממצאים, פחות מ-10% מתיקי חקירת העבירות שביצעו ישראלים נגד פלסטינים מגיעים לכדי כתב אישום. רוב התיקים שעניינם פגיעה בפלסטינים בשטחי הגדה המערבית נסגרים בשל כישלון החוקרים לאתר חשודים וראיות. "כישלון גופי אכיפת החוק להגן על הפלסטינים הוא אות קין על מצחה של החברה הישראלית", אמר עו"ד מיכאל ספרד, היועץ המשפטי של הארגון. "בני אדם חסרי זכויות המצויים תחת שליטתנו מופקרים לגורלם, ולעובדה זו משמעויות מוסריות ומשפטיות קשות".

בדו"ח נכתב כי 488 מתוך 539 תיקים שטופלו על-ידי אנשי "יש דין" נסגרו ללא הגשת כתבי אישום – 91 אחוזים מהתלונות. רוב התיקים (315 מהם) נסגרו בעילה של "עבריין לא נודע", כשהמשטרה לא הצליחה לאתר ראיות מספיקות להעמדה לדין. 33 תיקים נסגרו בהסבר ל"אין אשמה פלילית", "היעדר עניין לציבור" ו"ועבריין שאינו בר-עונשין'. נוסף עליהם, אבדו שלושה תיקים.

אחת מהתלונות שנסגרו ללא העמדה לדין הוגשה בספטמבר 2009 על-ידי פלסטיני, שטען כי שלושה ישראלים תקפו אותו, שניים מהם – רעולי פנים. הוא סיפר כי הם התנפלו עליו והכו אותו במקלות ובכתות גרזנים. הפלסטיני הובהל לבית חולים בקלקיליה, והגיש אחר כך תלונה בגין האירוע במשטרת אריאל. הוא מסר לחוקרים תיאור של האדם שלטענתו תקף אותו בפנים גלויות, ולדברי פעילי "יש דין", אף זיהה אותו במסדר תמונות שנערך לו.

אלא שהחשוד לא הוזמן לחקירה במשטרה, למרות שפרטיו היו מוכרים, והתיק נגנז בעילה של "עבריין לא נודע", פחות מחודש אחרי המקרה. בעקבות ערר שהגישו אנשי "יש דין", הוחלט בפרקליטות להשיב את התיק למשטרה לצורך השלמת חקירת האירוע.