יותר מ-80 אלף אישה ואיש הפגינו אמש ברחבי הארץ. כך על פי אומדן שערך העיתון "ידיעות אחרונות" ושפורסם הבוקר (א'). למוקדים שונים ברחבי הארץ, מהצפון ועד לדרום, הגיעו אמש רבבות מפגינים כדי להשתתף בעצרות מחאה. תחת הכותרת "מהמרכז לפריפריה" התכנסו המפגינים במרכזים שונים בארץ, שם צעדו במחאה על יוקר המחייה. עצרות מרכזיות מתקיימות בחיפה, עפולה ובאר שבע.
רבבות הפגינו אמש בחיפה (צילום: אל אתיחאד)
לעצרת בחיפה הגיעו עד כה כ-30 אלף מפגינים. בעצרת המרכזית בעיר, בשדרות בן גוריון במושבה הגרמנית הופיע הזמר דניאל סלומון. במהלך העצרת נאם הסופר סמי מיכאל ואמר: "קשה להיות אופטימי בגיל 85 אבל אני אופטימי". ההפגנה בחיפה, בהשתתפות יהודים וערבים ובה הונפו דגלים אדומים לצדם של דגלים אדומים עם המגל והפטיש, היא הגדולה שנערכה אמש.
"אני אופטימי", הוסיף הסופר מיכאל שנאם בעברית ובערבית, "בגלל ההמון הרב שהתייצב בעיר הכי יפה במזרח התיכון, אני אופטימי שאני רואה בחורים ובחורות צעירים עם נחישות אבל מעל הכל עם רצון לא רק לדרוש שינוי אלא גם לעשות שינוי. מה שקורה כאן זה נס. זאת פעם ראשונה שהדלק מתחבר למנוע וההמון נע קדימה". מיכאל המשיך: "המעמד הבינוני מתחבר אל המוני העם. אשכנזים, ספרדים, ערבים, יהודים, מוסלמים, באהיים, שחורים, לבנים, עירוניים וכפריים, כולם יחד באגרוף אחד במאבק אחד. אני אופטימי כי היריב מולכם רקוב וחלש, הוא משדר עצמה שאין לו. שר, חבר כנסת מהרגע שהוא מתמנה, חוש השמיעה הולך ונחלש, כלומר, הם מתנקים מהעם".
"אני מציע לכם", קרא מיכאל למפגינים, "לאתר את בתיהם של הח"כים, של יושבי ראש הוועדות ולהציב שמה אוהל עם השם שלו, כדי שיזכור למה הוא נבחר. הוא צריך לזכור שהוא נבחר לשרת את העם ולא את ההון. הוא צריך לזכור שהוא לא אדון של העם אלא משרת העם. אנחנו בני הדור שלי התמתנו ואני מאושר לראות את הדור הצעיר לוקח את גורלו בידיים. אני קורא לכם לא מספיק לדרוש צדק חברתי, אתם צריכים להשיג אותו". דובר נוסף, עיתונאי "אל איתחאד", רג'א זעאתרה, חבר לשכת חד"ש אמר "משפחה ללא קורת גג היא משפחה ללא קורת גג, וילד רעב הוא ילד רעב. וזה לא משנה אם הוא מדבר ערבית, עברית, אמהרית או רוסית".
15 אלף מפגינים בבאר–שבע
עצרת המחאה בבירת הנגב הגיעו כ-15 אלף בני אדם. במהלך עצרת הופיעו אחינועם ניני, וצפויים להופיע גם מרגלית צנעני, קובי אוז, ירמי קפלן ולהקת דג נחש. יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת באר שבע, אורי קידר, אמר במהלך העצרת: "אנחנו רוצים לחיות בכבוד במדינה שלנו. כל ממשלות ישראל מימין ומשמאל אשמות במצב. העם התעורר במשמרת שלך ראש הממשלה ואתה תמצא את הפתרונות". מרגלית צנעני, שהגיעה למתחם העצרת בעיר לקראת הופעתה, ציינה בפני הנוכחים כי אינה חוזרת בה מדבריה לפיהם מדובר ב"מחאה דה-לה שמאטע" ושכל הביקורת שלה שוגרה אך ורק כלפי המארגנים ולא כלפי המוחים.
הזמרת אחינעם ניני הופיעה במהלך העצרת וקראה מעל הבמה: "זו מחאה פוליטית ואין לנו מה להתנצל על כך. אנחנו רוצים הנהגה חדשה שלא עומדים בה אנשי שררה ושלטון ולא טייקונים עם עטיני זהב שיונקים מפרות קדושות ומשאירים אותנו העם מול שוקת ריקה".
היא הוסיפה: "המחאה הזו היא הבעת אי אמון בסיפור שמספרים לנו. זו מחאה פוליטית זו מחאה למען חזון חדש ותקווה בת שנות אלפיים, להיות עם חופשי משעבוד כלכלי, משעבוד עכשיו, להיות עם של אזרחים שווים בפני החוק. זכותנו להיות עם שווה זכויות".
עפולה: "השינוי כבר כאן"
יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, נאם בעצרת המחאה בעפולה, לשם הגיעו 15 אלף מפגינים ואמר: "המאבק הזה שייך לכולנו, ואני מתחייב לכם, יש לנו את הכוח לשנות. יש לנו את הכוח לדרוש עתיד טוב יותר מהמדינה שכמעט וויתרה עלינו. בואו נראה לה יחד כי איננו מוכנים לוותר עליה".
שמולי הוסיף: "הדרך לא קלה. אנחנו נערכים למאבק ארוך וממושך, אבל השינוי כבר כאן. הוא מתחולל כבר בתוכנו, בכל אחד ואחת מאיתנו". "שינויים פרסונאליים או קואליציוניים אינם מעניינים אותנו", קרא מעל הבמה לנתניהו, "אנו תובעים את בנייתו של הבית בלא קשר לזהותו של הקבלן המבצע. אנו רוצים לעבוד, להרוויח ולחיות, אדוני ראש הממשלה. זה נשמע לך מוגזם? זה נשמע לך מופרז? זה נשמע לך חלום?". קודם לכן צעדו המפגינים משדרות ארלוזורוב לכיוון הפארק העירוני בעיר שם מתקיימת העצרת. שני אוטובוסים של אגודת הסטודנטים של מכללת תל חי יצאו לכיוון עצרת המחאה המרכזית של הצפון ובצאת השבת יצא אוטובוס נוסף ועליו תושבים שומרי שבת. גם בעצרת בעפולה הונפו, כמו בחיפה, שלטי חד"ש רבים וכן דגלים אדומים וגדלים עם הפטיש והמגל.
נהריה: "דורשים צדק חברתי ולא צדקה"
במאהל בקריית שמונה הוקמו שני מסכי ענק שעליהם יוקרנו העצרות במרכזיות של עפולה ובאר שבע, זאת על מנת לאפשר לתושבי העיר שאינם יכולים לנסוע לעפולה להרגיש חלק מהמאבק. במאהל כבר התאספו תושבים רבים המזדהים עם המאבק והמארגנים צופים כי אליהם יצטרפו עוד מאות נוספים. בנוסף, צפויים להצטרף למחאות ברחבי הארץ כשלושת אלפים חברי קיבוצים.
גם באמפי בשדרות הגעתון בנהריה תתקיים הערב עצרת. למקום הגיעו עד כה כ-15 אלף מפגינים. אריק סיני וכוכבי כוכב נולד יופיעו במהלך הערב. המפגינים דורשים צדק חברתי. ומבקשים "צדק ולא צדקה". להפגנה בראש פינה הגיעו כאלפיים מפגינים. במהלך העצרת נאם יאיר גרבוז. גם בעצרת שנערכה באילת הגיעו כ-2000 מתושבי העיר, להפגנה הגדולה שנערכה בתולדות העיר שעל חופי הים האדום. יצוין שגם ביפו הפגינו אמש כמה מאות ערבים ויהודים.
מודיעין: סמל שכבת הביניים הקורסת
לעצרת המתקיימת במודיעין הגיעו למעלה מ-7,000 בני אדם. מארגני העצרת בקשו להדגיש שגם במודיעין עיר שהפכה לאחד מסמלי שכבת הביניים בישראל מושרשת מצוקה חמורה בשל יוקר המחייה בישראל. במהלך העצרת הופיעו האומנים ג'ולייטה, רונה קיינן ושלומי שבן. קודם להופעתו אמר שבן כי אחת הבעיות ואחד הדברים היפים במחאה הוא שיש בה הרבה מסרים שונים, אך כשכולם מתנקזים לצעקה אחת של אנשים שנמאס להם מיחס משפיל. בנתניה, כמה אלפי מפגינים הגיעו לכיכר העצמאות בנתניה. הקהל, שהיה מורכב ממשפחות, תושבי נתניה וחניכי תנועות הנוער מהעיר וסביבתה, צפה בהופעות של כנסיית השכל, ארז לב ארי. וליאור נרקיס, שהכריז "אנחנו רוצים להפוך את המדינה עד שישמעו אותנו בירושלים".
אלף מפגינים בדימונה…
אלף בני אדם הגיעו לעצרת בדימונה. הזמרים אהוד בנאי ואיה קורן הופיעו בפני המפגינים.
"הפעם אנחנו אומרים שאנחנו רוצים גם להגיע לשם", אמרה לעיתונאים לקראת העצרת סתיו שפיר, ממארגנות המאבק. "אנחנו מנסים לעשות היום את מה שהמדינה לא עשתה עשרות שנים, להפסיק להתייחס לפריפריה ולמרכז כשני דברים שונים, מנותקים. אנחנו רוצים להדק את הקשר ועוזרים אחד לשני להתקיים".
לדבריה, "בעצם קיום העצרות האלו אנחנו עושים את זה לא רק בהדברות ובעזרה הדדית אלא עושים את זה ברגליים. הפריפריה זו מדינה אחת. אנשים דורשים וצועקים במלוא גרונם והפעם אנחנו באים לתמוך בהם. העם דורש מדינה שאפשר לסמוך עליה. העם דורש עתיד חדש ולא נשתוק עד שלא נקבל את זה".
… וחמש מאות מפגינים באשקלון
על אף חילוקי הדעות שהתגלעו השבוע במאהל המחאה באשקלון, המארגנים ממשיכים לפעול וארגנו צעדה שנערכה אמש. הצעדה יצאה ממאהל המחאה לכיוון היכל הספורט וחזרה. בצעדת המחאה שארגן מאהל המחאה באשקלון, הלילה (מוצ"ש), השתתפו למעלה מ-500 איש מתושבי העיר והאזור, בהם עשרות נערים מתנועות הנוער "הנוער העובד והלומד" והצופים
במהלך הצעדה שנמשכה למעלה משעה, קראו מאות מתושבי אשקלון לממשלה לשנות מן היסוד את המדיניות הכלכלית והחברתית. הם נשאו שלטים עליהם נכתב "דירות זה לא מותרות", "קיצוץ בחינוך = אלימות" ועוד. מספר תושבים אף הדביקו על גבם דפים עם הספרה 0 וקראו "הממשלה לא סופרת אותנו". בתוך כך, מתכוונים המארגנים להמשיך לקיים את מאהל המחאה ובשבוע הבא יעלו נושא חדש במרכז המחאה: חרם על מוצרי החלב שמתייקרים.
מאהל יהודי–ערבי בראש פינה
צעירים תושבי ראש פינה, הקימו מאהל מחאה בלב האזור המסחרי של המושבה, בין קניון סנטר הגליל לבין תחנת הדלק. באותה תחנת דלק ישנה גם מסעדה ששמה 'העגולה'. בעל המסעדה, חמודי הייב, הוא תושב הכפר הבדואי טובא זנגרייה. כאשר הוקם המאהל, היה חמודי אחד הראשונים שסייעו לצעירים. עד מהרה הגיעו בעקבותיו של חמודי עוד תושבים מטובא, מרביתם עובדים בראש פינה וגם הם מחוברים למושבה הגלילית.
לנאומו המלא של העיתונאי רג'ה זעאתרה בעצרת שנערכה אמש בחיפה, אתר הגדה השמאלית: www.hagada.org.il