80 שנה לשחרור מחנה הריכוז בוכנוואלד; בטקס בוטל נאומו של ישראלי המתנגד למלחמה בעזה

באירוע לציון 80 שנה לשחרור מחנה הריכוז בוכנוואלד נערך ביום ראשון בהשתתפות נשיא גרמניה לשעבר כריסטיאן וולף ומשלחות ממדינות רבות, בהן גרמניה, צרפת וספרד. וולף התייחס בנאומו לעלייתם של כוחות פשיסטים וניאו-נאצים ואמר "כאשר אני מתבונן על המציאות הפוליטית כעת, אני יכול להבין איך הכל יכול היה לקרות וזו מחשבה מעוררת פלצות". "בנו רובצת כעת האחריות שלעולם לא עוד", הדגיש.

גם שורד המחנה, נפתלי פירסט, תושב חיפה וניצול מ"בלוק 66 של הילדים", העומד בראש האגודה הבינלאומיות בוכנוואלד-דורה, התייחס בנאומו בעברית לעובדה ש"בקרוב לא יהיו עדים חיים על הנעשה כאן. בידי הצעירים האחריות למנוע שואה נוספת". פירסט בן ה- 12, הגיע לבוכנוולד בינואר 1945, בתום מסע הישרדות לאחר שתי תקופות מאסר עם ההורים במחנה עבודה בסרד שבהונגריה, טרנספורט לאושוויץ- בירקנאו, שם הופרד מהוריו, השתתף צעדת מוות בת שלושה ימים בשלג ובסיומה, הובלה בקרונות פחם פתוחים, בקור של 25 מעלות מתחת לאפס, למחנה בוכנוולד, כעשרה ק"מ מהעיר וויימאר, ערש התרבות הגרמנית.

את פירסט, יחד עם עוד כ- 1000 ילדים יתומים שנשלחו למחנה, הציל אסיר פוליטי קומוניסטי צ'כי, אנטונין קלינה, שזכה לאחר מותו בעיטור חסיד אומות העולם. קלינה נעצר בצ'כיה ב-1939 בידי הגסטאפו בגלל פעילותו במפלגה הקומוניסטית והגיע לדכאו ומשם נשלח לבוכנוואלד והיה פעיל במחתרת הקומוניסטית שהוקמה במחנה יחד עם אסירים פוליטיים נוספים, רבים מהם לוחמים של הרפובליקה הספרדית. כ-250 אלף בני אדם היו אסירים בבוכנוואלד מהם נרצחו כ-65 אלף.

יצוין שבלחץ ממשלת הימין, בוטל בטכס נאומו של הפילוסוף הישראלי־גרמני עמרי בֹּהם, מהקולות הביקורתיים באקדמיה האמריקאית נגד המלחמה בעזה. בהודעה שפרסמה שגרירות ישראל בברלין נכתב כי בהם "עושה רלטיביזם לשואה ואף השווה אותה לנכבה. ההחלטה להזמין אדם שתיאר את יד ושם כמכשיר למניפולציה פוליטית… היא לא רק מקוממת אלא גם עלבון בוטה לזכר הקורבנות". בהם אישר ל"הארץ" שהשתתפותו בטקס בוטלה, ואמר כי הוא ואתר ההנצחה ניסו למנוע סקנדל ומתכוונים לשתף פעולה בעתיד. בהם, בן 46, הוא מרצה מבוקש ברחבי העולם ופרופסור חבר באוניברסיטת ניו סקול בניו יורק. הוא מרבה להתבטא בתקשורת ובנאומים שונים נגד המלחמה ברצועת עזה והכיבוש בגדה המערבית.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/135021