תלמידי התיכון שבו להפגין בערי צ'ילה נגד הפרטת החינוך: 75 עצורים

 

מחאת תלמידי התיכון והסטודנטים בצ'ילה נגד הפרטת החינוך הגיעה ביום ד' האחרון לאחד משיאיה האלימים כאשר אוטובוסים הוצתו בסנטיאגו במהלך הפגנה של אלפים שדרשו חינוך חינם. המשטרה השתמשה בגז מדמיע וזרנוקי מים ו-75 מפגינים נעצרו. 49 שוטרים נפצעו. המחאה נגד הרפורמה בחינוך הייתה שלווה ברובה והתאפיינה בהפגנות של סטודנטים, תלמידים, מורים ומשפחות. אך לעתים מסתיימות ההפגנות בעימותים עם השוטרים, כי ממשלת הימין מסרבת להעניק למפגינים אישורים כחוק. כך מוסר הבוקר (א') השבועון הקומוניסטי הצ'יליאני "אל סיגלו".

תלמידים מניפים כרזה נגד ממשלת הימין ונושאים דגל צ'יליאני בעת פיזור ההפגנה בכוח, ביום ד' האחרון, בסנטיאגו בירת צ'ילה (צילום: אל סיגלו)

ממשלת צ'ילה הימנית מפנה אצבע מאשימה גם כלפי מנהיגי הסטודנטים: "המנהיגים פותחים פתח לוונדליזם ועבריינות", האשים דובר לשכת הנשיא, אנדרס צ'דוויק, "עד כמה אנחנו יכולים לסבול את המצעדים הלא חוקיים הללו שקוראים להשתלטות על בתי ספר ושמאיימים באוגוסט של אלימות? איך זה קשור לחינוך?". נגד, תוקפים הסטודנטים את הממשלה: "אני מצר על מה שקורה היום ברחובות סנטיאגו, אבל הממשלה אחראית לכך בגלל העצלות שלה ושתיקתה לנוכח ההצעות של תנועת הסטודנטים", אמר נשיא התאחדות הסטודנטים של אוניברסיטת צ'ילה, גבריאל בוריס, "ניסינו בכל דרך לנהל דיאלוג". כשהחלו ההפגנות ההמוניות בצ'ילה התעוררה תקווה לרפורמה במערכת החינוך, שתיטיב עם משפחות עניות. במקומות מסוימים השתלטו תלמידים על בתי הספר שלהם, כינסו אסיפות ופתחו בשביתות רעב בקריאה לשפר את מערכת החינוך.

אך אחרי שנה של מחאה, הפוליטיקאים מן הימין והסטודנטים מתבצרים בעמדותיהם והמערכת עדיין סובלת מבתי ספר ציבוריים באיכות נמוכה, אוניברסיטאות פרטיות יקרות, מורים לא מוכשרים ובנקים שגובים ריבית גבוהה על הלוואות לשכר לימוד שרוה הצ'יליאנים לא יכולים להרשות לעצמם. יצוין ששיעור התמיכה בנשיא צ'ילה, סבסטיאן פיניירה, צנח בעקבות המחאה, שהסבה את תשומת הלב לחוסר השוויון בהשכלה ובכלכלה. פיניירה סירב לשנות את מערכת החינוך תולדה של השלטון הצבאי של הגנרל פינושה, אך הציע להקצות מיליארד דולרים למלגות ולהפחתת הריבית על הלוואות. אך הסטודנטים דורשים שינוי מן היסוד. הם מבקשים לשנות את שיטת המיסוי כך שעשירים ישלמו יותר, הממשלה תשלוט באוניברסיטאות הפרטיות ולהשיב את החינוך למה שהיה בעת שלטונו של הנשיא הסוציאליסטי סלבדור איינדה שנרצה בהפיכה הצבאית של בגנרל פינושה בספטמבר 1973.

יו"ר הסתדרות המורים ומראשי המפלגה הקומוניסטית, ברברה פיגרואה, לקחה חלק פעיל בהפגנה ומסרה "איך ייתכן שהתלמידים שלנו והוריהם יפגינו למען מטרה משותפת – ללא מורים? התייצבנו למאבק, בשורה הראשונה, יחד עם כולם". לדבריה היה זה הדיכוי הברוטלי של כוחות המשטרה המיוחדים שהצית את האלימות. "אנו נמשיך להתייצב לצידם של הסטודנטים, תלמידי התיכון והוריהם", הדגישה פיגרואה, המתמודדת על ראשות פדרציית האיגודים המקצועית החזקה (CUT) ברשימה הקומוניסטית. עוד שלוש רשימות, שתיים של המפלגה הסוציאליסטית והשלישית של תנועת השמאל המהפכני, ישתתפו בבחירות שייערכו בעוד שבועיים.

עוד על המאבק נגד הפרטת החינוך בצ'ילה:

http://maki.org.il/he/world/127-news/12787-2011-12-19-17-33-45

http://maki.org.il/he/world/127-news/12073

http://maki.org.il/he/world/127-news/12041