מנתונים שהוצגו הבוקר (שלישי) בישיבת ועדת הבריאות של הכנסת עולה כי 71% מהעובדות הסוציאליות מדווחות על עלייה בעומס העבודה בעקבות המלחמה בשנה החולפת, הנובעת בעיקר מעומק המצוקה וגידול במספר המטופלים הפונים. כך לפי סקר עומק על מצב העבודה הסוציאלית בישראל 2025 שערך איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים לציון יום העו"ס הבינלאומי שצוין היום.
עוד על פי הסקר, שערכה חברת מדגם בקרב 514 עו"סים, 83% מהעובדות הסוציאליות שעבדו עם נפגעי המלחמה, מפונים, משפחות חטופים ושבים דיווחו על עלייה בעומס הפניות והעבודה. לגבי הסיבות לעלייה בעומס – 70% השיבו כי עומק המצוקה גדל, 63% השיבו כי יש יותר מטופלים, 58% השיבו כי עומק המשימות גדל, ו-40% השיבו כי היקף כוח האדם הצטמצם.
כמו כן, 78% מהעובדות והעובדים הסוציאליים אמרו כי לעבודה יש השלכות בריאותיות ונפשיות על חייהן. הנתון מזנק ל-98% בקרב עובדות סוציאליות שמלוות שורדי שבי ומשפחות חטופים. 43% מהעובדות הסוציאליות ענו כי העומס והלחץ מקשים עליהן לבצע את תפקידן, 25% אמרו כי מחסור בתקציבים ומשאבים מקשה עליהן, 15% ציינו את השכר הנמוך ו-15% הדגישו את המחסור בכוח אדם ותקינה. בקרב העובדות הצעירות, עד גיל 34, מדד העומס והלחץ מזנק ל-50%.
לדברי 75% מהעובדות הסוציאליות שנסקרו ציינו כי הן מתמודדות עם לחץ ומתח, 73% עם עייפות, 38% ציינו קשיים בשינה ו-33% קשיים בריכוז. 49% מהעובדות הסוציאליות הדגישו כי הפחתת העומס במקום העבודה היה מסייע להן בחיזוק החוסן הנפשי, ו-69% מהעובדות הסוציאליות ציינו כי העלאת השכר תשפר את חווית העבודה שלהן. 36% ציינו כי הפחתת שעות העבודה בשבוע תסייע להן. יצוין ש-42% מהעובדות הסוציאליות מדווחות על ירידה בהיקף כוח האדם בשנה החולפת. 90% טוענות כי הסיבה לכך היא שעובדים עזבו ומשרותיהם לא אוישו. התוצאה קשה: לעובדת סוציאלית יש בממוצע 20 דקות בשבוע לטפל בקשיש, 19 דק' בשבוע לטפל באנשים החיים בעוני ו-18 דקות בממוצע לטפל באדם עם מוגבלות. למרות הנתונים הקשיים היומיומיים וההשלכות הבריאותיות והנפשיות שהן חוות, 80% מהעובדות הסוציאליות טענו כי הן מרוצות ממקום עבודתן (32% מאוד מרוצות, 48% די מרוצות).
נתוני הסקר הוצגו בוועדת הבריאות על ידי יו"ר האיגוד, ענבל חרמוני, שהדגישה "העומסים שמים את המערכות במצב של הישרדות. במצבי הישרדות כל מערכת מתכנסת בתוך עצמה ופועלת לשימור אנרגיה. זה פוגע ביכולת הכל כך חשובה של התיאום. לצערי, ממשלות ישראל השונות אחזו ואוחזות עדיין, במדיניות, מכוונת לעיתים, של צמצום השירות הציבורי בישראל. לכן, כל מה שמשיגים העו"ס עבור עצמם ועבור הפונים – זה למרות המדיניות ולא בזכותה. המאבק הבא של האיגוד, ואני יודעת שזה יהיה חייב להיות במאבק לצערי, יהיה על מפתחות תקינה ומעמסה".
לדבריה, גם היום, אחרי השבעה באוקטובר, הפעימה השנייה של ההסכם לשיפור שכר העו"ס מתעכבת, כי באוצר גוררים רגליים. הממונה על השכר טוען באופן תדיר באוזניי 'שלעובדים לא באמת משנה מתי הם יתחילו לקבל את הכסף'. זו טענה תמוהה ואנחנו נאבק, ככל שיידרש, גם על המובן מאליו וזה לקבל את השכר שכבר שלנו"
"בנובמבר 2023 הנחנו על שולחן הממשלה תוכנית לשיקום שירותי הרווחה ובריאות הנפש בהשקעה של מיליארד וחצי שקלים. ממשלת ישראל צריכה להציב את התחומים החברתיים בראש סדר העדיפויות שלה. לצערנו, היום זה לא המצב. אנחנו נמשיך לעבוד עם ולמען החברה הישראלית, ובד בבד להיאבק על תנאי העבודה והיכולת להעניק שירות הולם", הדגישה.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/128307