פקחי משרד העבודה של ברזיל שוחררו יותר מ-4500 עבדים

 

פקחי משרד העבודה בברזיל חמושים חילצו במהלך השנה האחרונה יותר מ-4,500 עבדים, ושחררו אותם לחופשי. כך מדווחת סוכנות הידיעות הקובנית "פרנסה לטינה", לפי נתונים שפרסם משרד העבודה הברזילאי בשבוע האחרון. העבדים שוחררו על רקע מספר שיא של פשיטות על חוות מבודדות. לדברי פקידים בכירים במשרד העבודה, הכוח המיוחד למלחמה בעבדות – יחידה שנועדה למגר את תופעת העבדות המודרנית – שחרר בשנה החולפת 4,634 עובדים, שהוחזקו בתנאי עבדות. אנשי הכוח, מלווים בשוטרים חמושים של המשטרה הפדראלית, פשטו במהלך המבצע על 255 חוות מבודדות. עוד טוענת הממשלה כי לעבדים ששוחררו הוענקו פיצויים בסך 3.4 מיליון דולרים.
באופן רשמי אסרה ברזיל על העבדות בשנת 1888. עם זאת, פעילי זכויות אדם במדינה טוענים כי אלפי ברזילאים, השייכים לשכבות העניות יותר בחברה, עדיין נופלים בפח העבדות. ליאונרדו סקמוטו, העומד בראש עמותה המתמחה בטיפול בעבדים ונמצאת בסאו-פאולו, מסר כי העבדות עדיין אחת מבעיותיה הגדולות של המדינה. זאת, למרות מאמציו של הנשיא, לואיש אינאסיו "לולה" דה סילבה, למגר את התופעה. "זה מצב עצוב מאוד, שמשאיר אותך חסר אונים", הסביר סקמוטו. "הממשלה הפדראלית אמנם פעלה, אבל עצם קיום תופעת העבדות, במדינה בה העושר כל-כך נוכח, מהווה ניגוד כואב מאוד".
רבים מהעבדים בני-זמננו בברזיל מגיעים במקור מאזורי כפרי העוני של צפון-מזרח ברזיל, היכן ששיעור האבטלה גבוה מאוד. הם נלכדים ברשתם של זרים המבטיחים להם עבודה, מועמסים על משאיות ונשלחים לחוות מרוחקות, בדרך כלל במעמקי האמזונס או במערב המדינה. ברגע שהגיעו לחוות, הם נשלחים לעבוד במכרות הפחם ומטעי קני הסוכר. "מעסיקיהם" משכנים אותם במחנות מבודדים ומוזנחים במעמקי הג'ונגל, והם נאלצים לעבוד עד שישלמו למעסיקים את עלות המגורים, המזון והתרופות אותם הם מקבלים. רבים מהם מאבדים את הקשר עם בני משפחתם. לטענת ארגונים שונים, בעלי החוות מחזיקים צבאות חמושים קטנים, על-מנת למנוע את בריחת העבדים.