45 אלף בתים של אזרחים ערבים לא יכולים להתחבר למערכת החשמל

הוועדה לזכויות הילד, בראשות ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש – הרשימה המשותפת), קיימה אתמול (שלישי) דיון בעקבות הילדים המתגוררים בבתים ללא חשמל וסוגיית חיבור בתים ביושבים ערביים לתשתיות החשמל, במסגרת יום זכויות האדם הבינלאומי שצוין בכנסת.

יו"ר הוועדה פתח ואמר: "אי חיבורם של בתים לחשמל זו אחת הסוגיות האקוטיות והקשות ביותר בחברה בערבית מזה שנים ארוכות. אני וחבריי חברי הכנסת מקבלים פניות כל הזמן, מאלפי משפחות המתגוררות בבתים שאינם מחוברים לתשתית החשמל, בעיקר בגלל היעדר מה שמכונה טופס 4, טופס האכלוס.  אספקת שירותי חשמל היא שירות חיוני תמיד, ועל אחת כמה וכמה, בתקופת הקורונה, כדי לקיים את שירותי החינוך של הלמידה מרחוק עבור הילדים, עבודה מרחוק למבוגרים וחיים חברתיים תקינים בכלל, למעשה.  יש דרך להסדיר את המציאות הזו, ואני מפנה אתכם לצו החשמל מ-1988 שאפשר חיבור לחשמל של ארבעה ישובים. בהמשך נחקקה הוראת שעה שהייתה בתוקף עד 2007 שאפשרה חיבור לחשמל של כ-9,000 בתים, שזה מספר משמעותי אבל עדיין רחוק מלענות על כל הצרכים. אנחנו 13 שנים לאחר שפג תוקפו של הצו ולא חודש, והפתרונות שאז המשלה ידעה לתת לא קיימים. הקריאה שלנו למשרדי הממשלה היא למצוא פתרון דחוף שיימצא לחבר אותם בתים לחשמל".

ראש מועצת ערערה, עו"ד מודר יונס, יו"ר ועד ראשי הרשויות הערביות הוסיף: "להערכתנו ישנם ביישובים הערביים 45 אלף בתים לא מוסדרים, שלא יכולים להתחבר למערכת החשמל. אנשים עושים חיבור פיראטי, או מתקינים מערכות סולאריות קטנות, שלא מספיקות, ובגלל שמערכות החשמל חלשות, מתקשים להדליק תנורי חימום בחורף או מזגנים בקיץ. יש כיום הליכי תכנון רציניים מאוד, והבתים הללו יוכשרו גם לפי מדיניות משרד המשפטים והממשלה, וייפתח דף חדש  ולא ייבנו יותר בתים ללא היתר, אבל הבתים הללו כבר קיימים, האנשים כבר סובלים זמן רב, ולא יכולים לחכות לסיומה של ההסדרה שתימשך עוד זמן".

נציג חברת החשמל, הרצל פרידמן, הבהיר: "אנחנו רוצים לספק כמה שיותר חשמל ולחבר כמה שיותר בתים. אנו יושבים עם כל יישוב בנפרד בניסיון למצוא פתרונות, ובכל פעם שהייתה הסדרה כלשהי, נרתמנו בכל הכח לחבר את הבתים. המצב כיום יוצר לנו בעיות בטיחותיות, ריבוי תקלות ונזק כלכלי לחברה. אם זכור לכם עומס החום שהיה השנה, גילינו מקומות רבים של חיבורים פיראטיים ונשרפו הרבה נתיכים כי הרשת לא הייתה בנויה לדרישה. חשמל זה חיים, אנחנו מבינים את זה, ולכן אנו תומכים בניתוק בין התנאי של קיום טופס 4 לחיבור לרשת החשמל, וההקשר של הילדים, שהוועדה הזו עוסקת בו, זו ההוכחה".

ח"כ ג'בארין סיכם: "הדיון היום היה חשוב, אך כואב וקשה. אני חש שהצלחנו למקד כמה מהחסמים, ונמשיך לדון בהם בפגישת עבודה עם משרד המשפטים בה נבחן מתווים שהוצעו לפתרון הסוגיה ומקרים פרטניים.  אני גם מקווה שמחר תאשר הממשלה את הצעת המחליטים לגבי הסרת חסמים בנושא הדיור בחברה הערבית, שתקדם את כל נושא התכנון ובתוך זה את נושא החיבור לחשמל".