דו"ח של האו"ם שפורסם אתמול (רביעי) קובע כי 80% מאזרחי סוריה נכנסו למעגל העוני מאז החלה מלחמת האזרחים במדינה. עוד נכתב בדו"ח כי תוחלת החיים במדינה ירדה ב-20 שנה וכי המלחמה גרמה להפסד כלכלי של 200 מיליארד דולר.
המרכז הסורי לחקר מדיניות שרטט בדו"ח תמונה קשה של הקריסה והרס הבסיס הכלכלי של סוריה. לדבריו, המוסדות, התשתיות העושר הלאומי ורוב כוח העבודה בסוריה הוחרבו בשל המלחמה שנמשכת מזה ארבעה שנים. כמעט שלושה מיליון סורים איבדו את מקום עבודתם ו-12 מיליון בני אדם איבדו את מקור ההכנסה העיקרי שלהם. שיעור האבטלה זינק מ-15% ב-2011 ל-57% בסוף 2014. "כל ארבעה מתוך חמישה תושבים חי בעוני ורבים איבדו את היכולת שלהם לעבוד ולהרוויח למחייתם", נכתב בדו"ח. "סוריה הפכה למדינה של עניים: 30% מהאוכלוסייה הידרדרו לעוני קשה ומשקי הבית נאבקים כדי לספק אוכל בסיס ולהבטיח ולו את החיים פשוטים ביותר". לפי הדו"ח, אוכלוסיית סוריה הצטמקה ב-15%: מ-20 מיליון בני אדם ב-2010 לכ-17 מיליון בני אדם בסוף השנה שעברה.
הדו"ח, שנכתב בסיוע של תוכנית הפיתוח של האו"ם וסוכנות אונר"א לפליטים פלסטינים, קובע כי מספר ההרוגים מאז תחילת מלחמת האזרחים עלה ל-210 אלף בני אדם וכי 840 אלף אחרים נפצעו: 6% מכלל האוכלוסייה בסוריה נהרגו או נפצעו במלחמה.
חילוץ ילדה לאחר התקפה על אוכלוסייה אזרחית בסוריה (צילום: האומות המאוחדות)
סוריה הפכה להיות גם המדינה השנייה במספר הפליטים אחרי הפלסטינים. 3.9 מיליון בני אדם, מחציתם ילדים, נמלטו מבתיהם למדינות שכנות באזור ו-7.6 מיליון אחרים נעקרו מבתיהם, אך נשארו בתחומי סוריה. טורקיה, שלתחומה נכנסו יותר ממיליון פליטים סורים, עשתה מאמצים גדולים כדי לשלב אותם במערכות הרווחה והחינוך המקומיות. אולם בלבנון, לשם נמלטו 1.2 מיליון איש מסוריה, הרשויות מקשות על הפליטים והחלו מחודש ינואר לדרוש אשרות כניסה מיוחדות כדי לבלום את הנהירה לתחומן.
עוד בנושא (באנגלית):
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=50305#.VQGYBI4gNpk