לפחות 36 בני אדם נהרגו ואחרים נפצעו היום (ראשון) בתקיפה של כוחות הכיבוש על ביתה של משפחת עלוש במחנה הפליטים ג'באליה שבצפון רצועת עזה, מסרה צוותי סוכנות הידיעות הפלסטינית וואפא . בבית שהו עקורים מאזור ובקרב ההרוגים נשים וילדים רבים. צוותי הרפואה ותושבים מקומיים מתקשים לפנות את ההריסות ולהגיע לנפגעים. הפצועים הרבים שהועברו לטיפול בבית החולים אל-מעד'אני
עוד נמסר כי חמישה בני אדם נהרגו ואחרים נפצעו לפנות בוקר בהפגזה על העיר עזה. לדברי עדי ראייה וכתבנו במקום, ההפגזה כוונה לעבר בית משפחת אבו מרזוק אל-חור, הסמוך למסגד א-סלאם בשכונת סברה בדרום העיר. לפי מקורות רפואיים, חמישה נהרגו, ונפגעים נוספים פונו לבתי החולים. מאז תחילת המתקפה על רצועת עזה ב-7 באוקטובר 2023, מספר ההרוגים עלה לכ-43,552 בני אדם, ועוד 102,765 פצועים, רובם נשים וילדים. אלפים נוספים עדיין לכודים תחת הריסות ובדרכים. הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם, פולקר טורק, פרסם בשישי בג'נבה דו"ח על המלחמה בעזה ממנו עולה כי קרוב ל-70% מהקורבנות המלחמה הישראלית המתמשכת בעזה הם ילדים ונשים, מה שמעיד על "הפרה שיטתית של עקרונות היסוד של המשפט ההומניטרי הבינלאומי".
נציב אונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים הפלסטינים, פיליפ לזריני, הזהיר אתמול כי "צפוי רעב קשה" במחוז צפון רצועת עזה, בו מתבצע טיהור אתני על ידי ישראל למעלה מחודש. בהצהרתו אמר לזריני: "הדבר אינו מפתיע לצערי. רעב עלול להתרחש בצפון עזה בכל רגע." לדבריו, "ישראל משתמשת ברעב כנשק, כשהיא מונעת מאזרחי עזה את הנדרש להישרדותם הבסיסית ביותר, כולל מזון."
עוד הוסיף כי המעטפת ההומניטרית שמגיעה לעזה מצומצמת ביותר ומסתכמת ב-30 משאיות ביום בלבד, פחות מ-6% מהנדרש לאוכלוסייה. לזריני קרא לפעולה דחופה, והדגיש את הצורך ב"רצון פוליטי לשיפור זרם הסיוע ההומניטרי לעזה ולקבל החלטות שישחררו את המחסומים לכניסת סיוע סדיר לצפון עזה."
ביום שישי פרסמו ארגוני הסיוע דו"ח המזהיר כי "קיים סיכון ממשי לרעב מיידי בצפון עזה" כאשר "כוחות הכיבוש" ממשיכים בפעולות ההשמדה בשטח. הדו"ח מציין כי "נדרשת פעולה מיידית בתוך ימים מצד כלל הגורמים המעורבים והמשפיעים על הסכסוך כדי למנוע אסון הומניטרי חמור זה." לאורך השבועות האחרונים, תושבי עזה, במיוחד בצפון, חווים מצוקת רעב קיצונית עם מחסור במזון, מים, דלק ותרופות, כתוצאה מהמצור ההדוק שהטילה ישראל מאז תחילת המבצע הקרקעי ב-27 באוקטובר.
גם ארגון הבריאות העולמי הזהיר בסוף השבוע מפני רעב כבד בצפון רצועת עזה, וקרא לסיום הסגר על האזור וההתקפות על מוסדות הבריאות בו. הארגון קרא להכנסת מזון, תרופות וציוד נוסף להתאמת התשתיות לחורף כדי למנוע הפצת מחלות. לפי האזהרה, יש ליישם את הצעדים מיד כדי למנוע החמרה במצב. על פי ארגון הבריאות העולמי, כבר בימים הקרובים האזור עלול להגיע למצב רעב כבד. על אף אזהרות רבות, טרם הוכרז מצב של רעב ברצועת עזה מאז פרוץ המלחמה. עם זאת, הדבר אינו שולל את קיומם של מחסור במזון ברצועה או של משבר הומניטרי חמור שם.
דו"ח על אזורי הרעב האחרון של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם תוכנית המזון העולמית, שפורסם ב-31 באוקטובר, מציב את רצועת עזה בתוך חמשת האזורים "בכוננות הגבוהה ביותר" במונחים של תנאי חוסר ביטחון תזונתי קטסטרופליים, לצד סודאן, דרום סודאן, האיטי ומאלי. לדברי הכלכלן הראשי של תוכנית המזון העולמית, עריף חוסיין, המצב בעזה הוא "החמור ביותר", משום ש-91% מהאוכלוסייה מתמודדים עם חוסר ביטחון תזונתי ברמות משבר או גרוע מכך, והכלכלה התכווצה תוך שנה לכדי כשישית מגודלה, בשל אובדן חיים, הרס תשתית ועקירה נרחבים, וסיוע הומניטרי לא מספיק.
כוח המשימה לענייני ביטחון תזונתי דיווח עוד שבאוקטובר לא קיבלו כ-1.7 מיליון בני אדם ברחבי עזה, או 80% מהאוכלוסייה, לא קיבלו את קצבת המזון החודשית שלהם, ומספר הארוחות המבושלות שחולקו מדי יום התכווץ ל-450 אלף, ירידה של 25% לעומת סוף ספטמבר. מטבחים רבים נאלצו להיסגר, ובאלה שעדיין פועלים נאלצו ארגונים שותפים לבצע התאמות בתוכן הארוחה כדי להתמודד עם המחסור באספקה.
את הצניחה הדרמטית בסיוע ההומניטרי מחריף מחסור קריטי בסחורות מסחריות, מאחר שעל פי דיווחים, בין 1 ל-26 באוקטובר הוכנסו לרצועה לא יותר ממאה משאיות שהכילו אספקה מסחרית. זה כמעט חודש שכל ניסיונותיהם של ארגונים שותפים הומניטריים להגיע לסיוע במזון ולהביא אותו לאוכלוסייה בנפת צפון עזה נתקלים בסירוב, ושמונה מטבחים שפעלו בנפה אינם מתפקדים או שאינם נגישים בשל מעשי האיבה המתמשכים.
אף שב-14 באוקטובר נפתח מעבר ארז מערב (זיקים) מחדש, תוכנית המזון העולמית מדווחת שעיכובים באזורי ההמתנה ובדיקות רבות מגבילים את כמויות הסיוע המוכנס לרצועה, וכי האספקה שמצליחה לעבור לצפון עזה מורשית להגיע רק לעיר עזה, במקום שתתועל לאזורים הנצורים בנפת צפון עזה.
לנוכח העובדה שבלתי אפשרי להגיע לנפת צפון עזה, עיבו ארגונים שותפים בתחום הביטחון התזונתי את נוכחותם בנפת עזה. בסך הכול קיבלו בחודש אוקטובר יותר מ-150 אלף בני אדם בנפה חבילת מזון אחת לפחות, היו שקיבלו שק קמח אחד במשקל 25 ק"ג, וכל ארבע המאפיות הפועלות בתמיכת האו"ם שלחו לחם למספר מחסים ומטבחים קהילתיים, בנוסף על ארוחות מבושלות. ובינתיים, התנאים במרכז ודרום עזה מידרדרים – חלוקת חבילות המזון באוקטובר הייתה מוגבלת במידה קיצנית ויותר מ-100 מטבחים, שהכינו כ-400 אלף ארוחות ביום, מצויים בסכנת סגירה בשל חוסרים באספקה.
יתרה מכך, מאז תחילת אוקטובר נצפו תנודות בייצור הלחם במאפיות המסובסדות ובאמצעות יוזמות קהילתיות. נכון ל-3 בנובמבר, כל שמונה המאפיות הפועלות בתמיכת האו"ם בנפות דיר אל-בלח וח'אן יונס פועלות ב-70% בלבד מתפוקתן, ומצויות בסכנת סגירה אם לא יקבלו מייד קמח נוסף.
סרטון – מחלצים ניצולים, הבוקר, מבית משפחת עלוש:
https://www.youtube.com/watch?v=5T5IS0q1slU
עוד בנושא: https://zoha.org.il/133404/