ראשי המחאה לאחר הפגנת ה-300 אלף: הממשלה לא מבינה את העם

ראש הממשלה נתניהו הכריז היום (א') על צוות שינהל את הדיאלוג מטעמו וכולל יותר ממחצית השרים. אך, זה לא מרשים את מנהיגי המחאה החברתית, שחשים רוח גבית מ-300 אלף האנשים שיצאו אמש לרחובות. בפגישה שקיימו אחר-הצהריים בבית הנוער העובד והלומד בדרום תל-אביב הטילו יוזמי המאבק ספק רב ביכולת הצוות שהוקם. "האופטימיות של אתמול התחלפה הבוקר בפסימיות כי הממשלה לא מבינה את הרגע המשמעותי בו אנו נמצאים, רגע שבו ניתן להחזיר את אמון הציבור במערכת הפוליטית", אמרו.

 

ההמונים מפגינים אמש, רחוב אבן גבירול פינת קפלן (צילום: אקטיבסטילס)

ראשי המאבק שכוללים את נציגי הארגונים החברתיים, ראשי התאחדות הסטודנטים ומובילי המאהלים התכנסו כדי לדון בפעם החמישית בגיבוש מסמך הדרישות שיציגו לממשלה. בתחילת הישיבה מתחו המשתתפים ביקורת על הצוות והציפו שאלות רבות לגביו.

"דווקא אחרי שבוע שהוגדר בתקשורת כקשה לנו, הוכחנו שוב היכן נמצאת תמיכת העם", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, "אמש הגענו לרגע מכונן במאבק, אבל אנחנו מוסיפים לעבוד קשה ולא מסתמכים על המזל. יש לנו גישה שאומרת שחייבים לעשות הכל כדי להגיע להסכמה עם הממשלה כי היא הריבון".

לגבי הצוות שהקים נתניהו הדגיש שמולי: "גדודי הסטודנטים לא יכבשו את הכנסת ופעילים חברתיים לא ינגחו את הממשלה אותה אנו מכבדים, אבל אני חושש מאוד מגודלו של הצוות דבר שיכול להקשות מאוד על היכולת שלנו להגיע לדברים אופרטיביים. אנו רוצים לדעת את לוחות הזמנים, מתווה ההידברות, וסמכויות השולחן העגול. האם ההבטחות יעוגנו בחקיקה או ייכתבו על הקרח? לא נרצה להגיע למצב ממנו נצא קירחים מכאן ומכאן".

גם יו"ר תנועת "דרור ישראל", פסח האוספטר, מתח ביקורת על הצוות שהקים נתניהו. "במקום לקום הבוקר לאמירה של ראש הממשלה שהוא מבין את מסר הציבור ומתכוון לשנות את השיטה הכלכלית שנכשלה, אנו מקבלים הודעה שמוקם צוות ענקי, ועדת סופר-דופר, שאיש לא יודע מתי היא תתחיל לעבוד, מתי היא תסתיים ומה המנדט שלה". האוספטר ציין כי במהלך היממה האחרונה קיבל ראש הממשלה "שתי אזהרות". "אנשים ששייכים לדתו של נתניהו הורידו את דירוג האשראי בארצות הברית ובמקום שראש הממשלה יודיע הבוקר שהוא פורש רשת ביטחון על הפנסיות אותן הכניס למשק הבורסאי, דבר שיכול להמיט חורבן על מטה לחמם של האזרחים, הא מעדיף להודיע על הקמת ועדת ענק".

לדבריו, "האזהרה השנייה הגיעה הבוקר בדמותה של רעידת האדמה הקלה שהורגשה ברחבי ישראל, לפיה איש לא עושה דבר בנוגע לקידום תמ"א 38, מה שמראה שההימור בישראל על חייהם, חינוכם ובריאותם של אזרחי המדינה הפך להיות מסוכן מאוד. אם ראש הממשלה לא יודע שהוא מקבל את תביעת רוב העם, נלך למקום מפחיד מאוד".

נציג המאהלים, ברק סגל, הוסיף: "אנו מאמינים שמציגים לנו מקסם שווא. אחרי שבשבוע שעבר התחננו שנתניהו יקפיא את חוק הווד"לים, אבל הוא העביר אותו על הפנים שלנו. אם הוא באמת היה רוצה לדבר אתנו, הוא היה צריך ליצור אמון עם העם". הערב המחאה החברתית נמשכת ולמאהל בשדרות רוטשילד בתל-אביב יגיעו קשישים ניצולי שואה שיפגינו למען זכויותיהם. במקביל, בגבעתיים יקיימו אימהות צעירות מהעיר ומרמת-גן "צעדת עגלות" מפינת הרחובות כצנלסון עד לקניון גבעתיים.

בינתיים, גבות רבות הורמו בעקבות רשימת החברים הארוכה ממנה מורכב הצוות המיוחד. תחילה, הכריז נתניהו שיקים צוות מצומצם שיכלול שרים, מומחים ואנשי עסקים, אך בגלל לחצים פוליטיים שהופעלו עליו, יותר ממחצית הממשלה בפנים. "על ראש הממשלה הופעלו לחצים כבדים, לכן הוא בחר למנוע עימותים פוליטיים והקים את הצוות שהקים", אמרו שרים בממשלה. "אין סיכוי שכל הדרישות יענו", הבהירו מקורביו של נתניהו והנמיכו את הציפיות, "ראש הממשלה רוצה שיהיו שינויים מהותיים כדי שמי שעובד יוכל גם לחיות בארץ הזאת, אך אין סיכוי להיענות לכל הדרישות שעולות מיליארדים רבים". לדבריהם, "יהיה דיאלוג, והכוונה היא לאפשר לחיות בצורה מכובדת בישראל. אנחנו לא רוצים להגיע למצב כלכלי של מדינות מתמוטטות".

איש הימין הקיצוני, שר החוץ אביגדור ליברמן, שוב תקף היום את המחאה החברתית ההולכת וגוברת ואמר כי "אי אפשר להגדיל את הגירעון כל הזמן או להדפיס כסף. צריך לתת פתרונות למעונות יום ולגני ילדים, צריך למצוא פתרונות הרבה יותר פרקטיים ומשקפים את המציאות ואת צרכי המשק. בנוגע לבתי החולים, ברור שחסרות בארץ מיטות אשפוז. אין ספק שנדרש שיפור בבתי החולים בפריפריה. היה לי אתמול אורח מחו"ל והלכתי איתו בנווה צדק. יש שם עשרות או מאות פאבים ובתי קפה ולא יושבים שם טייקונים, אתמול היו שם גם סטודנטים".