30 פלסטינים נהרגו אתמול (ראשון) כתוצאות מהפצצות ישראליות ברחבי רצועת עזה. על פי מקורות פלסטינים בין המטרות שהופצצו בתי החולים כמאל עדואן, האינדונזי ואל-עוודה שבצפון הרצועה וילד נפצע קשה. סוכנות הידיעות וואפא מסרה אתמול כי על פי נתוני משרד הבריאות בעזה מאז תחילת המלחמה נהרגו 43,314 בני אדם, רובם נשים וילדים ו-120,019 נפצעו.
עוד נמסר על מחסור במזון ועל סכנת הרעב המרחפת מעל צפון הרצועה עקב המצור הממושך של כוחות הכיבוש. כתוצאה ממניעת הכנסת סיוע בידי ישראל, מחירי המזון מרקיעים שחקים לפי תוכנית המזון של האו"ם מיליון מתושבי עזה נמצאים בסכנת "רעב כבד". מחירי המוצרים עלו בכ-200 עד 300 אחוז בצפון הרצועה לעומת למחירים בחלקה הדרומי.
על נתונים שאסף ערוץ אל-ג'זירה, קילוגרם מלפפונים נמכר בצפון הרצועה ב-15 דולר וב-8 דולר בדרום הרצועה. קילוגרם עגבניות נמכר במחיר דמיוני של 180 דולר בצפון הרצועה ו-12 דולר בדרום. על פי נתוני האו"ם בין 1 ל-28 באוקטובר, מתוך 580 שיירות סיוע מתוכננות ברחבי רצועת עזה המצריכות תיאום עם הרשויות הישראליות, נענו בשלילה הבקשות של 44% (254) מהן, ניתן אישור ל-36% (212), 16% (92) עוכבו ו-4% (22) בוטלו משיקולים לוגיסטיים או ביטחוניים. נתונים אלה כוללים 93 שיירות סיוע מתואמות שנועדו לספק סיוע הומניטרי בנפות צפון עזה ועזה דרך מחסום א-רשיד, שהרשויות הישראליות אפשרו רק 8% (שבע) מהן.
בתוך כך, משרד החוץ הודיע אמש באופן רשמי לאונר"א על ביטול ההסכם בין הצדדים שנחתם ב-1967 והיווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין ישראל לבין הארגון. ההסכם בין הצדדים היה אחד המרכיבים שאפשרו את פעילות אונר"א בישראל וכן בגדה המערבית וברצועת עזה ב-57 השנים האחרונות. המהלך בוצע בהמשך לחוק שעבר בכנסת בשבוע שעבר ובו נקבע כי ישראל תנתק את כל הקשרים עם אונר"א. ביטול ההסכם יקשה עוד יותר על מתן סיוע לתושבים ובעזה יש הקושרים את החוק החדש עם "תכנית האלופים" לטיהור אתני של צפון הרצועה.
עובדי סיוע ונותני מענה חירום ממשיכים להתמודד עם קשיים קיצוניים במתן סיוע לבני אדם ברחבי רצועת עזה, לעיתים קרובות תוך סיכון עצום לחייהם. מאז ה-3 באוקטובר נהרגו ברחבי עזה לפחות 14 עובדי סיוע וארבעה עובדי בריאות, ועובדים אחרים נפצעו, חלקם שלא בעת מילוי תפקידם. בין ההרוגים שבעה אנשי סגל אונר"א ושבעה אנשי סגל של ארגונים מקומיים ובין לאומיים לא-ממשלתיים. מאז אוקטובר 2023 נהרגו לפחות 322 עובדי סיוע, בהם 315 פלסטינים ושבעה אזרחים זרים; נתון זה כולל 237 אנשי סגל או"ם (233 מתוכם אנשי סגל אונר"א), 33 עובדים ומתנדבים של אגודת הסהר האדום הפלסטינית, ולפחות 52 עובדי סיוע אחרים של ארגונים מקומיים ובינלאומיים לא ממשלתיים.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/133242/