23 פלסטינים נפצעו מאש חיה ומכדורי גומי בהפגנות ליד הגבול ברצועת עזה

23 פלסטינים, ביניהם צעירים רבים, נפצעו אתמול (שישי) בהפגנות השביתה שנערכו בצד הפלסטיני של הגבול עם רצועת עזה. כך מסרה הבוקר סוכנות הידיעות הפלסטינית ואפא. כולם נפצעו מאש חיה ומכדורי גומי של ירו חיילי צה"ל.

לקראת יום שישי נוסף של הפגנות ליד גדר המערכת הישראלית המקיפה את רצועת עזה, הביע אתמול המתאם ההומניטרי של האו"ם בשטחים הכבושים, ג'יימי מקגולדריק, חשש כבד על השלכות של האלימות במחאות על ילדים. מאז 30 במרס 2018 נהרגו ארבעים ילדים פלסטינים ו־1,521 ילדים נוספים נפצעו מתחמושת חיה שירו כוחות ישראליים. "אני חוזר וקורא לרשויות הישראליות להימנע משימוש בכוח מופרז בתגובה על ההפגנות, לרבות השימוש בתחמושת חיה, ומזכיר להן את האחריות המוטלת עליהן להבטיח את ביטחונם של ילדים ואת רווחתם. אני מוטרד מכך שהמארגנים מיתגו את ההפגנות שיתקיימו מחר תחת הכותרת 'הילדים השהידים שלנו', כיוון שהדבר עלול לדחוק בילדים וילדות לסכן את עצמם"

לדבריו "כשנעשה שימוש בשם זה ב־27 ביולי 2018, שני ילדים שהשתתפו בהפגנות נהרגו מידי כוחות ישראליים. אני קורא לחמאס למלא את האחריות המוטלת עליו להבטיח את ביטחונם של ילדים בעזה, לרבות בכך שימנע מהם להיחשף לסכנת אלימות או לשמש כלי שרת בפעילות פוליטית". נציג האו"ם שב והדגיש ש"אסור שילדים יהיו אי פעם מטרה לאלימות ושאין להציב אותם בסכנת אלימות או לעודד אותם להשתתף במעשי אלימות".

בשבוע שעבר פלסטיני בן 28 נהרג בהפגנות באזור ג'אבלייה שבגבול רצועת עזה. בהפגנות, שבהן השתתפו כ-5,000 פלסטינים בחמישה מוקדים שונים לאורך הגבול עם ישראל, נפצעו 54 מפגינים. בעיתונים הפלסטינים נמסר ההרוג הוא עלא ניזאר עאיש חמדאן.

על פי תחקיר שהתפרסם בגיליון 38 של "זו הדרך" האחרון, מלבד מאות ההרוגים, לפחות 1,200 בני אדם שנפצעו בהפגנות הנערכות מדי שישי בעזה יזדקקו לשיקום גפיים. על כך מסר המשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם בשטחים הפלסטיניים הכבושים. מדובר בפגיעות גפיים קשות שנגרמו מתחמושת חיה, שיצרו עומס כבד על מערכת הבריאות בעזה העמוסה ממילא.

בין 30 במרס 2018 ל־31 ביולי 2019 נפגעו יותר מ־7,500 פלסטינים מתחמושת חיה שירו כוחות ישראליים במהלך צעדות השיבה הגדולות לאורך גדר המערכת בין עזה לישראל. לדברי כוח המשימה לענייני בריאות של האו"ם, 87% מפגיעות אלה הן פגיעות גפיים, ופציעות בטן ואגן הן כ־5% מכלל הפציעות. יצוין כי 148 מתוך יותר מ־6,500 פגיעות הגפיים חייבו קטיעה (122 גפיים תחתונות ו־26 גפיים עליונות). 108 מקטיעות הגפיים לא התחייבו מהפציעה הראשונית אלא מזיהומי עצם שנבעו ממנה.

התחקיר שפורסם ב"זו הדרך" (עמ' 5):

http://maki.org.il/he/wp-content/uploads/2019/09/G38_2019.pdf