כמדי שנה בחופשת הקיץ, גם השנה עשרות אלפים של מורות וסייעות המועסקות כעובדות קבלן במערכת החינוך קיבלו מכתב פיטורים, או הוצאו לחופשה כפויה ללא תשלום. מורות, פעילות ופעילים של הקואליציה להעסקה ישירה בחינוך יקיימו מחר (יום רביעי) ב-11:00 אירוע מחאה: "מכירת חיסול" של מורות קבלן וסייעות קבלן בבסטה בשוק מחנה יהודה בירושלים, ובו שחקנים ישחקו מוכרים ב"שוק החופשי": שר אוצר, מנכ"לית משרד החינוך, ומורות וסייעות הנסחרות במחירי רצפה ועוברות מיד ליד.
"מכירת חיסול" של מורים ועובדים סוציאליים בלוד (צילום: הקואליציה להעסקה ישירה)
"מציאות חייהן של עשרות אלפי מורות וסייעות במערכת החינוך היא של עבודה בשכר שעתי נמוך, ללא תנאים סוציאליים ועם פיטורים סדרתיים" מסר עמית רון, מורה בתכנית קרב ופעיל בקואליציה "שיטת ההעסקה הקבלנית פוגעת גם במורות שזכויותיהן נפגעות, גם בתלמידים שנפגעים מהתחלופה הגבוהה של מורות וגם בחברה הישראלית כולה, שמקיימת מסגרת נצלנית ופסולה של העסקה קבלנית של עובדות בשירות הציבורי".
בקואליציה להעסקה ישירה בחינוך חברים נציגים של 12,000 מורות קבלן, 20,000 סטודנטיות להוראה, הורים ל 260,000 תלמידות, נציגות של 25,000 תלמידים, וגם ארגונים לשינוי חברתי שהחליטו לשים קץ לדפוס העסקה פוגעני של אנשי חינוך בפרט ועובדי קבלן בכלל. "המסר שלנו הוא פשוט מאוד" הדגישה עינת אברהמי, מורה לאזרחות בתכנית היל"ה, "עובדים בשירות ציבורי צריכים להיות עובדי ציבור, כלומר – מועסקים ישירות ע"י המדינה".
במשך כשני עשורים הלכה והעמיקה התופעה של העסקה קבלנית של עובדות ועובדים במערכת החינוך. כיום, מועסקות באופן קבלני מורות בתכנית היל"ה, בתכנית קרב, במערכת החינוך העירונית בתל אביב, דרך חברות "יובל חינוך" ו"מוסדות חינוך" ובירושלים, ע"י אגודת רנה קאסן, ובמוסדות ומסגרות נוספים. לאחרונה נחשף דו"ח גנוז של ועדה פנימית של משרד החינוך ובו מיפוי של המסגרות בהן מועסקות כ-13,000 מורות קבלן במערכת החינוך. הדו"ח כולל הצעות המשרד למיגור התופעה – בשלב ראשון השוואת תנאי העסקה של מורות הקבלן למורות מן המניין, ובשלב השני העברתן להעסקה ישירה. המיפוי שערכה הוועדה הוא חלקי, והמספר הכולל של מורות וסייעות המועסקות כיום בצורה קבלנית במערכת החינוך הוא כ-20,000 לפי הערכות פנימיות שנערכו בקואליציה, בהסתמך על מידע שנאסף בשטח.
"המציאות של העסקה קבלנית במערכת החינוך קיימת למעלה מעשרים שנה והוכיחה עצמה ככישלון חרוץ", הוסיפה לילי בן עמי, מוותיקי המאבק להעסקה ישירה במערכת החינוך "תופעה זו לא הביאה כמצופה להפחתת עלויות או ליעילות מערכתית, אלא בדיוק להיפך. ישנן עלויות נוספות -לקבלן עצמו והוצאות משפטיות חריגות- זאת נוסף על תחלופה אדירה של כוח אדם ופגיעה אנושה במעמד המורה. גם דוח מבקר המדינה מ-2005 מציע לשקול מחדש את שיטת ההעסקה הקבלנית מאותן הסיבות. בזכות פעילות השטח – כולם כבר יודעים ש'המלך עירום'. זו מציאות בלתי נסבלת, והבסטה בשוק למכירת מורות באה להמחיש זאת".
עוד: על הקואליציה הארצית להעסקה ישירה