התקיפה בסוריה: נתניהו-יעלון מובילים לאסון

מק"י מגנה את התקיפות האוויריות שביצעה ישראל בדמשק בסוף השבוע האחרון, בגיבוי מלא של ממשל אובמה ותוך הפרת המרחב האווירי של לבנון ושל סוריה. בתגובה לירי הטילים מתריעה מק"י, כי ההסלמה האזורית היא ביטוי נוסף לעליית המדרגה בנכונותה של ממשלת נתניהו-יעלון לדרדר את האזור למלחמה הרת אסון לכל עמי האזור.

כמו בעבר, ממשלת הימין מהלכת אימים על הציבור הישראלי, כדי לבלום התנגדות למלחמת טילים ולהתערבות צבאית ישראלית, בשליחות ממשל אובמה, במערכה הפנימית בסוריה.

הצתת מוקד מלחמתי משרתת גם את האינטרס של ממשלת נתניהו-לפיד בהעברת גזירות התקציב ויישום הפגיעות החמורות בעובדים, בנשים ובילדים, כמו גם את המשך מדיניות ההתנחלות המחבלת בהשגת הסדר מדיני.

 

העשן שפיזרה קטאר

 

בעקבות סדרת פגישות שקיימו נציגי הליגה הערבית בוושינגטון בשבוע שעבר, הצהיר ראש ממשלת קטאר, חמד בן ג'באר א-תאני, כי הליגה הערבית נכונה להגמיש את תנאיי היוזמה המדינית, שהשיקה לפני כעשור. ביוזמה המקורית, שגובשה בידי ערב הסעודית ב-2002, נקבע כי למעלה מעשרים המדינות החברות בליגה הערבית יקשרו יחסים דיפלומטיים עם ישראל, בתמורה לנסיגה לקווי ה-4 ביוני 1967 וכינון מדינה פלסטינית עצמאית.

 

בהצהרה שהשמיע במסיבת עיתונאים שקיים יחד עם מזכיר המדינה האמריקאי, אמר חמד (30.4) כי הליגה הערבית מוכנה לחילופי שטחים בין ישראל לפלסטינים. בכך, פתח אפשרות בפני ממשלת ישראל לתבוע ביתר שאת, כי מה שמכונים "גושי ההתנחלות הגדולים" יישארו בידי ישראל גם במסגרת הסדר מדיני עם אש"ף.

ראש צוות המשא-ומתן הפלסטיני וחבר הוועד הפועל של אש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, אמר בתגובה, כי העמדה שהציגה משלחת הליגה הערבית לא יכולה להוות פתח לחידוש המשא-ומתן, כל עוד ישראל לא הסכימה למתווה שתי המדינות על בסיס גבולות 67'. "נתניהו צריך להגיד '67'. אם הוא לא יגיד את זה, אין על מה לדבר", אמר עריקאת בראיון לרדיו א-שמס, המשדר מנצרת, והדגיש: "כל אבן בהתנחלויות היא הפרה של החוק הבינלאומי".

 

אזהרת הקומוניסטים הפלסטינים

 

בו ביום העניק בסאם א-סאלחי, מזכ"ל מפלגת העם הפלסטיני, מפלגתם של הקומוניסטים הפלסטינים, ראיון בלעדי לעיתון "אל אתיחאד", בו מתח ביקורת על הניסיון לערוך שינויים ביוזמה המדינית של הליגה הערבית.

לדבריו, בעוד שבנוסח המקורי של היוזמה הערבית נאמר כי נורמליזציה של היחסים הדיפלומטיים בין העולם הערבי לבין ישראל מותנית בסיום הכיבוש, הרי שבנוסח החדש שהציג חמד, התניה כזאת אינה קיימת. תחת שהנורמליזציה תהיה אחד ממנופי הלחץ על ישראל, היא הופכת להיות יעד שעשוי לקרום עור וגידים עוד בטרם יסתיים הכיבוש.

א-סאלחי ציין, כי השינויים שהכניסה קטאר – בהנחיית ארה"ב – ליוזמה המדינית של הליגה הערבית, נועדו לתת לגיטימציה לתמרוניה של ארה"ב במזרח-התיכון ולספק מראית עין של "קידום תהליך שלום". בדרך זו מקווה ממשל אובמה להפחית את הביקורת בדעת-הקהל הבינלאומית לגבי המלחמה שארה"ב מבשלת באזור.

"החשש הוא, כי המהלך החדש של קטאר וארה"ב הוא חלק מההכנות לקראת מתקפה צבאית נגד סוריה, לבנון או איראן, במסגרת ניסיונה של ארה"ב לארגן-מחדש את המזרח-התיכון בצורה המשרתת את האינטרסים שלה", התריע א-סאלחי.