מי מעכב את פירוק הנשק להשמדה המונית

 לאחרונה הודיעה מחלקת המדינה של ארה"ב כי ועידת האו"ם לפירוז המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית, שתוכננה להתקיים החודש בהלסינקי, בירת פינלנד, נדחתה. בעקבות זאת, מערכת "זו הדרך" שוחחה עם שרון דולב, יו"ר התנועה הישראלית לשלום אזורי ולפירוק נשק להשמדה המונית. דולב חזרה באחרונה מכינוס של האמנה לפירוק נשק כימי, שהתקיים בהולנד, לשם הוזמנה בידי המארגנים.

 

יש האומרים שוועידת הלסינקי נדחתה משום שישראל סירבה להשתתף בה. זו אכן הסיבה?

באופן רשמי, ישראל לא הודיעה כי תחרים את הוועידה. ד"ר שאול חורב, יו"ר הוועדה הישראלית לאנרגיה אטומית, הביע, באופן לא רשמי, את התנגדותו החריפה להשתתפות ישראל בוועידה. בארץ, וגם בעולם, ההתבטאות הזו זכתה לכותרות גדולות בעיתונים, אך ישראל הרשמית הודיעה כי טרם קיבלה החלטה. ישראל הפחות רשמית – הפעילה לחצים על ארה"ב, למען ביטול הוועידה… לו האמריקאים היו רוצים בכנות לעזור לתהליך, הם היו יכולים לשכנע את מתאם הוועידה להציע אג'נדה לא-שאפתנית, ואפשר היה לקיים את הוועידה כוועידה ראשונית, אשר מטרתה היא רק להתוות לוח זמנים והבנות ראשוניות לקראת כינוסים עתידיים. לדעתי, נוכח עמדות כל הצדדים, גם לקיום הוועידה בתנאים אלה הייתה חשיבות גדולה.

 

 

 

מהן ההשלכות של דחיית הוועידה?

בחודש מאי 2013 תתקיים פגישת הכנה של האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני. איננו יודעים כיצד יגיבו המדינות הערביות באותו כינוס. הרי מדינות הליגה הערבית קיבלו החלטה, בכינוס שהתקיים במרץ 2011 בבגדאד, כי אם ועידת הלסינקי לא תתקיים – ישקלו מחדש את מדיניותן הגרעינית. עולה השאלה: האם עמדה זו נלקחה בחשבון בידי ישראל, כאשר זו לחצה על ארה"ב להביא לביטול הוועידה? הרי כיום מדיניותן הגרעינית של המדינות הערביות היא חברות באמנה לאי-הפצה. מה נעשה אם ישנו את מדיניותן? נתחיל להפציץ כל מדינה שרוצה להשיג נשק גרעיני?

 

מהי חשיבות הכינוס בהולנד, ממנו שבת ארצה?

זו הפעם הראשונה שהתנועה הישראלית נגד גרעין הוזמנה לכינוס האמנה לאי-הפצת נשק כימי. ניצלנו את נוכחותנו שם כדי לשכנע את המדינות המשתתפות כי עליהן להמשיך ולעבוד לפירוק נשק, כאילו ועידת הלסינקי לא בוטלה. אנחנו אמרנו, כי הכי קל לישראל לבלום תהליכי פירוק נשק, באמצעות אי-השתתפות. מדוע לתת לה את הכוח הזה? קראנו למדינות האחרות להמשיך, עד שבשלב מסוים תבין ישראל כי יש לה אינטרס להשתתף, אם ברצונה להשפיע. אנחנו יודעים שחלק מהמדינות הערביות חושבות שפירוק נשק כימי הוא אפשרי, וכך חושבים גם גורמים בארץ, המצויים בקשר עם הממשלה.

 

הריאיון פורסם בגיליון השבוע של "זו הדרך":

http://maki.org.il/he/http://maki.org.il/images/stories/zo/2011/zoohaderech.pdf