הארגונים משמר זכויות האדם, מוקד הסיוע לעובדים זרים, ורופאים לזכויות אדם – ישראל מסרו אתמול (א') כי מאז חודש יוני 2012 מנע הצבא הישראלי מעשרות מבקשי מקלט, רובם אריתראים, לעבור את הגדר החדשה שישראל הקימה לאורך גבולה עם מצרים. בנוסף לכך, ישראל גירשה בחזרה למצרים שלא כחוק עשרות מבקשי מקלט נוספים. על ישראל להפסיק לדחות מבקשי מקלט לאורך הגדר אלא אם כן גורמים רשמיים מטעמה יקבעו במסגרת הליך הוגן כי לא נשקפת סכנה לחייהם או לחירותם וכי לא צפוי שייחשפו ליחס בלתי אנושי או משפיל בשל דחייתם.
מעצר של אם וביתה, אתמול, בדרום תל–אביב (צילום: אקטיבסטילס)
כאשר ישראל כופה על חלק ממבקשי המקלט והפליטים להישאר במצרים ומגרשת אחרים, היא מעמידה אותם בסכנה של מעצר מתמשך בבתי כלא ותחנות משטרה מצריים, שבהם אינם יכולים לבקש מקלט, או בסכנה של החזרה כפויה לאריתריאה, וכן בסכנה של פגיעות חמורות מצד סוחרי אדם באזור סיני. טענותיהם של גורמים ישראליים כאילו ישראל רשאית לנעול את גבולותיה בפני כל אדם שגויות על-פי דיני הפליטים ומשפט זכויות האדם. לדברי גרי סימפסון, חוקר בכיר לענייני פליטים בארגון הבינלאומי משמר זכויות האדם, "הקמת גדר גבול אינה מעניקה לישראל את הזכות להחזיר פליטים בכוח. המשפט הבינלאומי ברור לחלוטין: אסור לדחות מבקשי מקלט לאורך הגבול ללא הליך ואסור להחזירם בכפייה אלא אם כן ועד אשר נקבע כי תביעותיהם למעמד של פליט אינן תקפות".
הכוחות הישראליים המסיירים לאורך הגדר החדשה של ישראל בגבולה עם מצרים באזור סיני, שאורכה 240 ק"מ, מנעו מאז חודש יוני לפחות שבע פעמים את כניסתם של עשרות אפריקאים. רוב מנועי הכניסה היו מאריתריאה, שמדי שנה ממשיכים אלפים מתושביה להימלט מפני רדיפה בארצם שלהם. בחודש יולי אף עצרו הכוחות כארבעים אריתראים ליד הגבול, בתוך שטח ישראל, והעבירו אותם בכפייה למשמורת מצרית.
אמנת הפליטים משנת 1951, שישראל היא צד לה, משפט הפליטים הבינלאומי המנהגי ומשפט זכויות האדם הבינלאומי מחייבים את כל המדינות לכבד את עקרון אי-ההחזרה, האוסר על השבתו של כל אדם שהוא למקום שבו נשקפת סכנה לחייו או לחירותו. בפרט אוסר העיקרון להחזיר אדם למקום שבו הוא ייחשף לסכנת עינויים או יחס בלתי אנושי ומשפיל. פירושו של דבר שאסור לדחות ללא הליך שום אדם המבקש מקלט בגבול ושאין לגרש מבקשי מקלט אלא אם כן התקבלה הכרעה הוגנת בנוגע לתביעתם.
מנתוני ממשלת ישראל עולה כי כשני שלישים מהאנשים המנסים לחצות את הגבול מגיעים מאריתריאה, שבה תיעד ארגון Human Rights Watch פגיעה קשה ונרחבת באנשים המבקשים להימנע משירות לאומי, במאמיני דתות "בלתי מוכרות" ובמבקרים של הממשלה. השירות הלאומי הוא שירות חובה שאינו מוגבל בזמן, והשכר הניתן במסגרתו מאפשר לשרוד רק בקושי. על-פי נציבות האו"ם לפליטים, למעלה מ-80% מהאריתראים המבקשים מקלט ברחבי העולם זוכים להכרה כפליטים.
רבים מאלה העוברים דרך סיני כדי להגיע לישראל נחשפים לפגיעות קשות, לרבות עינויים ואונס, מצד סוחרי אדם בסיני המחזיקים בהם עבור כופר. אישור לכך התקבל מראיונות שנערכו בתקופה האחרונה עם אריתראים שהגיעו לישראל. אנשים המשלמים את דמי הכופר מורשים להמשיך בדרכם ולהגיע לגבול הישראלי.
שלושת הארגונים לזכויות האדם תיעדו בעת האחרונה מקרים שבהם כוחות ישראליים המוצבים לאורך הגבול חסמו את דרכם של אריתראים ואחרים לאורך הגדר, ירו ירי אזהרה באוויר, השליכו רימוני הלם וגז מדמיע, והשתמשו במוטות מתכת ארוכים כדי להדוף אותם ולהרחיקם מגדר המערכת. במקרים מסוימים, עדים טענו כי החיילים הישראלים נכנסו לשטח מצרים ועיכבו אותם עד שהגיעו הכוחות המצריים, אם כי הרשויות הישראליות והמצריות הכחישו האשמות אלה. לדברי סימפסון, "קיימים דיווחים אמינים לא רק על כך שחיילים ישראלים חוסמים את דרכם של מבקשי מקלט בגבול, אלא גם על כך שהם משתמשים באלימות לצורך זה. הרשויות הישראליות צריכות להורות לאלתר לסיורי הגבול שלהן להפסיק להתעלל באנשים המנסים להיכנס לישראל".
עוד בנושא: