רשמים מוועידת הברית האדומה-ירוקה בדנמרק

 

מאת ג'ודי בציין

 

האולם בשכונת נורברו, בפאתי קופנהגן, בירת דנמרק, היה מלא מפה לפה ב-385 צירים, המייצגים 8,000 חברים, בוועידת הברית האדומה-ירוקה של דנמרק. בשנתיים האחרונות הרחיבה המפלגה פי 2 את שורותיה, כאשר רבים מהמצטרפים החדשים הם פורשים מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית וממפלגת העם הסוציאליסטית.

 

הייתה זו הוועידה הראשונה של המפלגה, מאז שילשה את כוחה בבחירות האחרונות, שהתקיימו בספטמבר 2011. הימין נחל תבוסה בבחירות אלה, שהסתיימו בהקמת ממשלה בראשות הסוציאל-דמוקרטים. עם זאת, התוצאה שקיבלו הסוציאל-דמוקרטים היא עדיין התוצאה הנמוכה ביותר לה זכו מאז 1906. מפלגות אחרות אשר הגדילו משמעותית את כוחן בבחירות – הן מפלגת העם הדני, הימנית-קיצונית, וכן המפלגות המצויות משמאל לסוציאל-דמוקרטים.

 

הברית האדומה-ירוקה זכתה ל-6.7% מהקולות, והגדילה את ייצוגה מ-4 ל-12 מושבים בפרלמנט. יצוין, כי כל חברי הפרלמנט המכהנים מטעמה מתחייבים לקבל משכורת ממוצעת של עובד שכיר, ותורמים את יתרם שכרם למפלגה.

 

הממשלה הסוציאל-דמוקרטית, שאינה נהנית מרוב בפרלמנט, נסמכת על תמיכתן של המפלגות שמשמאל לה כדי להמשיך ולמשול. הברית האדומה-ירוקה רואה עצמה חלק מגוש חוסם, ולכן מגינה על הממשלה מפני הצעות אי-אמון של הימין, אבל באופן רשמי – היא אינה חלק מהקואליציה הממשלתית.

 

הברית האדומה-ירוקה אינה מחויבת למשמעת קואליציונית, ומגבשת את עמדתה ביחס להצבעות השונות, כל הצבעה לגופה. עם זאת, חשוב להדגיש, כי התמיכה של חברי הפרלמנט שלה היא הכרחית על מנת שהממשלה תוכל לקדם חוקים מסוימים, ובכללם – תקציב המדינה.

 

לדחוף את התקציב שמאלה

 

צירי הוועידה דנו לעומק במשא-ומתן המורכב שנוהל מול הממשלה, לגבי תקציב המדינה, אשר אושר בפרלמנט. דוברת המפלגה, ג'והנה שמידטנילסן, אמרה: "שלא יהיה ספק – אם הממשלה תקדם תקציב של חמלה חברתית, אנו נתמוך. איננו מפחדים מפשרות. אבל צריך שיהיה ברור לממשלה, שאם תנסה לקדם גזירות כלכליות – אנו נתנגד נחרצות, אפילו במחיר של קיום בחירות מוקדמות. היא לא תוכל לאיים עלינו".

  

(בתמונה: דוברת הברית האדומהירוקה של דנמרק, ג'והנה שמידטנילסן)

 

בזמן דיוני התקציב, קיימה הברית האדומה-ירוקה סדרה של התייעצויות עם קבוצות סטודנטים, איגודים מקצועיים וארגונים קהילתיים, כדי לשמוע על צרכיהם התקציביים. היא ניסחה מסמך דרישות על בסיס ההתייעצויות, והבהירה לממשלה כי תמיכתה בתקציב מותנית בעמידה בדרישות.

 

בין הסעיפים שהצליחה הברית האדומה-ירוקה לכלול בתקציב: הכשרה מקצועית למובטלים, הרחבת הזכויות המוקנות לנתמכי שירותי הרווחה, וכן רפורמה פרוגרסיבית במיסוי, הכוללת את הגדלת מס החברות.

 

לבטים, חולשות ואתגרים

 

נושא נוסף שעמד במרכז דיוני הוועידה, זו שאלת התמיכה הדנית בהתערבות של נאט"ו בלוב, בשנה שעברה. בזמנו, הצביעו רוב חברי ההנהגה הארצית של הברית האדומה-ירוקה בעד תמיכת הסיעה במתקפה. עם זאת, לאחר שהמתקפה החלה בפועל, החליטה הנהגת המפלגה וסיעתה בפרלמנט לחדול מלתמוך בה.

 

בדיונים שנערכו בסניפים, בתקופה שקדמה לוועידה, דנו חברי הברית האדומה-ירוקה בשאלה: באילו תנאים לגיטימי לתמוך בפעולה צבאית. בעקבות דיונים אלה אימצה הוועידה מסמך הקובע נסיבות מצומצמות ביותר, אשר בהן – מנימוקים הומניטאריים ולאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות – תתמוך המפלגה בהתערבות צבאית של האו"ם.

 

חלק מהצירים תהו, האם אכן המסמך ישמש כמדריך שימושי לקבלת החלטות, אם תתעורר בעתיד השאלה של תמיכה בפעולה צבאית. אחרים סברו כי מדובר בנייר עמדה חשוב, אשר יסייע בהתמודדות עם מצבים דומים בעתיד.

 

עוד עסקה הוועידה, בהחלטת הממשלה לקצץ את תקופת הזכאות לדמי אבטלה מ-4 שנים לשנתיים בלבד, וכן להאריך את שבוע העבודה ולהעלות את גיל היציאה לפנסיה. הוועידה החליטה לפתוח בקמפיין שכותרתו "להיאבק באבטלה, ולא במובטלים", במחאה על מדיניות הממשלה.

 

העתיד נראה מבטיח עבור הברית האדומה-ירוקה, הנהנית מסיקור תקשורתי נרחב ומגידול מתמיד של שורותיה. הייצוג שלה במועצות המקומיות הוא משמעותי, ונראה שאף יגדל בבחירות המוניציפאליות שיתקיימו בשנה הבאה.

 

למרות ההצלחות האלקטוראליות – אלה שהיו ואלה שעוד צפויות – רבים בוועידה הדגישו את החשיבות שבהבטחת נוכחותה של המפלגה גם ברחוב, בקמפיינים ובהפגנות, ולא רק בפרלמנט. אחד מחברי ההנהגה הארצית אמר: "האתגר העיקרי שלנו, הוא לשכנע את הציבור שיש בכלל טעם לפעול בזירה הפוליטית. כשנצא מהוועידה הזו, נלך עם המסר האופטימי הזה למקומות העבודה ולשכונות בהם אנו חיים ופועלים".

 

(פורסם במקור בשבועון האוסטרלי "גרין לפט וויקלי")