שביתה ב'הארץ'; ב'מעריב' תימשך המחאה

 

עיתון "הארץ" לא פורסם הבוקר (ה') בעקבות שביתת העיתונאים. גם המוסף הכלכלי "דה מרקר" לא פורסם ולא עודכנו אתרי האינטרנט. צעד המחאה החריף ננקט לאחר הצבעה שנערכה אתמול בקרב העובדים במחאה על כוונת ההנהלה לפטר מאה עיתונאים. המשא ומתן הנערך עד כה בין העובדים להנהלה לא נשא פרי, והבעלים עדיין מתכוונים לפטר עובדים רבים. המוציא לאור, עמוס שוקן, שלח אתמול מכתב חריף לעובדי העיתון ובו האשים את ועד העובדים בסירוב להכיר במציאות הכלכלית שמחייבת פיטורי עובדים ובחוסר שיתוף פעולה במשא ומתן. בוועד העובדים דוחים את טענותיו של שוקן. יצוין שזו הפעם הראשונה מזה כמעט 50 שנה שעיתון יומי בישראל לא יוצא לאור בעקבות שביתה. בעבר הבטיח עמוס שוקן שלא יפעלו במסגרת עיתוניו ועדי עובדים. הוא אף הקים עיתון יומי, "חדשות" (1993-1984) שהיה לכלי התקשורת הראשון בישראל ללא נציגות עובדים.

אסיפת עיתונאי "הארץ" אתמול: רוב גדול תמך בשביתה (צילום: אקטיבסטילס)

נמסר על ידי הוועד ש"השעיית הוצאתו של העיתון נקבעה בינתיים ליום אחד כשביתת מחאה. מחר, יודפס העיתון כרגיל אבל צעדי המחאה של העובדים יימשכו".

בהמשך לצעדי המחאה של עיתונאי "מעריב", שהפגינו אתמול מול בית ראש הממשלה בירושלים, פנו הבוקר נאמני העיתון לעובדיו בהצעה לרכוש את העיתון. במכתב ששלחו הנאמנים נכתב כי לאור מצבה הפיננסי של חברת "מעריב", עליהם למצוא לחברה רוכשים במהירות רבה, כדי להעביר את החברה כעסק חי. "איננו חוסכים כל מאמץ כדי למצוא רוכש במחיר הטוב ביותר, שגם יפעיל את העיתון, וגם יעסיק מספר גדול ככל האפשר של עובדים", כתבו הנאמנים. על-פי המכתב, בימים האחרונים פנו אל הנאמנים מספר עיתונאים בכירים מ"מעריב" בהצעה שהעובדים יהיו אלה שירכשו ויפעילו את העיתון. ‏"אם תשכילו לגייס ביניכם, או יחד עם גורמי חוץ, את המשאבים הדרושים, ואתם, העובדים, תהיו בעלי המניות של 'מעריב' כולה או של חלקים ממנה דוגמת ‏NRG‏ או 'את', הדבר יהווה פריצת דרך בעיתונות הישראלית בעשרות השנים האחרונות", הוסיפו וכתבו הנאמנים במכתבם.

את הפנייה סיכמו הנאמנים באמירה לעובדי העיתון, כי "אתם, אולי יותר מאחרים, יכולים ליצור עיתונות חדשה ושונה, אשר יכולה להיות מעניינת ורווחית".

‏יו"ר ועד העובדים של "מעריב", חגי מטר, אמר לאור הדברים כי האופציה בהחלט נמצאת על השולחן. לדבריו, "די בשלבים מוקדמים העלנו את הרעיון, ואנחנו חושבים על הדבר. בימים אלה אנחנו בוחנים אילו מודלים אמיתיים יש להצלת העיתון, ודיברנו על זה עם הנאמנים. אנחנו מבררים את האפשרות של רכישת 'מעריב' על-ידינו בימים אלה. זה משהו כמעט חסר תקדים". עד עתה רק קבוצת עיתונאים אחת הסכימה לקחת את גורלו של עיתון לידיו. במחצית שנות ה-90, עיתונאי "דבר" הפעילו במשך שנתיים את העיתון בניהול עצמי, בעקבות כוונת יו"ר ההסתדרות דאז, חיים רמון, לסגור את העיתון. לבסוף העיתון נסגר בחלציו של ראשי ההסתדרות ולמורת רוחם של העיתונאים שפוטרו.

עוד על ניהול עסקים על ידי עובדיהם:

http://maki.org.il/he/component/content/article/14455-2012-10-02-19-11-29