מבקר המדינה: המחירים עלו, השכר ירד

 

 

משרדי האוצר והחקלאות טעו כשהסירו את הפיקוח על מחירי מוצרי החלב, והאוצר והתמ"ת איפשרו עלייה של 10% במחירי המזון ב-2011-2005 בעוד השכר נשחק, כך קובע מבקר המדינה בחוות דעת שיפרסם היום. במקביל, חברת המזון יוניליוור מאיימת לייקר מאות מוצרים.

מבקר המדינה יוסף שפירא מאשים בדו"ח שפרסם היום (12.9), כי עקב עליית מחירי המזון והירידה בהכנסה הריאלית של רוב התושבים – "חלה הרעה משמעותית במצבן של השכבות החלשות".

הדו"ח הראשון שפרסם המבקר החדש, שכותרתו: "הפיקוח על מחירי המזון והפיקוח על מחירי מוצרי חלב", מתייחס לשנים 2011-2005, ולכן אינו כולל את ההתייקרויות הרבות שכבר התרחשו השנה.

פרסום זה מקבל אקטואליות מיוחדת על רקע העלאת המע"מ ב-1% וגלי ההתייקרות האחרונות של הלחם, הבירה, הסיגריות, הדלק, החשמל ומוצרי החשמל, ובמיוחד של הפירות והירקות.

משרד החקלאות כבר הודיע על התייקרות של עוף, ביצים וחלב אחרי החג, ואילו וחברות המזון הפרטיות מאיימות להעלות מחירים של מאות מוצרים בחודש הקרוב.

לפי דו"ח המבקר, בין השנים 2005-2011, עלו מחירי המזון בשיעור ריאלי של כ-10%, בעוד שההכנסה הריאלית נטו של מרבית הציבור נשחקה. מבקר המדינה קובע, כי "משרד האוצר ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, לא ביצעו כראוי את תפקידם; לא התייחסו לשיקולים חברתיים ובריאותיים ולא כללו בשיקוליהם את רווחת הצרכנים והאינטרסים שלהם".

לא רק שמשרדי הממשלה הפקירו את שוק המזון בידיהם של גורמים מונופוליסטיים תאבי רווח, כך לפי חוות הדעת, אלא שאף הסירו את הפיקוח הממשלתי על מחירי רוב מוצרי החלב. צעד זה הוביל לעלייה תלולה במחירי מוצרים רבים.

בהמשך הדו"ח נכתב כי: "הורדת רמת הפיקוח על מוצרי חלב לרמה הנמוכה ביותר בשוק ריכוזי, בלא שבשלו תנאי תחרות של ממש, פגעה קשות באינטרסים הכלכליים של ציבור הצרכנים". אצבע מאשימה מפנה חוות הדעת לוועדה המשותפת למשרד האוצר ולמשרד החקלאות, המופקדת על מחירי המוצרים בענף החלב.

ממשרד המבקר נמסר כי "ביולי 2006 המליצה ועדת המחירים לשר האוצר ולשר החקלאות להוריד את רמת הפיקוח על מחירי גבינת קוטג' בניגוד להחלטת ממשלה מאוגוסט 2005. כתוצאה מכך בתוך זמן קצר עלה מחיר הקוטג' בשיעור חריג, כ-35%. כך גם לגבי מוצרי חלב נוספים שרמת הפיקוח על מחיריהם הורדה. מחיריהם עלו בשיעור חריג שבין 33%- 38%. זאת בעוד שבאותה תקופה התייקרו מוצרי חלב שבפיקוח בשיעור של כ-10% בלבד וכשמתחילת 2009 ועד ספטמבר 2010 הייתה ירידה הדרגתית של יותר מ-10% במחיר החלב הגולמי, אך לא הייתה כל ירידה במחירי מוצרי החלב לצרכנים".