רוסיה: פעילי סביבה השתלטו על ספינה בדרך לקידוח נפט

 

14 פעילי ארגון הסביבה גרינפיס השתלטו הבוקר (שני), בפעם שנייה תוך שלושה ימים, על ספינה שהובילה פועלי תעשיית הנפט רוסים לאסדת נפט לשטח המים הטריטוריאליים של רוסיה באוקיאנוס הים הצפוני. בהצהרה של הארגון נמסר כי 14 פעילים קשרו עצמם לשרשרת העוגן של הספינה שנשאה את עובדי חברת גזפרום הרוסית לאזור ים פצ'ורה. גזפרום מובילה את קידוח הנפט החלוצי של רוסיה בים הקרח הצפוני. פעילי סביבה הזהירו מהתוצאות ההרסניות של קידוח כזה שעלול לגרום לדליפת נפט באזור.

פעילי הסביבה ליד האסדה הרוסית (צילום: גרינפיס)

בין פעילי גרינפיס שלקחו חלק במחאה: מנכ"ל הארגון קומי נאידו. המנכ"ל התראיין מהספינה ואמר: "לפני יומיים השתלטנו על אסדת הנפט של גזפרום כדי למשוך את תשומת הלב של העולם לפשע הסביבתי הזה לפני שהוא יהפוך לאזור אסון סביבתי. היום אנחנו נוקטים בפעולה לא אלימה בלב ההרס של הקוטב, כדי לעצור את ההרס של המים הטהורים הללו". נאידו הוסיף, כי "אנחנו נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי לשמור על המקום מפני חברות נפט פזיזות וחסרות אחריות שמחפשו להרוויח מהניצול הזה".

תוכנית הקידוח של גזפרום אושרה ביולי 2007 לתקופה של חמש שנים וכעת פג תוקפה. שר האנרגיה הרוסי הודה במכתב שכתב לגרינפיס, שתוכנית חדשה לא הוגשה ולא אושרה.
בחינת תנאי קידוח, הקוטב הצפוני הוא הסביבה העוינת והקיצונית ביותר בעולם. אזור הקידוח של גזפרום מכוסה בקרח עבה, כאשר טמפרטורות של מינוס 50  הן שכיחות. למרות הסכנה, גזפרום פרסמה רק תקציר של התוכנית למצב חירום, אבל אפילו התקציר הזה מראה שהחברה לא מוכנה להתמודד עם אסון בקוטב, והיא סומכת על אמצעים פרימיטיביים שלא יעזרו במצב חירום.

 

הקוטב הצפוני הוא הסביבה העוינת והקיצונית ביותר בעולם. אזור הקידוח של גזפרום מכוסה בקרח עבה, כאשר טמפרטורות של מינוס 50 הן שכיחות. באזור יש גם לעיתים קרובות סופות, ובחורף ישנם חודשים שלמים של עלטה מוחלטת. למרות התנאים הקשים גזפרום פרסמה רק תקציר של התוכנית שלה למצב של דליפת נפט, אבל אפילו התקציר הזה מראה שהחברה לגמרי לא מוכנה להתמודד עם תאונה בקוטב הצפוני, והיא סומכת על אמצעים פרימיטיביים כמו אתי חפירה ודליים – שלא יעזרו בכלל במצב חירום בתנאים של קרח. עוד נמסר מהארגון הסביבתי הבינלאומי "בנוסף לחוסר היכולת של גזפרום להגיב במקרה של דליפה, לפני שבוע חשפנו כי האסדה פועלת בלי תכנית חירום בתוקף כנדרש בחוק הרוסי. תוכנית החירום של גזפרום אושרה ביולי 2007 לתקופה של חמש שנים. שר האנרגיה הרוסי הודה במכתב שכתב לגרינפיס שתוכנית חדשה לא הוגשה ולא אושרה".

בלוג הפעילים הלוקחים חלק בהשתלטות על אסדה (באנגלית):

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/gazprom-russia-arctic-oil-action/blog/41887/