אפרים דוידי
בסוף השבוע ניתנה הזדמנות נדירה כדי להציץ בעולמו הפוליטי, החברתי והכלכלי של שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ. בשנים האחרונות, שרי האוצר מאוד מצמצמים את ראיונותיהם עם עיתונאים. שרי האוצר מפחדים להציג את עמדותיהם בפומבי. הספינים, ההדלפות, ההודעות לעיתונות, והנאומים מול קהל אוהד (כגון התעשיינים או ראשי הבנקים) עדיפים מבחינתם. אבל שטייניץ העניק בסוף השבוע ראיון ארוך במיוחד למוסף השבועי של ביטאון הממשלה, "ישראל היום": ארבעה עמודים גדושות אמירות ועמדות.
יש בריאיון עמדות הזויות למדי, כגון הקריאה למוטט כלכלית את הרשות הפלסטינית כ"תשובה ציונית הולמת" לפלסטינים החפצים בהכרה בינלאומית במדינתם שבדרך. קטע הזוי אחר מפיו של שר האוצר: "הוספנו לתקציב המדינה 200 עד 300 מיליארד שקלים שהבטחנו שיגיעו אל המדינה ואזרחיה ולא אל בעלי ההון". לתקציב המדינה נוספו בין 200 ל-300 מיליארד שקלים לטיפול בבעיות החברה? אז… מדוע פרצה המחאה?
אך, בריאיון ישנן גם אמירות לא אופייניות לשרי האוצר כגון: "יש משהו פגום ואפילו חולני בשיטה הקפיטליסטית. לא מבחינה כלכלית, אלא מבחינה ערכית. השיטה הקפיטליסטית בנויה על תחרות בין בני אדם, והתחרות הזאת משעבדת אותנו לחומרנות כי התחרות היא על ערכים חומריים. במדינות הקפיטליסטיות האדם נמדד על פי כיסו והישגיו החומרניים". כמרצה לפילוסופיה לשעבר אמור היה ד"ר שטייניץ להבין שקיים קשר הדוק בין הכלכלה הקפיטליסטית, לבין הערכים שהיא מייצרת. אבל יחד עם זאת, הגדרה כזו – של הקפיטליזם כמשטר משעבד – לא הייתה מביישת את קרל מרקס.
האם תובנה כזו על טיבו של המשטר הקפיטליסטי היא תוצאה של השפעת המחאה העממית על ראשי המדינה? אין להסיק מסקנות נמהרות. כי לדברי שטייניץ מאחורי המחאה עומדות שתי גישות אידיאולוגיות מובחנות היטב: "כאלה שקוראים לעבור למדינת רווחה נוסח סקנדינביה. וכאלה שקוראים לקיומה של מדינה סוציאליסטית, אולי חצי קומוניסטית. האפשרות הראשונה בלתי אפשרית והשנייה לא רצויה". קרי: אין כל אפשרות לפשרה בין הממשלה לבין המחאה. מה שהמחאה דורשת הוא "בלתי אפשרי" או "לא רצוי".
רוב הריאיון הארוך של שר האוצר מוקדש להסבר מפורט על המשבר הקפיטליסטי העולמי ומדוע, כתוצאה ממנו, אין לשנות ולו שינוי קטן ביותר את המדיניות הכלכלית והחברתית הניאו-ליברלית של הממשלה. זהו פרדוקס נוסף בדברי שר האוצר: הרי המשטר הניאו-ליברלי הוא שהביא את המשבר הכלכלי. ועכשיו הוא מציע להתמיד בדרך זו כדי להימנע מהמשבר?