הלך לעולמו פיני גרוב מנהיג עובדי מפעלי אתא

פיני גרוב, שהיה יו"ר ועד העובדים במפעל "אתא" בזמן שנסגר, הלך היום (ג') לעולמו בבית החולים רמב"ם בחיפה והוא בן 86. גרוב ניהל את המאבקים וההפגנות נגד סגירת המפעל בקריית-אתא באמצע שנות ה-80'.

גרוב נולד בשנת 1926 בפולין, למשפחה של חסידי גור. כשהיה בן 18 החל לעבוד במפעל "אתא" בכפר אתא של אז. עבודתה הראשונה הייתה רתך דודים. עם השנים התקדמה ומונה ליו"ר ועד העובדים. בעת המאבקים נגד הסגירה, המפעל העסיק יותר מ-1,000 עובדים מאזור חיפה, הקריות והיישובים הערביים בסביבה.

 

פיני גרוב בעת המאבק נגד סגירת אתא, לידו בנימין גונן (צילום ארכיון: "זו הדרך")

על חורבות המפעל בקריית-גת, שהוקם ב-1934 ושראשי התיבות שלו היו "אריגים תוצרת ארצנו", הוקמה לפני כ-20 שנה שכונת "בית וגן". זמן קצר לפני שהחלו העבודות להקמת השכונה, אמר גרוב: "זהו יום שחור לפועלי ישראל, שמשקף את חורבן היצירה ומסמל את תקומתה של קבוצה מתעשרת שעלתה לראש הסולם. אני מקונן בשערי אתא על המפעל שנסגר ונהפך למצבה". במשך השנים שלאחר סגירת מפעל אתא, היה גרוב מעורב גם בניסיון למנוע סגירת מפעלים נוספים ברחבי הארץ.

מאות ליוו את גרוב בדרכו האחרונה בשעות אחה"צ. ספדו לו השר לשעבר יאיר צבן, חברי הכנסת עמיר פרץ ואילן גילאון, ואחד מראשי מק"י, בנימין גונן. גונן, לשעבר חבר הנהגת ההסתדרות וסיעת חד"ש בהסתדרות, פעל לצדו של גרוב על מנת לשמור על מקום העבודה. לאחר סגירת המפעל, שני המנהיגים נותרו ידידים, חרף מחלה קשה שפקד את גרוב.

לדברי גונן כל חייו התייסר גרוב בשל סגירת מפעל אתא: "כל פעם שעבר ליד המקום בו עמד המפעל הוא היה מסיט את הראש בשביל לא לראות אותו. פשוט כאב לו. הוא היה איש תמים שהאמין, לעיתים יותר מידי". חבר ההנהגה נוסף שהשתתף בהלוויית גרוב, מישל אלמליח, לשעבר יו"ר ועד העובדים במספנות ישראל – שהופרטו, הוסיף "גרוב האמין להבטחה שקיבל מראש הממשלה, בזמן סגירת המפעל, שמעון פרס שהיה אז ראש ממשלה. שעה שפיני תכנן הפגנה גדולה מול רחבת הממשלה, פרס הבטיח לו שאם לא יעשה הפגנה יהיה לו מפעל, זה לא קרה".