מאהל נוסף של העצורים בתום הפגנות הרבבות אמש בתל-אביב

לאחר ההפגנה ההמונית בתל אביב, בה השתתפו כ-50 אלף בני אדם, חסמו כמה עשרות מהם כביש והתעמתו עם המשטרה. 43 מהם נעצרו במהלך האירוע ושמונה הובאו בפני שופט. בין העצורים חברי חד"ש רבים. למרות הצהרת המשטרה כי תבקש להאריך את מעצרם של שניים מהם, שוחררו כולם, אך רק אחד מהם ללא כל תנאים מגבילים. כל היתר ייאלצו בימים הקרובים לצפות במאהל המחאה בתל אביב מרחוק, בעקבות צו ההרחקה. יחד עם זאת שוקלים עתה המורחקים להקים מאהל נוסף בקרבת מקום או להצטרף למאהל מחאה בעיר אחרת.

 

פרשים תוקפים את המפגינים בשעות הלילה במרכז תלאביב (צילום: אקטיבסטילס)

"מה שקרה פה מראה שלמשטרה יש כוח ולאזרח אין כוח", אמר לעיתונאים דוד בקמן, אחד העצורים. "בסך הכל אמרתי לשוטרים: 'אתם חצופים ואיך אתם באים עם סוסים'. אנחנו לא בעד אלימות ואנחנו בעד נחישות". לדבריו, "חזרנו מהעצרת וראינו המון אנשים עומדים בצומת ואומרים לנו שאדם הלך על הכביש ועצרו אותו. כולנו עמדנו שם והזדהינו, ביקשו להתפנות וכמובן שהתפניתי, ואז הפרשים נכנסו למאסה קריטית של בני אדם. בחיים לא ראיתי כזה דבר. ראיתי שם אשה שנשברה לה צלע במהלך האירוע, זה כואב לראות את זה וכשזה קרה אפילו בכיתי".

עדן דרור, עצור נוסף שהשתחרר, סיפר אף הוא על האירועים. "ראינו איזה כוח יש לאנשים שמתאגדים ביחד במטרה להשפיע על הממשלה. התגובה של המשטרה היתה מפחד ורצון להסדיר סדר. לא עשיתי שום דבר, סך הכל היינו במרכז העיר, ואז המשטרה פינתה אותנו. אני בהחלט חושב שיש מקום לאקטיביות ולאו דווקא אגרסיביות ואנשים צרכים להבין שיש להם את הכוח הזה".

שני סולומון, סיפרה כי היתה "קצת בודדה כי הייתי בתא לבד. היינו באזור ההפגנה אחרי העצרת, השוטרים החליטו שהם רוצים לפנות אותנו ואנחנו לא רצינו להתפנות, לכן נעצרנו". לדבריה, "ברור שהתפקיד של השוטרים זה לשמור על הסדר הציבורי, התגובה שלהם לא היתה אגרסיבית מדי יחסית להפגנות אחרות. התפקיד שלנו הוא לנסות ולהפר את הסדר, אך לא בדרכים אלימות. אתמול כשנעצרנו, ראיתי אנשים עם זעם בעיניים והאנשים האלו יפרו את הסדר אם זה מה שדרוש".

מרדכי אסרף, תושב תל אביב, הוא אחד מאותם מפגינים שנעצרו הלילה. "השתתפתי בהפגנה, והשוטרים טוענים שנשאתי חומר דליק", סיפר. "זה לא נכון, ואם היה דבר כזה – הוא בכלל לא שלי. הרחיקו אותי מהמאהל לעשרה ימים. זה כמו להרחיק אותי מהבית שלי". אסרף טען כי אין לו דירה ואין לו מקום ללכת אליו: "זה היה הבית שלי, והאנשים פה הם כמו משפחה בשבילי. למרות צו ההרחקה אני פה. אני לא מפחד שיעצרו אותי, אין לי מה להפסיד".

מתן קמינר, חברם של העצורים סיפר: "הכל התחיל ממעצר מיותר של חבר שהלך ברחוב אבן גבירול בתום ההפגנה הגדולה. לאחר המעצר החלו אלפים, באופן ספונטני, לחסום את הצומת לתנועה, במחאה על המעצר. השוטרים היו מבולבלים ולא ידעו איך להתמודד עם ההמון. הפרשים שהיו שם כמעט דרסו מישהי למוות. הזיזאנה שהיתה שם התמלאה תוך דקות בעשרות עצורים".

 

עורכי הדין גבי לסקי וכרמל פומרן, המייצגים ארבעה מהעצורים, מסרו כי "שישה עצורים בגין התקהלות אסורה ואותם ביקשו במשטרה לשחרר בתנאים דרקוניים, כגון הרחקה של 60 יום, הפקדות כספיות וערבויות בסכומים מופרכים. לגבי שני עצורים נוספים, המשטרה ביקשה להאריך את מעצרם בשלושה ימים. אחד מהם חשוד בתקיפת שוטר והשני בזריקת רימון עשן".

"שוחררתי הבוקר וחתמתי על צו שלא להגיע 15 יום לאזור המאהל", סיפר יואב בריירך. "באופן אישי, אני מתכוון לערער על ההחלטה. חבר'ה נוספים חתמו על תנאי שחרור מופרכים כמו לא להביע מחאה למשך 30 יום, ועוד הנחיות מוזרות אחרות. סך הכל נמשך המעצר כשמונה שעות ואילו החקירה נמשכה כשלוש דקות".

בריירך הוסיף כי נשאל בחקירתו "האם אני מכיר את המארגנים ולצורך מה הגעתי להפגנה, שאלות סטנדרטיות. עצם המעצר הוא דבר מכעיס מאוד. חלק מהאנשים נעצרו באלימות קשה. אחרים מעולם לא היו מעורבים בשום תקרית אלימה מימיהם. הרוחות התלהטו, אנשים חסמו את הצומת ונוצר על הרקע הזה מתח. מצב כמו שקורה עכשיו, שבו אנשים יוצאים לרחובות בלהט וחוסמים כבישים הוא חלק מהמחאה, כיוון שהורחקתי מהמאהל בתל אביב ואם ערעורי לא יתקבל, אני מתכוון להגיע למאהל בירושלים ולהמשיך את המחאה משם".

הדיון עצמו התנהל באווירה חריגה יחסית לבתי משפט וכלל מחיאות כפיים, פניות לשופט וצעקות מהקהל. האולם היה מלא בנציגים רבים ממאהל המחאה, שהגיעו לתמוך בחבריהם. כששמעו על ההרחקה, צעק אחד מהם: "נקים מאהל חדש", אך המאבטחים באולם השתיקו אותו. השופט, דניאל בארי, אמר בתום הדיון כי "זכות ההפגנה היא זכות יסוד בחברה דמוקרטית ויש לאפשר זאת במגבלות החוק ומבלי להפר אותו".

מטרת מפגן המחאה, כך ציינו במטה המאבק, "היא לומר לראש הממשלה שהם מאוכזבים ולדרוש ממנו למצוא פתרון מיידי ויסודי למצוקת הדיור הקשה". כאמור, כ-50 אלף הגיעו לכיכר הבימה, הסמוכה למתחם האוהלים, כשהם נושאים דגלים אדומים ודגלי ישראל ומאות שלטים של חד"ש בהם נכתב "אנשים לפני רווחים" ו"הממשלה נגד העם – העם נגד הממשלה", ויצאו לכיוון המוזיאון. במהלך הצעדה, שחלפה דרך הרחובות הוברמן, דיזנגוף, אבן גבירול ושאול המלך עד לפינת ויצמן, הצטרפו אליהם עוד רבים, בהם יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה; ח"כ דב חנין (חד"ש), ח"כ לשעבר תמר גוז'נסקי (חד"ש) וחברי הכנסת נינו אבסדזה (קדימה), רחל אדטו (קדימה) ואילן גילאון (מרצ). גם מזכיר חד"ש, איימן עודה, לקח חלק בהפגנה ולן בסוף השבוע במאהל שברחוב רוטשילד.

עוד: בגיליון השבוע של השבועון "זו הדרך". ר' מדור "זו הדרך" באתר זה.