יותר ממיליון אזרחים הפגינו ברחבי סוריה; מזהירים מהתערבות זרהיותר ממיליון אזרחים הפגינו ברחבי סוריה; מזהירים מהתערבות זרה

 

 

מישל חילו (צילום: הומניטה)

אתרי אינטרנט המזוהים עם האופוזיציה בסוריה דיווחו היום (שבת) על הפגנות ענק ברחבי המדינה נגד משטרו של הנשיא בשאר אסד שנערכו אתמול. על פי האתרים יותר מ-1.2 מיליון בני אדם השתתפו במחאות, בייחוד בעצרות מחאה שנערכו בחמה ובדיר א-זור. עד כה נמסר על שישה מפגינים שנהרגו באזור דמשק ובערים חלב וחומס בצפון.

ארגון זכויות אדם סורי מסר כי כוחות הביטחון פרצו למסגד בעיר חלב מיד לאחר תום תפילת הצהריים וערכו מעצרים בקרב המתפללים. לפי הדיווח, אחד המפגינים נדקר למוות ורבים נפצעו. בחומס נורה למוות לפחות מפגים אחד על ידי כוחות הביטחון שפיזרו מחאה בעיר.

בעיר אידליב, בצפון סוריה, דווח על ההפגנה הגדולה ביותר מאז פרצו המחאות. בעיר הסורית דיר א-זור הגדירו את שיעור השתתפות – "חסר תקדים". המאבק בשלטון הגיע גם לאזור הכפרי, אל-כיסווה, הסמוך לבירה דמשק, בו התקיימה הפגנה גדולה במיוחד. בחבל החוראן, שבדרום המדינה, נערכות הפגנות בעיר דרעא ובעיירות הסמוכות אליה. כוחות הביטחון בסוריה, שממשיכים לדכא בכוח את המחאה, ערכו אמש מבצע לילי נגד מתנגדי המשטר.

 

יצוין שבריאיון שהעניק מישל חילו, עיתונאי סורי נודע שנעצר במספר הזדמנויות בעשור האחרון בגלל התנגדותו למשטרו של הנשיא אסד, לעיתון הצרפתי "הומניטה" הוא הזהיר מפני התערבות זרה גוברת בענייניה הפנימיים של סוריה. הריאיון תורגם לעברית ופורסם ביום חמישי האחרון באתר "הגדה השמאלית".

בתשובה לשאלה "האם אתה מוכן לפתוח בדו-שיח עם המשטר?", השיב חילו: "כדי לקיים דיאלוג עם השלטון ישנו תנאי מוקדם. המשטר צריך להפסיק את הדיכוי ולבחור בדרכך הפתרון הפוליטי. יש לשחרר את כל העצירים והאסירים הפוליטיים, להכיר בזכות המחאה וההפגנה ולהפסיק את ההתערבות הבלתי-פוסקת של שירותי הביטחון בחיי האזרח. אם רוצים בדיאלוג, הנשיאות צריכה לצעוד בנתיב זה. אבל השלטון אינו מוכן לכך. לכל הפחות הוא צריך להתחייב למשטר פרלמנטרי דמוקרטי ופלורליסטי. ללא הכרעות במישור הפוליטי, אין כל טעם בדיאלוג או דו-שיח עם השלטון. אנו דורשים את החלפת השלטון, אבל בתהליך הדרגתי. לא חשוב כעת מי יעמוד בראש המדינה בתקופת המעבר. גם באשר אל-אסד בא בחשבון. האנשים לא חשובים, העקרונות הם החשובים. אני לא חושב שהמשטר יעלם תוך ימים".

ש. האם לא קיימת הסכנה שבתקופת המעבר כוחות האיסלם הפוליטי יהיו אלה שיזכו בהגמוניה הפוליטית?

ת. בעשור האחרון ההתנגדות היחידה למשטר מקורה בחברה האזרחית. האחים המוסלמים אימצו, בשנים האחרונות, כמה מעקרונות החברה האזרחית: מדינה חילונית, אזרחות שווה ללא הבדל מוצא דתי או עדתי… החברה הסורית היא חברה מוסלמית, אבל היא אינה חברה המגויסת מאחורי רעיונות האיסלם הפוליטי. האיסלם יכול להפוך לזרם ההגמוני, במידה והמשטר ימשיך בדרכו האלימה. אנו עובדים יחד עם צעירים רבים כדי לקדם את הרעיון הדמוקרטי. כעת ישנם באופוזיציה שני זרמים גדולים: האיסלמי והדמוקרטי. המערכה בין שני הזרמים בעיצומה. מי שינצח יעמוד בראש החברה הסורית.

ש. האם קיימת הסכנה להתערבות זרה, בייחוד בגלל מיקומה האסטרטגי של סוריה?

ת. מדיניות הדיכוי של המשטר היא-היא הפותחת את הדלת להתערבות הזרה. כעת, סוריה נמצאת בעיצומו של סכסוך פוליטי-פנימי בו האיראנים מתנגדים לסעודים ובו הטורקים מנסים לדחוק את רגליהם של מעצמות אזוריות אחרות. ראשי הדיפלומטיה האיראנית והטורקית כבר נפגשו כדי לנסות ולתאם מדיניות משותפת בעניינה הפנימיים של סוריה. אנו הזהרנו מתחילת הדרך נגד ההתערבות הזרה ההולכת וגוברת בענייניה הפנימיים של סוריה. אנו, הסורים, מסוגלים לסדר את בעיותיה של סוריה ללא התערבות זרה. מספרים לנו שלארצות הברית תכנית פעולה בנוגע ל"משבר הסורי". ועוד ישנן שמועות עקשניות שהמשטר מקבל סיוע איראני כדי לדכא את המחאה. במילים אחרות: סוריה ניצבת כעת במרכזו של סכסוך בין מעצמות גדולות וקטנות, בינלאומיות ואזוריות. נאמר עוד שאיראן וסוריה הסכימו להמשך הכיבוש האמריקאי בעיראק, להמשך שהותם של חיילים אמריקאים במדינה השכנה, בתנאי שהלחצים האמריקאים על סוריה יפחתו. הטורקים מציעים עוד להפוך את סוריה "למדינה ניטרלית". כל ההצעות, השמועות והסימנים מדאיגים עד מאוד. נדמה שנפתח פתח קטן להתערבות כוחות זרים בנעשה בסוריה. הפתח הוא קטן, אבל הוא כעת פתוח תודות למדיניות הדיכוי של המשטר.

לריאיון המלא שפורסם עם מישל חילו באתר הגדה השמאלית: www.hagada.org.il