אם אינכם יודעים מהם "דילוגי הקנגורו" ומיהו עוזי לוי – זה הזמן לקרוא ולהיוודע.
בדיוני הוועדה לבחינת היחסים בין ההון לשלטון, שהקים בשנה שעברה מיכה לינדנשטראוס, מבקר המדינה, הופיעו אישים מתחומים שונים – ממשל, אקדמיה, חברי כנסת. אחד המעידים היה עו"ד מני מזוז, מי שכיהן בעבר כיועץ המשפטי לממשלה.
ובכן, מני מזוז הוא שטבע את הביטוי 'דילוגי הקנגורו' בהתייחסו לאותם נבחרי ציבור ועובדי מדינה בכירים, אשר בסיום עבודתם במגזר הציבורי מדלגים בקפיצות גדולות, כאותו קנגורו, למשרות מתוגמלות היטב בתאגידים הגדולים – בנקים, חברות אחזקה, חברות דלק, חברות בנייה ועוד.
אחד מאותם קנגורו מדלגים היה עוזי לוי, ששמו מופיע בכותרת. עוזי לוי היה בעבר בכיר באוצר. הוא החל את עבודתו באוצר עוד בסוף שנות ה-80 של המאה שעברה, והגיע לתפקיד הרם של סגן ראש אגף התקציבים האחראי על מערכת הביטחון בשנות הכהונה הראשונה של נתניהו כראש הממשלה. בשנת 2000, פרש עוזי לוי מהאוצר, ואת הקשרים שטווה שם תרגם לקפיצות מרשימות מתפקיד מתגמל מאוד אצל ראש תאגיד אחד לכהונה דומה אצל ראש תאגיד שני.
המקום הראשון בו נחת עוזי לוי היה בנק לאומי, שם מילא את התפקיד של ראש מערך הבנייה והנדל"ן בבנק – זה שמתחכך עם כל כרישי הנדל"ן, הזקוקים תדיר לאשראי בנקאי נדיב (לב לבייב, למשל). ההכרות הזאת הועילה לו לדלג כקנגורו לתפקיד הבא: המנכ"ל של השלוחה בקנדה של קבוצת אלעד נכסים של הטייקון יצחק תשובה, הבעלים של קבוצת דלק, השולטת גם בתגליות הגז בים וגם בעסקי ביטוח.
מהטייקון תשובה קפץ ועבר עוזי לוי לנהל עסקים אצל טייקון אחר – נוחי דנקנר (אי.די.בי אחזקות), השולט בבלל ביטוח, כור, שופרסל, עסקי נדל"ן ואנרגיה, במפעל נייר חדרה ועוד. אצל דנקנר התברג עוזי לוי בתפקיד של המשנה למנכ"ל נכסים ובניין – החברה האחראית לפעילות העולמית של דנקנר.
וכאן מגיעה התפנית בעלילה.
במקום להמשיך לטייקון שלישי, נפגש עוזי לוי בסוף יוני האחרון, עם מיודעו בנימין נתניהו במעון ראש הממשלה. כפי שפורסם בתקשורת, נתניהו יזם את הפגישה, שכן הוא מייעד את עוזי לוי לתפקיד המתפנה של המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה.
תפנית זו מחייבת הסבר: אפשר להניח, שבמעברים שעשה עוזי לוי מבנק לאומי לעסקי תשובה ומשם לעסקי דנקנר – שכרו ותנאיי העסקתו השתפרו והלכו, והוא הצליח לצבור לעצמו נכסים, חסכונות וגם קשרים חשובים. אם נניח ימונה עוזי לוי לתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה (ויאמר לתקשורת משהו כמו: "באתי משום שאני מאמין בחובה לשרת את המדינה"), בכל מקרה שכרו יצטמצם במידה רבה. אז למה לו לעשות את הדילוג מדנקנר לנתניהו?
עלי להודות, כי לא הצגתי שאלה זו לעוזי לוי, ולכן כל מה שאכתוב להלן אלה רק השערותי. מי ששמע דברים ישירות מעוזי לוי היה כתב של "גלובס", אשר ראיין אותו במאי 2009, לפני שדילג לעסקי דנקנר. ובכן, לפני שנתיים הסביר עוזי לוי את דילוגיו כך: "תפקידי הקודמים הכשירו אותי לתפקיד הנוכחי. זו השלמת השכלה לעולם העסקים הגדול".
בהנחה שעוזי לוי נותר נאמן לאמירתו, הרי תפקידיו הקודמים בבנק לאומי ואצל תשובה ודנקנר, הכשירו אותו לתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, שם יעבור 'השלמת השכלה' בדרכו בחזרה לעולם העסקים הגדול באמת.
אשר לנתניהו, הוא בחר להציע לעוזי לוי את התפקיד הממלכתי דווקא משום שזה בא ממש-ממש מתוך עסקי הטייקונים. וכך מסתיימת העלילה במקום כל-כך צפוי: ההון שוב מחזק את אחיזתו בשלטון.