תאגידי המים לא יפרסמו את שכר המנהלים

רשות המים נכנעה לדרישות תאגידי המים ותאפשר להם שלא לפרסם את שכר מנהליהם  . התאגידים ידווחו על שכר המנהלים, אולם הוא לא יפורסם לציבור – כך עולה ממכתב ששלח המפקח על התאגידים ישראל ענב לראשי התאגידים. על כך מוסר הדר חורש ב"מעריב".

התאגידים חויבו בעבר לפרסם את שכר 5 המנהלים בעלי השכר הגבוה במסגרת הדו"חות השנתיים, אך עד כה הם לא עשו זאת. רשות המים, שאמורה לפקח על התאגידים ולדאוג לפרסום הדו"חות באתר האינטרנט שלה, אינה ממלאת את חובתה, ובאתר האינטרנט של הרשות ניתן למצוא רק חלק קטן מהדו"חות הכספיים שאמורים תאגידי המים להעביר לה בכל רבעון.

הפגנה נגד תאגידי המים בתל-אביב (צילום: מרכז השלטון המקומי)

מרבית הדו"חות שמתפרסמים בכל זאת הם ישנים מאוד ואינם מאפשרים לציבור – בעל המניות של התאגידים – לעמוד על מצבם הכספי. ענב הודיע לאחרונה לתאגידי המים על כוונתו לפרסם את הדו"חות הכספיים השנתיים שלהם ל-2010 באתר האינטרנט של הרשות. סיבת ההודעה אינה ברורה מכיוון שהפרסום אמור להתבצע בסדירות.

עד לפני שנתיים נהגה רשות המים לפרסם את הדו"חות הכספיים הרבעוניים והשנתיים של התאגידים באופן מסודר, אך בשנתיים האחרונות הופסק כמעט לחלוטין פרסום הדו"חות. דובר הרשות טען שמדובר ב"עיכוב טכני שנגרם בשל ארגון מחדש של אתר האינטרנט".

אך כעת מתברר שהמפקח החליט לפטור את הרשות מפרסום הדו"חות הרבעוניים, שיכולים לספק לציבור מידע מהיר ורציף יותר על מצבם הכספי של התאגידים. יש לציין כי כיום מוטלת חובת פרסום דו"ח רבעוני על כל חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה.

בדיונים שהתקיימו השבוע בפרשת הקריסה של החברה הממשלתית אגרקסקו אף צוינה העובדה שהיעדר דו"חות רבעוניים גרמו למחסור במידע על מצבה הכספי של החברה וסייעו לקריסתה. מבדיקה נוספת שערך אתמול מעריב עסקים מתברר שעד כה לא פורסמו הדו"חות השנתיים של התאגידים ל-2010 באתר הרשות או במקום אחר, ולפחות חלק מהתאגידים אף לא טרח להעביר את הדו"חות לרשות. בתאגיד מי אשדוד למשל הוסבר לנו שהדו"ח השנתי לא אושר מפני שאין לחברה דירקטוריון.

ההתרשלות המתמשכת בפרסום הדו"חות לציבור אינה מקרית. תאגידי המים,  שמגלגלים מאות מיליוני שקלים ואחראים לאחד המשאבים הציבוריים החיוניים, פועלים זה זמן רב ללא פיקוח של ממש. רשות המים, האמורה לפקח על התאגידים ולדווח לציבור, אינה מתפקדת ואינה ערוכה לפקח על 52 התאגידים שהקימה. מצב נוח עד מאוד לקראת הפרטת התאגידים – כפי נעשה בבריטניה בעת הממשלה השמרנית של מרגרט תאצ'ר.