ארגוני הסגל הזוטר מתכוונים לפתוח בשביתה בכל האוניברסיטאות. בחודשים האחרונים התנהל משא ומתן בין ועד ראשי האוניברסיטאות לחברי הסגל הזוטר, אך הוא נקלע למבוי סתום ובאחרונה הופסק על ידי האוניברסיטאות בשל פערים גדולים בין הצדדים. כך נמסר בישיבת ועד ארגון הסגל הזוטר שנערכה אתמול (ב') באוניברסיטת תל-אביב. במהלך הדיון הוצע להקים מטה מאבק ולנצל את חודשי הקיץ לארגון המאבק – שייתכן ויהיה ממושך.
שביתה של הסגל הזוטר, הכולל כ-12 אלף חברים המועסקים כמתרגלים, עוזרים למרצים ועמיתי הוראה באוניברסיטאות, תשבש באופן משמעותי את הלימודים מאחר שהם אחראים על שיעורי התרגול, בדיקת המבחנים והעבודות וכן על חלק לא מבוטל מההוראה. בחודשים האחרונים הסגל הזוטר קיים מספר אספות הסברה בעת שעות הלימודים באוניברסיטאות למשך כמה שעות בכל פעם. דרישות הסגל הזוטר עוסקות בעיקר בהעלאת שכר עוזרי ההוראה, הסדרת תנאי העסקתם והבטחת ביטחון תעסוקתי. להערכת הסגל הזוטר, תוספות השכר מסתכמות בכ-50 מיליון שקל לשנה. כיום מתקצבות האוניברסיטאות את הסגל הזוטר בכ-500 מיליון שקל בשנה. בנוסף, בהתאם להסכמים הקודמים עמו, הסגל הזוטר צפוי לקבל את תוספת השכר שצפויה להינתן למרצים באוניברסיטאות (כ-2.9%) למשך ארבע שנים, כשאחת מהתוספות מתייחסת לשנה קודמת.
הפגנת תמיכה בסגל הזוטר, האוניברסיטה העברית (צילום: חד"ש)
"לא נותרה לנו ברירה", מסרה ד"ר אסתר סרוק, יו"ר הפורום המתאם של ארגוני הסגל האקדמי הזוטר. "מדובר בתוספת של פחות מ-50 מיליון שקל לשנה שתסדיר ותתקן סוף סוף עיוותים במערכת ההשכלה הגבוהה ותיתן מענה בעיקר לדוקטורנטים ומסטרנטים שמנוצלים כעוזרי הוראה". חילוקי הדעות נוגעות גם ליחס כלפי עמיתי ההוראה והמורים מן החוץ המשמשים מרצים אך ללא קביעות ובמשרה חלקית. זאת, מכיוון שהאוניברסיטאות מתכננות לצמצם את היקף העסקתם בהדרגה כתוצאה מתוספת תקנים לסגלי האוניברסיטאות במסגרת הרפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה. לעומת זאת, בסגל הזוטר דורשים להסדיר את תנאי העסקתם ולהקנות להם ביטחון תעסוקתי וקביעות.
המאבק הקודם של ארגוני הסגל הזוטר הסתיים ב-2008 בהסכם שהעניק לחברי הסגל הזוטר תוספת של כ-27% בממוצע לשכרם, בנוסף לשינוי מעמדם של המורים מן החוץ לעמיתי הוראה והסדרת עבודתם למשך 12 חודשים בשנה תוך שמירה על הוותק שלהם, במקום שמונה חודשים בשנה. בספטמבר אשתקד פג תוקפו של ההסכם וארגוני הסגל הזוטר העלו דרישות נוספות שלטענתם נובעות מההסכם הקודם עמם.
עוד על מאבק הסגל הזוטר:
http://maki.org.il/he/workers/125-news/10802