פגישה בין שרי האוצר בגוש היורו סביב מצבה הפיננסי של יוון שנמשכה מספר שעות הסתיימה הבוקר (ה') ללא כל הסכמה, וחשוב מכך – מבלי שחתמו השרים על חבילת הסיוע שאמורה להציל את יוון מפשיטת רגל.
יוון תקבל 12 מיליארד דולר בתחילת יולי כחלק מחבילת הסיוע הקודמת שנתחמה, אך רק אם תצליח לקצץ 28 מיליארד יורו באמצעות קיצוצי הוצאות ממשלתיים ורפורמות כלכליות עד סוף חודש יוני – כך נמסר בתום ישיבות שרי האוצר. ההערכות הן כי יוון תפשוט רגל כבר בחודש הבא במידה ולא תקבל סיוע.
כרזה שמפגינים צעירים תלו על חומת הפרלמנט באתונה (צילום: הומניטה)
בכוונת ממשלות האיחוד לכנס ישיבה מיוחדת ב-1 ביולי בה ישתתפו שרי האוצר, אז ייענו השאלות הקשות. הפגישה של שרי האיחוד מגיעה לאחר שבוע של מחאות המוניות ביוון שגרמו לחוסר יציבות פוליטית במדינה. זאת, למרות שראש הממשלה ביצע מספר שינויים בהרכב הממשלה, בהן החלפת שר האוצר. כלכלנים מעריכים כי קריסתה של יווון עלולה להביא למשבר כלכלי בדומה לזה שהחל ב-2008 עם קריסת הבנק ליהמן ברדרס.
בעקבות המבוי הסתום במוסדות האיחוד, קראה המפלגה הקומוניסטית היוונית לצאת לרחובות ולקיים שביתה כללית בת 48 שעות. בסוף השבוע התראיינה מזכ"ל המפלגה, אלקה פפריגה, ודרשה לצאת מגוש היורו.
לדברי פפריגה, מנהיגת המפלגה העומדת במרכז המחאות נגד המדיניות הניאו-ליברלית של ממשלת יוון הסוציאליסטית "יש להמשיך במאבק". שליח העיתון הצרפתי "הומניטה" באתונה, פביאן פרייה, פגש את פפריגה כדי לשוחח על המשבר הכלכלי הפוקד את יוון והשלכותיו הפוליטיות והחברתיות. בתשובה לשאלה "איך את מנתחת את המשבר הכלכלי?", אמרה פפריגה: כבר ב-1999 במסמך פנימי חזינו את המשבר הכלכלי העומד להתרחש ביוון. זהו משבר קפיטליסטי "קלאסי" שרק העמיק עם הצטרפות יוון לאיחוד האירופאי. מאז שנת 2000 אנו עדים למיתון הפוקד את התעשייה. המשחקים האולימפיים שנערכו ביוון ב-2004, יחד עם ההשקעות שבאו בעקבותיהם, הפיגו במעט את תחושת המשבר, אבל הוא שב בכל כוחו עם המשבר הקפיטליסטי העולמי ב-2008. כעת המשבר הוא קשה כל כך שהממשלה מאיימת שלא להעביר את תשלומיה לביטוח הלאומי או להפסיק ההזרמה התקציבית למערכת הבריאות הציבורית. על פי ההערכה החוב הפנימי והחיצוני של הממשלה נאמד בכ-600 מיליארד יורו".
לריאיון המלאה עם פפריגה שפורסם היום באתר "הגדה השמאלית": www.hagada.org.il