כוחות הביטחון הסוריים הרגו 63 בני אדם בהפגנות נגד שלטונו של הנשיא אסאד שהתקיימו אתמול במדינה, כך נמסר הבוקר (שבת) מארגון זכויות האדם "סוואסיה" הסורי על פי ידיעה שפורסמה בעיתון הצרפתי "הומניטה". רבבות בני אדם לקחו חלק בהפגנות שהתחוללו ברחובות בתום תפילות יום השישי למול כוחות הביטחון הנחושים לדכא את המחאות.
מפגינים בחמה (צילום: הומניטה)
מארגון זכויות האדם נמסר כי 53 מבין ההרוגים מצאו את מותם בעיר חמה, אדם אחד נהרג בבירה ושניים נוספים נהרגו במחוז אידליב שבצפון-מערב המדינה. שבעה מפגינים נוספים נהרגו מאש כוחות הביטחון בעיר רסטן במרכז המדינה, הנתונה למצור צבאי מאז יום ראשון שעבר. הכוחות הסוריים פתחו באש לעבר מפגינים גם בעיר דיר א-זור. מדובר באחד הימים הקשים ביותר בעימותים הפוקדים את המדינה זה השבוע ה-11 ירו אתמול צלפים באלפי המפגינים שכאמור יצאו לרחובות וכאמור 53 מהם נהרגו בעימותים.
יצוין שהארגון "משמר זכויות האדם" מסר בסוף השבוע כי פעולות העינויים וההרג שביצעו במהלך החודשיים האחרונים כוחות הביטחון הסוריים בעיר דרעא, שבדרום המדינה, יכולות להיחשב לפשעים נגד האנושות. בדו"ח שכותרתו: "מעולם לא ראינו זוועות כאלה: פשעים נגד האנושות בדרעא", מפרסם הארגון עדויות של קורבנות ועדי ראייה המעידות, לדבריהם, על הרג שיטתי, הכאות, שימוש בשוקים חשמליים ומניעת טיפול רפואי.
מתוך כך, אתמול נמסרו דיווחים סותרים באשר למצבו של נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח. הטלוויזיה של האופוזיציה במדינה דיווחה כי סלאח נפגע בהפגזה על ארמונו בבירה צנעה. אולם גורמים בממשל בתימן מסרו לסוכנות הידיעות רויטרס, כי מצבו של סאלח "טוב" וכי הוא צפוי לנאום בשעות הקרובות. השלטון בתימן מאשים את הפדרציה השבטית בהתקפה. על פי ההערכות, שדווחו ברשת "אל-ערבייה", הנשיא נפגע באורח קל בלבד. שלושה משומריו נהרגו וכך גם אימאם שהיה במתחם. בנוסף נפצעו במתקפה ראש הממשלה של תימן, סגנו ויו"ר הפרלמנט התימני.
בחודשים האחרונים תססה תימן בדומה למדינות ערביות אחרות, בדרישה לסילוקו של הנשיא, שנחשב עד לאחרונה לבעל ברית של ארה"ב, במלחמתם נגד ארגון אל-קעאדה. סירובו האחרון של הנשיא להתפטר הגביר את גל המחאה והאלימות במדינה.
שלשום דווח כי לפחות 41 בני אדם נהרגו בחילופי האש בין מורדים לבין הכוחות הנאמנים לנשיא בצנאע, במה שנדמה כצעד נוסף לעבר מלחמת אזרחים במדינה. הקרבות שהתחוללו השבוע בצנעה ובערים נוספות ברחבי המדינה מהווים איום חדש למשטרו בן 33 השנה של הנשיא, עלי עבדאללה סאלח.
בשבועות האחרונים התקיימו בצנעה מחאות בעלות אופי לא אלים, אולם בשבוע האחרון, לאחר שהנשיא סאלח התכחש בפעם השלישית להבטחתו וסירב לפרוש מתפקידו, פינו המחאות השקטות את מקומן לקרבות אלימים בין כוחות הביטחון של הנשיא למורדים.
האלימות הגואה דחפה אזרחים רבים להצטרף למאבק. "בעבורי ובעבור רבים שכמותי כאן בכיכר, אנו משוכנעים שאמצעי שלום לא יעבדו, מכיוון שהם לא עבדו במהלך ארבעת החודשים האחרונים", אמר אחמד עובדי, מפגין צעיר.
יצוין שבסוף השבוע נמשכו ההפגנות במרוקו נגד משטרו של המלך. עוד נמסר על ידי "תנועת ה-20 בפרואר" כי אחד מחבריה נהרג בבית חולים כתוצאה מהמכות שהוא ספג בעת הפגנה שנערכה ב-29 במאי האחרון. שמו של הפעיל הוא קמל עמארי, כימאי מובטל בן 30, שהועסק במאבטח בנמל סאפי.
http://www.hrw.org/en/reports/2011/06/01/we-ve-never-seen-such-horror-0
http://www.youtube.com/watch?v=_ZvAoX3urow&feature=player_embedded