בשבוע הבא ישיק מכון אמיל תומא ללימודים פלסטיניים וישראלים את הפרויקט "מורשת חיפה" בשיתוף עם קרן רוזה לוקסמבורג . הפרויקט יעסוק לסירוגין בהיסטריה הפוליטית, החברתית, התרבותית והאדריכלית של העיר.
הערב הראשון יתקיים ביום שני, 6 ביוני, בשעה 19:00 בערב במכון אמיל תומא רחוב לוחמי הגטאות 27 בחיפה ויתמקד בשאלה: "התמורות המעמדיות בחיפה המנדטורית עד אמצע המאה ה-20 והשפעותיהן על השיח והפעילות הפוליטית בקרב הערבים והיהודים בעיר ובכלל".
פועלים מתקנים רכבת בחיפה (צילום: מוזיאון חיפה)
בין היתר יעסוק הדיון בצמיחת מעמד הפועלים והתרחבותו, והחדרת השיח האינטרנציונליסטי המעמדי, בתנאים של מאבק מעמדי, מאבק אנטי קולוניאליסטי וקונפליקט לאומי חריף בין שני העמים. החלק הראשון של הערב יתייחס לספר: "מגזין חיפה" – העיתון הערבי השמאלי הראשון 1924- 1925" , ספרו של הסופר והחוקר הפלסטיני הקשיש מוחמד סלימאן שנמנע ממנו להשתתף בערב בגלל סירוב שלטונות הכיבוש להעניק לו אישור כניסה לישראל. סלימאן הוא תושב ראמאללה. עו"ד וליד פאהום יציג את הספר.
בין משתתפי הכינוס הפרופ' דבי ברנשטיין שחקרה את מאבקי העובדים בחיפה , ותציג את המאבקים המשותפים של עובדים ערבים ויהודים בחיפה המנדטורית. הכינוס יאזין גם לעדויות משלושה מנהיגים פועליים שפעלו במסגרת שלושה ארגונים שמלאו תפקיד חשוב בקרב ציבור העובדים בשלהי תקופת המנדט: זאהי כרכבי – הליגה לשחרור לאומי; בנימין גונן – המפלגה הקומוניסטית הפלסטינית ועודה אל אשהב – קונגרס הפועלים הערבים. בפתיחת הכנס יציג ח"כ לשעבר עסאם מח'ול – יו"ר מכון אמיל תומא, את עיקרי פרויקט מורשת חיפה ואת הנושאים המיוחדים שידונו במשך חצי שנה הקרובה.
לפרטים נופסים: עסאם מח'ול, טל' 0505510433