עדות מההפגנות בספרד: 'רובם הם צעירים ללא ניסיון פוליטי'

זה שבועיים פרצו ברחבי ספרד הפגנות שקטות במחאה על האבטלה והמשבר הקפיטליסטי במדינה. בסוף השבוע האחרון התעמתו המפגינים עם המשטרה בברצלונה שבאה לפנות אותם מכיכר מרכזית: פלאזה קטלוניה. בעת ניסיון הפינוי נפתעו 127, 90 מהם מפגינים והיתר שוטרי היחידה לפיזור הפגנות של האוטונומיה הקטלונית.

 

בעצרת הגדולה מכולן, זו שב"פוארטה דל סול", הוחלט אתמול (שבת) באסיפה כללית לקיים אירועי מחאה במהלך היום ומחר בכל שכונות מדריד. בין הרבבות השתתפו בעצרת, צעיר ארגנטיני שלקח חלק התקוממויות העממיות במולדתו, על רקע דומה בתחילת העשור הקודם, סנטיאגו בלנקו.

 

 

שלטים שהמפגינים תלו בפוארטה דל סול, ביניהם: נוסח השלט באנגלית שהונף על ידי פעילים קומוניסטים באקרופוליס ביוון בשנה שעברה: עמי אירופה התעוררו (צילום: סנטיאגו בלנקו)

לדבריו מאז ה-15 במאי שוהים עשרות אלפי מפגינים, צעירים ברובם וללא ניסיון פוליטי, בכיכרות של מרבית הערים הגדולות בספרד, ומקיימים שביתת שבת תחת הכותרת "דמוקרטיה אמיתית עכשיו". הם מוחים על האופן שבו מטפלת הממשלה במשבר הכלכלי העמוק ועל השחיתות במערכת הפוליטית הקפיטליסטית. אך לדברי בלנקו "מספר המפגינים בספרד, שהוא גדול במיוחד, קטן לעומת ההפגנות ההמוניות שנערכו לפני כעשור בבואנוס איירס". לדבריו, רוב רובם של המפגינים הם בשנות העשרים.

בלנקו סבור כי הרשתות החברתיות משחקות תפקיד מרכזי בקריאות להפגנה ובהזמנה ליטול חלק במחאה. זאת, בניגוד להפגנות בארגנטינה בהן הרשתות החברתיות שיחקו תפקיד מצומצם למדי "כי אז לא הייתה נגישות גדולה כל כך לאינטרנט". יחד עם זאת, לדברי בלנקו "רוב הדיונים נערכים סביב שאלות ארגוניות ומעטים הם המשתתפים המעלים תוכן פוליטי של ממש בעצרות. איש מבוגר אחד רצה לדון על מצבם הקשה של פועלי הבניין ועל פי תגובתם של המשתתפים באסיפה ניתן היה להבין שהדבר לא עומד במרכז ההתעניינות שלהם".

לפרטים על תוכן הדיונים וההפגנות באתר (בשפה הספרדית):

http://madrid.tomalaplaza.net