עובדי "חסות הנוער" המאוגדים בכוח לעובדים –כוח עובדים דמוקרטי, הכריזו על סכסוך עבודה מול שתי העמותות המפעילות את רוב עבודת "חסות הנוער": שח"ל וענ"ב. "חסות הנוער" היא רשות האחראית מטעם משרד הרווחה, על טיפול חוץ ביתי במתבגרים המצויים במצבים של סיכון וסטייה חברתית.
איגוד העובדים המונה למעלה ממאתיים עובדים כולל עובדים סוציאליים, מדריכי נוער, רכזים, אימהות בית ומנהלים. הפנייה להנהלות לפתיחת משא ומתן נעשתה בחודש מרץ האחרון. עד עתה לא התייחסו הנהלות שח”ל וענ”ב לדרישת העובדים לפתוח עימם משא ומתן לכינון הסכם קיבוצי כנדרש בחוק. “ההנהלות ביקשו ללמוד את הנושא ומובן שקיבלנו זאת” מסביר רועי פרלמן, חבר הנהגת האיגוד. “הן דרשו הוכחה לכך שאנו וועד יציג (למעלה משליש מן העובדים) וגם הוכחה כזו ניתנה להם לפני למעלה מחודש. לצערנו אנו נאלצים לנקוט בסכסוך עבודה. מאכזב לגלות כי ההנהלות של שח"ל וענ"ב מזלזלות כל כך בעובדים ובמטופלים".
כרוז שהופץ בקרב עובדי חסות הנוער
העבודה בחסות הנוער נעשית במסגרות מוסדות סגורים (הנקראים מעונות) והוסטלים (מוסדות פתוחים) אליהם מגיעים בני נוער מגיל 9 ועד 18 מסיבות שונות, החל בצורך בקורת גג לבני נוער שהותקפו מינית או נחשפו לאלימות קשה, דרך נוער נגמל מסמים וכלה בנוער הומו /לסבי שנזרק מביתו. בבני הנוער מטפלים רכזים המלווים אותם בשעות היום (עד 16:00), מדריכים העובדים במשמרות של 17 שעות רצופות ועובדים סוציאליים. עיקר כאבם של העובדים נובע מכך שתנאי ההעסקה הירודים, פוגעים בשירות הניתן למטופלים שלהם- נוער במצוקה. “עובד סוציאלי שסיים את לימודיו נדרש מהיום הראשון להתמודד עם מקרים קשים של התמכרויות ותקיפות מיניות-ללא כל הכשרה", הסבירה מיטל מיכאלי, עובדת סוציאלית בהוסטל לנערות. גם בקרב המדריכים ההתמרמרות רבה: מדריך במשמרת לילה מקבל בין 10 ל-12 שקל בלבד לשעה".
חסות הנוער הוקמה על ידי המדינה ותופעלה על ידה עד לראשית שנות ה-80, אז החלה הפרטתו של השירות. כיום מספקות את השירותים ההכרחיים של חסות הנוער כמה עמותות, תחת פיקוחו של אגף התיקון במשרד הרווחה. שח”ל (שירותי חינוך לנוער) וענ”ב (עידוד נוער במצוקה) הן שתי העמותות הגדולות. בשתיהן ביחד מועסקים למעלה מ-400 עובדים. העובדים מעידים על ירידה הדרגתית בתנאי ההעסקה בחמש השנים האחרונות, עובדה המבטאת בתחלופת העובדים הגבוהה. כך למשל משך ההעסקה הממוצע של מדריך או מדריכה הוא כשנתיים, כאשר אחד הדברים החשובים ביותר לנער במצוקה, שעבר חוויות קשות על ידי הקרובים אליו ביותר, הוא דמות יציבה ונורמטיבית בחייו "אנו נאבקים על עתידה של חסות הנוער" הדגיש פרלמן "חבל שעד כה בחרו ההנהלות להתעלם מקולנו. אנו מקווים שההנהלות יבינו כי דיאלוג עם איגוד העובדים, היא הדרך הנכונה למען עתידנו ועתיד הנערים מטופלים. במידה ויימשך הזלזול מצדה, נשקול צעדנו להמשך".