עובדי הרכבת נאבקים בהפרטה

    עובדי הרכבת הפגינו נגד אורי יוגב, שובר ארגוני עובדים, שהגדיר כהישג ההיסטורי שלו בתקופת עבודתו באוצר את שבירת העבודה המאורגנת.

    על מה נעצרו חברי ועד עובדי הרכבת? ב-11 במאי הפגינה קבוצה של עובדי הרכבת,    וביניהם יו"ר ועד העובדים, גילה אדרעי, מול ביתו של אורי יוגב, יו"ר הדירקטוריון של הרכבת, ביישוב רעות. ההפגנה הייתה חוקית ולא גרמה הפרעה. אלא שאז התערבו בריוני חברת אבטחה, ששמרו על הבית, התפתחה תגרה, והשוטרים שהגיעו עצרו את הפועלים ולא את הבריונים.

    בתגובה למעצר ועד העובדים, פתחו עובדי הרכבת עוד באותו לילה בשביתה. גם השביתה הייתה לגיטימית, שכן זה מכבר הודיעו ועד העובדים וההסתדרות על סכסוך עבודה, ולכן היו רשאים לפתוח בשביתה בכל רגע.

  

תנועת הרכבות חודשה עם שחרור העובדים העצורים

 

    הנהלת הרכבת, בגיבוי שר התחבורה ישראל כ"ץ, פנו מייד לבית הדין לעבודה, בתביעה שיאסור את המשך השביתה. בדיון ללא נוכחות נציגי העובדים, קיבל בית הדין את דרישת ההנהלה, והורה לעובדים לשוב מייד לעבודה. העובדים לא מיהרו למלא אחר הצו, ותבעו שלפני חידוש העבודה ישוחררו חבריהם מהמעצר. ואמנם למחרת (12.5), שוחררו עשרת חברי ועד עובדי הרכבת, והוצא לגביהם צו, האוסר עליהם להתקרב ליישוב רעות.

    עד כאן סיפור רגיל, לצערנו, של ניסיון למנוע מעובדים לשבות ולהפגין. אך כאן חשוב להכניס לתמונה את האדון אורי יוגב, שנגדו הפגינו עובדי הרכבת.

    אורי יוגב כיהן כממונה על אגף התקציבים באוצר בימיו של נתניהו כשר האוצר. ב-5 במאי 2004, לאחר פרישתו מתפקידו זה ומעברו לעסקים, אמר יוגב בריאיון ל"הארץ", כי ההישג הגדול ביותר שלו בעבודתו באוצר הייתה הצלחתו "לנצל את תקופת המיתון, כדי לשנות את כללי המשחק ולקדם את המהפכה הדרמטית מכולן – שבירת העבודה המאורגנת בישראל".

    עתה, כאשר נתניהו הוא ראש הממשלה, יוגב מונה לתפקיד הציבורי של יו"ר דירקטוריון רכבת ישראל במטרה להמשיך ולמנף את הצלחתו, לדבריו, בשבירת העבודה המאורגנת. יוגב מעריך, כי התנגדות העובדים למהלך של הפרטת חברת הרכבת עלולה להפריע לתהליך של העברת הרכבת לשליטת ידידיו הטייקונים, הוא (יחד עם שר התחבורה ומנכ"ל הרכבת) פתחו במלחמה של ממש נגד העובדים: השמצות, איומים בסגירת החברה, ועקשנות להתחיל מייד בהפרטה, גם ללא הסכמה עם העובדים.

    מכאן, שהמערכה של עובדי הרכבת היא מערכה מעמדית חשובה ביותר להגנה על העבודה המאורגנת, ומערכה חשובה לא פחות לעצור את הפרטת רכבת ישראל.

    המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) תומכת במאבק עובדי הרכבת נגד ההפרטה. היא קוראת להפוך מאבק זה למערכת המונית וממושכת נגד ההפרטה ונגד המדיניות הניאו-ליברלית של הממשלה הימנית. כן גינתה מק"י את מעצר נציגי העובדים בעת מחאה לגיטימית.